Ετικέτες

, , , , , , ,

Εικόνα

Εικόνα

Ίσως είναι δύσκολο για κάποιον να φανταστεί πεντανόστιμα σοκολατένια γλυκά χωρίς ούτε ένα κόκκο ζάχαρης! Και όμως υπάρχουν και είναι πολλά. Εμπνευσμένη από το πλούσιο ρεπερτόριο γλυκών της ωμοφαγικής διατροφής έφτιαξα αυτό το τύπου τσιζκέικ γλυκάκι που είναι ίσως και το αγαπημένο μου γλυκό τα τελευταία χρόνια.

Υλικά

Για τη βάση
½ φλιτζ. φουντούκια
½ φλιτζ. βραζιλιάνικα φιστίκια (ή επιπλέον φουντούκια)
3 κ.σ. κακάο ωμό / ακατέργαστο σε σκόνη
4 χουρμάδες νωπούς χωρίς το κουκούτσι

Για τη γέμιση
2 φλιτζ. κάσιους ωμά μουλιασμένα για 8 ώρες
1/3 φλιτζ. λάδι καρύδας λιωμένο
½ φλιτζ. νερό
½ κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. κακάο ωμό σε σκόνη

1 ½ φλιτζ. χουρμάδες νωπούς (είναι περίπου 14) χωρίς το κουκούτσι μουλιασμένους σε ½ φλιτζ. νερό

Επικάλυψη
2 κ.σ. λάδι καρύδα λιωμένο
4 κ.σ. σιρόπι αγαύης ωμό (ή άλλο γλυκαντικό)
2 ½ κ.σ. κακάο ωμό

1 κ.σ. κακάο σε σκόνη για ντεκόρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε τους χουρμάδεςκαι αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Στρώνουμε ένα δίσκο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε πάνω ένα τσέρκι. Το δικό μου είναι μεταβλητής διαμέτρου και το ρύθμισα στα 22 εκ. διάμετρο περίπου.

Ετοιμάζουμε τη βάση:

Στο πολυμίξερ χτυπάμε τα φουντούκια και τα φιστίκια μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το κακάο και τους χουρμάδες και χτυπάμε λίγο ακόμα μέχρι να σχηματιστεί μια αρκετά σφικτή «ζύμη». Την αδειάζουμε στο δίσκο και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας να καλύψει όλο τον πάτο και να είναι ομοιόμορφη σε πάχος.

Εικόνα

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Αρχικά φτιάχνουμε μια «πάστα» από χουρμάδες. Αφού τους μουλιάσουμε για μια ώρα τους χτυπάμε στο μπλέντερ ώσπου να αποκτήσουν κρεμώδη σύσταση.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κάσιους με ½ φλιτζ. νερό σταματώντας το χτύπημα κάθε τόσο και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε την πάστα από τους χουρμάδες, το λάδι καρύδας λιωμένο σε μπαιν μαρί και το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ίσως χρειαστεί να βοηθήσουμε το μπλέντερ μας με μια σπάτουλα αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσθέτουμε άλλο υγρό γιατί δε θα πήξει η γέμιση.
Την απλώνουμε πάνω στη βάση και ισιώνουμε την επιφάνειά της.

Εικόνα

Για την επικάλυψη:
Λιώνουμε σε μπαιν μαρί το λάδι καρύδας. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λιωμένο λάδι, το σιρόπι αγαύης και το κακάο. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο γλυκό και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες να σφίξει.

Σερβίρισμα:
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού αφαιρούμε το τσέρκι. Ρίχνουμε το κακάο από πάνω και κόβουμε σε κομμάτια.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα