Ετικέτες
σεϊτάν, φυτοφαγικό σαλάμι, αλεύρι γλουτένης, βέγκαν σαλάμι, seitan
Το σεϊτάν (seitan) είναι ένα από τα τρόφιμα που ανακάλυψα αφότου ξεκίνησα την όμορφη διαδρομή μου στη φυτοφαγία. Αναζητώντας πληροφορίες σχετικά με την μεγάλη αλλαγή στη ζωή μου, διάβασα πολυάριθμα άρθρα σε ξένα περιοδικά και μπλογκ, που συνιστούσαν το σεϊτάν ως άριστη πηγή πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης όχι μόνο για τους φυτοφάγους αλλά και για όσους επιθυμούσαν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.
Η πρώτη φορά που το δοκίμασα, με μεγάλη επιφύλαξη, ήταν πριν από αρκετά χρόνια, όταν είχα αγοράσει χορτοφαγικά λουκάνικα φτιαγμένα από σεϊτάν . Η γεύση τους μου είχε φανεί ενδιαφέρουσα, καθώς όμως το κόστος αγοράς τους ήταν σχετικά υψηλό, δοκίμασα αρκετές φορές να φτιάξω μόνη μου χορτοφαγικά «αλλαντικά», πειραματιζόμενη με συνδυασμούς υλικών και μπαχαρικών.
Πλέον, μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για σεϊτάν, είναι και αυτό το φυτοφαγικό σαλάμι. Μου αρέσει καθώς έχει έντονη γεύση και αρώματα χάρη στα καρυκεύματα, υφή συμπαγή, ώστε να κόβεται σε λεπτές φέτες εύκολα χωρίς να θρυμματίζεται και μεγάλη ευελιξία ως προς τις χρήσεις του. Συνήθως, αφού το κόψω σε φέτες και το ψήσω για λίγο, το βάζω σε σάντουιτς ή φτιάχνω τοστάκια συνδυάζοντας το με κάποιο φυτικό τυρί. Επίσης το χρησιμοποιώ σε πίτσες για «ένταση» ή σε σάλτσες για ζυμαρικά.
Αν λοιπόν δε μας ενοχλεί η γλουτένη, η λιχουδιά αυτή είναι μια καλή λύση μια στο τόσο, όταν ακριβώς αισθανόμαστε ότι θέλουμε κάτι που να μοιάζει πραγματικά junk.
Υλικά
(για ένα σαλάμι)
- ½ φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- ½ φλιτζ. νερό χλιαρό
- 1 φλιτζ. γεμάτο αλεύρι γλουτένης
- 1 κ.σ. έτοιμη μουστάρδα
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ κ.γ. πάπρικα καυτερή
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 -3/4 κ.γ. αλάτι
- 2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια από μαϊντανό ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
- 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένα φυλλαράκια από άνηθο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ολόκληρο ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά με τα χέρια μας – θα έλεγα για 10 λεπτά τουλάχιστον καθώς όσο περισσότερο το ζυμώσουμε τόσο πιο ελαστική υφή θα αποκτήσει. Η ζύμη που θα σχηματιστεί, πρέπει να είναι μαλακιά, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μακρόστενο ρολό και την τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί (υπολογίζουμε να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να τυλίξουμε 2 φορές γύρω γύρω το σαλάμι μας), αφήνοντας περιθώριο μια παλάμη δεξιά και αριστερά για να μπορέσουμε στο τέλος να το «σφραγίσουμε».
Τυλίγουμε σε ρολό και σφραγίζουμε τυλίγοντας στα άκρα το χαρτί, σαν να τυλίγαμε καραμέλα.
Το μαγειρεύουμε στον ατμό ή απευθείας μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει για 1- 1 ½ ώρα. Αν δεν έχουμε ατμομάγειρα (όπως εγώ!), τοποθετούμε πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει ένα μεταλλικό σουρωτήρι, προσέχοντας να μην ακουμπάει στο νερό και μέσα σε αυτό μαγειρεύουμε το σεϊτάν για 1-1 ½ ώρα. Νομίζω ότι στον ατμό γίνεται πιο νόστιμο και αποκτά καλύτερη υφή.
Αν το θέλουμε λίγο πιο στεγνό και με μια λεπτή κρούστα, μπορούμε μετά το μαγείρεμα στον ατμό ή στην κατσαρόλα, να τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα σε μερικά σημεία το αντικολλητικό χαρτί και να ψήσουμε το σαλάμι μας για 20-30 λεπτά επιπλέον σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC.
