Ετικέτες

, ,

Εικόνα Εικόνα

Παρότι δεν τρώμε συχνά τυποποιημένα φυτικά τυριά, παραδέχομαι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπως μια βραδιά πίτσας ή για την παρασκευή των -αγαπημένων μου- τυρόψωμων, αποτελούν μια εξαιρετική λύση.

Τα τυροψωμάκια αυτά μας έρχονται από την Αγγλία όπου είναι γνωστά ως cheddar-cheese scones και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι φουσκώνουν με τη βοήθεια baking powder και όχι μαγιάς. Για γευσιγνωστικούς λόγους αυτή τη φορά δοκίμασα να φτιάξω δύο διαφορετικά ως προς το «τυρί» είδη, με δύο διαφορετικά τυράκια που πήρα από το Bamboo Vegan: το Βιοτρός για πίτσα και ένα τσένταρ από σόγια. Μας άρεσαν και τα δυο πολύ αλλά αυτά με το τσένταρ είχαν μια ακόμα πιο ιδιαίτερη γεύση. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι βέγκαν τυρί και αν έχει κανείς, αυτή είναι μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή που αξίζει να δοκιμαστεί!

Υλικά για 6 μικρά ψωμάκια

225 γρ αλεύρι (περίπου 1 ¼ φλιτζ) για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. baking powder
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
¾ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. γεμάτο μουστάρδα έτοιμη
½ κ.γ. κουρκουμά
1-2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
150 ml φυτικό γάλα (περίπου ¾ φλιτζ.) σε θερμοκρασία δωματίου +2 κ.σ. για άλειμμα
125 γρ. φυτικό τυρί τριμμένο + 25 γρ. για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε στο μίξερ ή με το χέρι όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε το τυρί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί πλήρως. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια. Αλείφουμε το καθένα με λίγο φυτικό γάλα και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 220 oC για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν ροδαλό χρώμα.

Εικόνα