Ετικέτες

, , , , , , , ,

raw cocoa caramel cupcakes 1Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας ορισμένα γλυκά με το χειμώνα. Τα cupcakes σίγουρα είναι μια τέτοια περίπτωση. Όποτε τα βλέπω να ποζάρουν σε βιτρίνες ή φωτογραφίες, φέρνω στο μυαλό μου ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι δίπλα σε ένα ή (συνήθως) περισσότερα cupcakes με διάφορες γεύσεις, χρώματα, μεγέθη.

Παρότι δεν ακολουθώ εντελώς ωμοφαγική διατροφή, έχω μεγάλη αδυναμία στα ωμοφαγικά γλυκά. Έτσι, όταν πριν λίγες μέρες παρέλαβα τις νέες μου θήκες σιλικόνης για muffins της Silikomart, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να φτιάξω γλυκάκια με βάση ακατέργαστα υλικά όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς.

raw cocoa caramel cupcakes 2Καθώς ήθελα κάτι ανάμεσα σε παστάκι και cupcake, σκέφτηκα να φτιάξω κεκάκια στα οποία να προσθέσω μια γευστική γέμιση –και τι καλύτερο από καραμέλα με βάση τους χουρμάδες- και να τα διακοσμήσω με μια σοκολατένια κρέμα με βάση το κακάο και το αβοκάντο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καθώς η πλούσια γέμιση καραμέλας σε συνδυασμό με την βελούδινη σοκολατένια επικάλυψη πραγματικά λιώνουν στον ουρανίσκο. Οι νότες φυσικής βανίλιας δε, απογειώνουν τη μαγευτική αυτή σύνθεση.

Για να καλωσορίσουμε λοιπόν το Δεκέμβρη, μια όμορφη ιδέα είναι να προσφέρουμε στους κοντινούς μας ανθρώπους αυτά τα νόστιμα και υγιεινά γλυκάκια, μαζί με τις ευχές και την αγάπη μας!

raw cocoa caramel cupcakes 3Υλικά

Για τη βάση

  • ½ φλιτζ. λιναρόσπορο
  • ¾ φλιτζ. καρύδα τριμμένη
  • 1 γεμάτο φλιτζ. χουρμάδες ή σταφίδες ξανθές
  • 4 κ.σ. κακάο
  • ¼ φλιτζ. φρεσκοστιμμένος χυμός πορτοκάλι ή νερό

Για την καραμέλα

  • 10 μεγάλοι (βασιλικοί) χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
  • ¼ φλιτζ. σιρόπι αγαύης
  • 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κ.σ. νερό

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 200 γρ. ή 1 φλιτζ. ψίχα από ώριμα αβοκάντο
  • 75-80 γρ. ή ½ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας ή ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη
  • ½ φλιτζ. κακάο
  • 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ φλιτζ. νερό

raw cocoa caramel cupcakes 6Εκτέλεση

Για τα cupcakes

Πλένουμε, στεγνώνουμε και καθαρίζουμε τους χουρμάδες ή τις σταφίδες.
Χτυπάμε για λίγα λεπτά στο μπλέντερ το λιναρόσπορο, ώσπου να γίνει σκόνη και προσθέτουμε την καρύδα και τους χουρμάδες. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το χυμό πορτοκάλι, μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή πάστα.
Τη χωρίζουμε σε 11 ίσα κομμάτια και με τα δάκτυλά μας την πιέζουμε μέσα σε κάθε θηκούλα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθούν τα τοιχώματα και να σχηματιστεί μια λακουβίτσα στη μέση, όπου θα μπει η καραμέλα.

raw cocoa caramel cupcakes 5Για την καραμέλα

Πλένουμε, στεγνώνουμε και καθαρίζουμε τους χουρμάδες.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε για μερικά λεπτά, διακόπτοντας τη λειτουργία του μπλέντερ κάθε τόσο για να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη χρυσαφένια πάστα. Χρησιμοποιώντας κορνέ ή ευκολότερα με ένα κουταλάκι, γεμίζουμε τα cupcakes.

raw cocoa caramel cupcakes 5'Για την κρέμα σοκολάτας

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αβοκάντο. Πρέπει να γεμίσουμε μια κούπα ή 200 γρ. καθαρή ψίχα.

Τη βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε διακόπτοντας τη λειτουργία του μπλέντερ κάθε τόσο για να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε να ομογενοποιηθούν καλύτερα τα υλικά. Όταν σχηματιστεί μια γυαλιστερή και ομοιόμορφη κρέμα την απλώνουμε πάνω στη βάση με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή με ένα κουταλάκι.raw cocoa caramel cupcakes 4

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα ή άλλο ξηρό καρπό και βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή είναι ευκολότερο να την κάνουμε με φόρμες σιλικόνης καθώς το ξεφορμάρισμα γίνεται πολύ απλά, χωρίς να χρειάζονται ειδικά χαρτάκια ή κάποια λιπαρή ουσία.

Οι φόρμες που χρησιμοποίησα είναι για 11 mini cupcakes, οπότε αν επιχειρήσετε σε διαφορετικές φόρμες, ίσως χρειαστεί να αυξομειώσετε τις δόσεις των υλικών. raw cocoa caramel cupcakes 7