Ετικέτες
“…Let me take you down
‘Cause I’m going to Strawberry Fields
Nothing is real
And nothing to get hung about
Strawberry Fields forever…”
Υλικά
(για 4 τσιζκέικ)
Για τη βάση
- 3 κ.σ. καρύδα ξερή τριμμένη
- 3 κ.σ. λιναροσπορο τριμμένο
- 3 κ.σ. αμύγδαλα ωμά ολόκληρα
- 3 χουρμάδες νωπούς χωρίς το κουκούτσι
- 1-2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι ή νερό
Για τη γέμιση
- 1 φλιτζ. κάσιους ωμά μουλιασμένα για 4-6 ώρες
- 1/3-1/2 φλιτζ. λάδι καρύδας λιωμένο
- 150 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
- ½ κ.σ. παντζάρι ωμό τριμμένο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζ. ωμό σιρόπι αγαύης ή άλλο υγρό γλυκαντικό
Επικάλυψη
- μερικές φράουλες
- τριμμένη καρύδα
Πλένουμε τους χουρμάδες και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Στρώνουμε ένα δίσκο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε πάνω 4 μικρά τσέρκι.
Ετοιμάζουμε τη βάση:
Στο πολυμίξερ χτυπάμε τα αμύγδαλα μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε την καρύδα, το λιναρόσπορο και τους χουρμάδες και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να σχηματιστεί μια αρκετά σφικτή «ζύμη». Τη χωρίζουμε σε 4 μέρη, τοποθετούμε από ένα σε κάθε τσέρκι και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να καλύψει όλο τον πάτο και να είναι ομοιόμορφη σε πάχος.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κάσιους με τις φράουλες σταματώντας το χτύπημα κάθε τόσο και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης, το λάδι καρύδας λιωμένο σε μπαιν μαρί και το παντζάρι και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ίσως χρειαστεί να βοηθήσουμε το μπλέντερ μας με μια σπάτουλα αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσθέτουμε άλλο υγρό γιατί δε θα πήξει η γέμιση.
Την ισοκατανέμουμε σε κάθε τσέρκι και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον μέχρι να πήξει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε τα τσέρκι.
Μεταφέρουμε με μια σπάτουλα σε πιατάκι και γαρνίρουμε με τις φράουλες και την τριμμένη καρύδα.
Σημείωση
Πρόκειται για υπέροχο γλυκάκι εποχής πολύ εύκολο και νόστιμο. Μια ιδέα που θα κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα στην υφή τη βάση, είναι να προσθέσουμε μετά το τέλος του χτυπήματος 2-3 κ.σ. αποξηραμένα φύτρα φαγόπυρου ζυμώνοντας με το χέρι, ώσπου να ενσωματωθούν πλήρως. Είναι πολύ τραγανά ενώ έχουν σχεδόν ουδέτερη γεύση, δίνοντας μια αίσθηση τραγανού ή γκοφρέτας στη βάση. Τα βρίσκουμε σε ορισμένα καταστήματα βιολογικών ή βέγκαν προϊόντων ενώ αν έχουμε αφυγραντήρα τα φτιάχνουμε και μόνοι μας.
2brokevegans said:
ας κάνουμε μια vegan μπάντα ρε παιδιά! και να σερβίρουμε ανάλογα με τα τραγούδια :):):)
veganinathens said:
Νομίζω πρέπει να το ξεκινήσουμε σιγά σιγά!
aris said:
Πόσο τέλεια είναι αυτά τα ωμοφαγικά γλυκάκια !! Και με φράουλα θα ναι ακόμα πιο τέλεια !! Πολύ έξυπνο που έβαλες και λίγο παντζάρι και πήρε πιο δυνατό ροζ χρώμα !!
veganinathens said:
Σε ευχαριστώ Άρη! Και εγώ αγαπώ πολύ τα ωμοφαγικά γλυκάκια. Νιώθεις ότι σε θρέφουν και όχι ότι σε τοξινώνουν -αν μπορώ να το πω έτσι- με ζάχαρη και ζωικά…
άρης said:
Ακριβώς !!
Δημήτρης said:
Το παντζάρι το βάζεις για το χρώμα; Στη γεύση το καταλαβαίνεις; Επίσης, το ξεφλουδίζεις πριν το τρίψεις ε;
Ευχαριστώ!
veganinathens said:
Γεια σου Δημήτρη! Ναι το παντζάρι μπαίνει για χρώμα και επειδή είναι σε πολύ μικρή ποσότητα συγκριτικά δεν αφήνει καμία γεύση. Εννοείται βέβαια ότι το ξεφλουδίζουμε 🙂
Vegan wanna be said:
Θα ήθελα να σου κάνω μια γενική ερώτηση. Στα περισσότερα γλυκά και φαγητά χρησιμοποιείς Κάσιους. Επειδή η κόρη μου έχει σοβαρή αλλεργία στο Κάσιους (και στο φυστίκι αιγινης) με τι μπορώ να το αντικαταστήσω; Ευχαριστω
veganinathens said:
Γεια σου! Χαίρομαι πολύ που επιλέγεις να δίνεις στην μικρούλα σου vegan και υγιεινά γλυκάκια και το παλεύεις παρά την αλλεργία! Τα κάσιους είναι μια καλή επιλογή γιατί δίνουν ένα αρκετά κρεμώδες αποτέλεσμα όμως εφόσον δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μπορείς να επιλέξεις τα μακαντάμια τα οποία απ’ότι έχω διαβάσει δουλεύουν εξίσου καλά. Ωστόσο στην ελληνική αγορά είναι αρκετά ακριβά. Επιπλέον έχω δοκιμάσει καθαρισμένους ηλιόσπορους τους οποίους όμως τους μουλιάζω σε βραστό νερό (άρα δεν είναι ωμοφαγικό) γιατί διαφορετικά τις επόμενες μέρες τα γλυκά πικρίζουν. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τα κάσιους (γίνονται κρέμα) όμως επειδή είναι φθηνοί (4 ευρώ το κιλό τους βρίσκω χύμα) μπορείς να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο και να δεις αν σας ικανοποιεί. Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις γλυκάκια με γάλα καρύδας όπως είναι η πανακότα http://veganinathens.com/gr/2017/05/28/vegan-strawberry-panna-cotta/ Καλή επιτυχία!
Vegan wanna be said:
Σε ευχαριστώ πολύ!
veganinathens said:
Καλημέρα 🙂