Ετικέτες

Vegan vasilopita with orange and lemon - Βιγκαν Βασιλοπιτα με λεμόνι και πορτοκάλι - Vegan in Athens 3Η κοπή της βασιλόπιτας την Πρωτοχρονιά αποτελεί ένα από τα πλέον εδραιωμένα έθιμα στην χώρα μας με μια ιστορία που πηγάζει από το πολύ μακρινό παρελθόν σύμφωνα με αρκετούς λαογράφους. Στις μέρες μας πάντως συνηθίζουμε να φτιάχνουμε μια βασιλόπιτα στις 31 Δεκεμβρίου και να την κόβουμε αμέσως μετά από την αλλαγή του χρόνου, την οποία περιμένουμε άλλοτε οργανώνοντας ή ακολουθώντας ένας μεγάλο φαγοπότι και άλλοτε βγαίνοντας έξω.

Vegan vasilopita with orange and lemon - Βιγκαν Βασιλοπιτα με λεμόνι και πορτοκάλι - Vegan in Athens
Επειδή λοιπόν δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε πίτα αλλά την επίσημη πίτα της χρονιάς, η συνταγή της βασιλόπιτας οφείλει να είναι επιτυχημένη και νόστιμη. Ωστόσο, αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν είναι η χρήση ζωικών συστατικών το μυστικό της επιτυχίας της αλλά μερικά απλά υλικά και τεχνικές που δίνουν άρωμα και γεύση χωρίς να χρειάζεται να επιβαρυνθεί καμία ψυχούλα.

Vegan vasilopita with orange and lemon - Βιγκαν Βασιλοπιτα με λεμόνι και πορτοκάλι - Vegan in Athens 2

Εδώ και χρόνια λοιπόν παρασκευάζω μια εύκολη vegan βασιλόπιτα, τόσο γευστική και ανάλαφρη που κανείς δεν έχει καταλάβει ποτέ ότι είναι φτιαγμένη μόνο με φυτικές πρώτες ύλες. Ως λιπαρή ουσία χρησιμοποιώ ηλιέλαιο και για να την αρωματίσω προσθέτω μια γενναιόδωρη ποσότητα από ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού -το οποίο φυσικά μπορεί να αντικατασταθεί από μαστίχα κοπανισμένη, κανέλα και γαρίφαλο ή όποιο άλλο αρωματικό προτιμάμε. Ένα μικρό μυστικό που έχω ανακαλύψει για να ενισχύω την γεύση της είναι η προσθήκη μικρής ποσότητας τριμμένης καρύδας στο αρχικό μου μείγμα. Η καρύδα όχι μόνο αρωματίζει διακριτικά την πίτα αλλά ταυτόχρονα βοηθά στο να διατηρήσει την σωστή υγρασία στο εσωτερικό της.

DSC_0646

Όπου και αν βρίσκεστε, ό,τι συνταγή και αν φτιάξετε, ό,τι και αν κάνετε σας στέλνω όλη μου την αγάπη και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου μια όμορφη και ειρηνική χρονιά για όλα τα πλάσματα.

Υλικά
(για ένα ταψάκι διαμέτρου 22-24 εκατοστά)

  • 1 1/2 φλιτζάνι φυτικό γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
  • 1/4 φλιτζάνι φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 1 1/2 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
  • 1/2 φλιτζάνι καρύδα ξερή τριμμένη
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλιτζ. καρύδια ή αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

για το πασπάλισμα
1/2-1 φλιτζ. αλεύρι καρύδας ή ζάχαρη άχνη

Vegan vasilopita with orange and lemon - Βιγκαν Βασιλοπιτα με λεμόνι και πορτοκάλι - Vegan in Athens 5

Εκτέλεση

1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε την ζάχαρη με το γάλα και το λάδι και χτυπάμε στο μίξερ για λίγα λεπτά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μείγμα μας σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας διαρκώς στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
3. Προσθέτουμε την καρύδα και τα καρύδια ή τα φρούτα και ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή σπάτουλα.
4. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε μεμβράνη κατάλληλη για ψήσιμο ή σε αλουμινόχαρτο και το βυθίζουμε στη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 οC για 50-55 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνουμε να κρυώσει, βγάζουμε από την φόρμα, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη ή αλεύρι καρύδας ή πούδρα αμυγδάλου και σερβίρουμε.

Vegan vasilopita with orange and lemon - Βιγκαν Βασιλοπιτα με λεμόνι και πορτοκάλι - Vegan in Athens 6

Σημείωση: Καλό είναι να μην ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον την πρώτη μισή ώρα του ψησίματος για να μην “κάτσει” η πίτα. Για να σιγουρευτούμε ότι έχει ψηθεί εσωτερικά, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Εάν βγει καθαρή, τότε η πίτα μας είναι έτοιμη, διαφορετικά την ψήνουμε για λίγο ακόμα.