Στη συνέχεια ξετυλίγουμε το ρολό μας, κόβουμε σε φέτες και το χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε!
Σημείωση: Αν δεν έχουμε φρέσκα αρωματικά χόρτα στη διάθεσή μας, μια πολύ καλή λύση είναι τα αποξηραμένα. Μετά την αγορά ή την παρασκευή τους, διατηρούνται για αρκετούς μήνες κλεισμένα αεροστεγώς μέσα σε γυάλινα βαζάκια και έτσι μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων αρωματικών και βοτάνων πάντα διαθέσιμα στα ράφια μας.
Αλεύρι γλουτένης βρίσκει κανείς επίσης σε καταστήματα μπαχαρικών και ειδών υγιεινής διατροφής.
Terrangirl said:
Ενδιαφέρουσα συνταγή και πολύ ευκολότερος τρόπος από το να ξεπλένει κανείς το ζυμάρι για να κάνει σεϊταν. Το αλεύρι γλουτένης όμως που το βρίσκεις;
veganinathens said:
Σε ευχαριστώ πολύ! Όπως αναφέρω και στη σημείωσή μου αλεύρι γλουτένης βρίσκει κανείς σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων -αν μένεις Αθήνα σίγουρα έχει το Bamboo- και σε καταστήματα με μπαχαρικά και άλλα είδη τροφίμων όπως ορισμένα μπαχαροπωλεία στην Ευριπίδου. Επίσης μπορείς να παραγγείλεις και διαδικτυακά.
phant said:
Με ολικης αλευρι παιδια δεν μπορει να φτιαχτει για οποιους εχουν αλεργια στη γλουτενη?
veganinathens said:
Η συνταγή γίνεται με αλεύρι γλουτένης που είναι διαφορετικό από το κοινό αλεύρι. Συνεπώς η συνταγή δε θα σου πετύχει αν χρησιμοποιήσεις άλλο είδος αλεύρι. Στο μέλλον όμως σκοπεύω να βάλω συνταγή για σαλάμι με υλικά χωρίς γλουτένη για όλους τους φίλους που την αποφεύγουν 🙂 Παρεμπιπτόντως το αλεύρι ολικής δυστυχώς περιέχει γλουτένη και άρα δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα που έχουν αλλεργία.
Chris said:
Καλησπέρα , μπορώ να παραλείψω τις λιαστές ντομάτες ή μπορώ να τις αντικαταστήσω με ντοματίνια ή κέτσαπ ή τι άλλο;;
veganinathens said:
Καλησπέρα! Οι λιαστές ντομάτες δίνουν απλά πολύ ωραία γεύση αλλά φυσικά και παραλείπονται. Τα ντοματίνια επειδή έχουν περισσότερη υγρασία θα σου αλλάξουν ελαφρώς τις αναλογίες -ίσως δηλαδή να πρέπει να προσθέσεις 2-3 κ.σ. παραπάνω αλεύρι γλουτένης 🙂
Chris said:
επίσης πόσο διατηρείται στο ψυγείο;
veganinathens said:
Νομίζω 3-4 μέρες μπορείς να το διατηρήσεις μια χαρά, εφόσον το κλείσεις καλά σε ένα -γυάλινο κατά προτίμηση- σκεύος. 🙂 Καλή επιτυχία!!!
Ολύμπια said:
Καλημέρα! Καταπληκτική συνταγή, λόγω προβλήματος με τη γλουτένη δεν μπορώ να τη κάνω και διάβασα στα σχόλια ότι μπορεί να βάλετε συνταγή με υλικά χωρίς γλουτένη, μήπως έχει μπει και δεν τη βρίσκω στην αναζήτηση; Ευχαριστώ.
vegan said:
Γεια σου Ολυμπία! Σε ευχαριστώ πολύ 🙂 Δεν έχω τελειοποιήσει ακόμα τη συνταγή για σαλάμι χωρίς γλουτένη, όμως κάνω διάφορους πειραματισμούς και νομίζω σιγά σιγά έχω καταλήξει σε μια συνταγή, την οποία φυσικά θα δημοσιεύσω 🙂 Κάνε λίγο υπομονή!
Ολύμπια said:
Θα κάνω όση χρειαστεί μέχρι να αποκαλυφθεί 🙂 Ευχαριστούμε όχι μόνο για τους πειραματισμούς αλλά και για όλες τις υπόλοιπες εξαιρετικές συνταγές!