Ετικέτες

, , , ,

Το σεϊτάν (seitan) είναι ένα από τα τρόφιμα που ανακάλυψα αφότου ξεκίνησα την όμορφη διαδρομή μου στη φυτοφαγία. Αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με την μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου, διάβασα πολυάριθμα άρθρα σε ξένα περιοδικά και μπλογκ, που συνιστούσαν το σεϊτάν ως άριστη πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης όχι μόνο για τους φυτοφάγους αλλά και για όσους επιθυμούσαν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.

Η πρώτη φορά που το δοκίμασα, με μεγάλη επιφύλαξη, ήταν πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχα αγοράσει χορτοφαγικά λουκάνικα φτιαγμένα από σεϊτάν . Η γεύση τους μου είχε φανεί ενδιαφέρουσα, καθώς όμως το κόστος αγοράς τους ήταν σχετικά υψηλό, δοκίμασα αρκετές φορές να φτιάξω μόνη μου χορτοφαγικά «αλλαντικά», πειραματιζόμενη με συνδυασμούς υλικών και μπαχαρικών.

Πλέον, μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για σεϊτάν, είναι και αυτό το φυτοφαγικό σαλάμι. Μου αρέσει καθώς έχει έντονη γεύση και αρώματα χάρη στα καρυκεύματα, υφή συμπαγή, ώστε να κόβεται σε λεπτές φέτες εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται και μεγάλη ευελιξία ως προς τις χρήσεις του. Συνήθως, αφού το κόψω σε φέτες και το ψήσω για λίγο, το βάζω σε σάντουιτς ή φτιάχνω τοστάκια συνδυάζοντας το με κάποιο φυτικό τυρί. Επίσης το χρησιμοποιώ σε πίτσες για «ένταση» ή σε σάλτσες για ζυμαρικά.

Αν λοιπόν δε μας ενοχλεί η γλουτένη, η λιχουδιά αυτή είναι μια καλή λύση μια στο τόσο, όταν ακριβώς αισθανόμαστε ότι θέλουμε κάτι που να μοιάζει πραγματικά junk.

Υλικά
(για ένα σαλάμι)

  • ½ φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • ½ φλιτζ. νερό χλιαρό
  • 1 φλιτζ. γεμάτο αλεύρι γλουτένης
  • 1 κ.σ. έτοιμη μουστάρδα
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ½ κ.γ. πάπρικα καυτερή
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 -3/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια από μαϊντανό ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
  • 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια από άνηθο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ολόκληρο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια μας – θα έλεγα για 10 λεπτά τουλάχιστον καθώς όσο περισσότερο το ζυμώσουμε τόσο πιο ελαστική υφή θα αποκτήσει. Η ζύμη που θα σχηματιστεί, πρέπει να είναι μαλακιά, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό και την τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί (υπολογίζουμε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξουμε 2 φορές γύρω γύρω το σαλάμι μας), αφήνοντας περιθώριο μια παλάμη δεξιά και αριστερά για να μπορέσουμε στο τέλος να το «σφραγίσουμε».

Τυλίγουμε σε ρολό και σφραγίζουμε τυλίγοντας στα άκρα το χαρτί, σαν να τυλίγαμε καραμέλα.

Το μαγειρεύουμε στον ατμό ή απευθείας μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 1- 1 ½ ώρα. Αν δεν έχουμε ατμομάγειρα (όπως εγώ!), τοποθετούμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει ένα μεταλλικό σουρωτήρι, προσέχοντας να μην ακουμπάει στο νερό και μέσα σε αυτό μαγειρεύουμε το σεϊτάν για 1-1 ½ ώρα. Νομίζω ότι στον ατμό γίνεται πιο νόστιμο και αποκτά καλύτερη υφή.

Αν το θέλουμε λίγο πιο στεγνό και με μια λεπτή κρούστα, μπορούμε μετά το μαγείρεμα στον ατμό ή στην κατσαρόλα, να τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα σε μερικά σημεία το αντικολλητικό χαρτί και να ψήσουμε το σαλάμι μας για 20-30 λεπτά επιπλέον σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC.

Στη συνέχεια ξετυλίγουμε το ρολό μας, κόβουμε σε φέτες και το χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε!

Σημείωση: Αν δεν έχουμε φρέσκα αρωματικά χόρτα στη διάθεσή μας, μια πολύ καλή λύση είναι τα αποξηραμένα. Μετά την αγορά ή την παρασκευή τους, διατηρούνται για αρκετούς μήνες κλεισμένα αεροστεγώς μέσα σε γυάλινα βαζάκια και έτσι μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων αρωματικών και βοτάνων πάντα διαθέσιμα στα ράφια μας.
Αλεύρι γλουτένης βρίσκει κανείς επίσης σε καταστήματα μπαχαρικών και ειδών υγιεινής διατροφής.