Ετικέτες

,

peanut butter 1Καθώς περνά ο καιρός και αποκτώ νέες εμπειρίες από τη ζωή, ολοένα και συχνότερα διαπιστώνω ότι τα πιο όμορφα πράγματα είναι τις περισσότερες φορές και τα πιο απλά. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες προϋποθέσεις –πέρα από την υγεία μας- για να απολαύσουμε μια βόλτα στον ήλιο και να γεμίσει με τη ζεστασιά του το σώμα και η ψυχή μας, να δώσουμε αλλά και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ανταποδώσει ένα χαμόγελο, να χαρούμε την παρέα των φίλων μας όπως θα απολαμβάναμε τη δροσιά και τη γλύκα ενός φρεσκοκομμένου φρούτου, να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να σκεφτεί και να πράξει.
peanut butter 2Πολλές φορές με ρωτάνε για το κόστος της φυτοφαγίας, θεωρώντας το δυσβάσταχτο ή ελπίζοντας ίσως να αποκλείσουν τη στροφή τους προς αυτή, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία «πολυτελείας» και παίρνω μεγάλη χαρά όταν απαντώ ότι μας στοιχίζει κάτι λιγότερο από ότι στοιχίζει η διατροφή ενός μέσου, μη φυτοφάγου, ανθρώπου. Στην πραγματικότητα δε απαιτείται κάποιο ειδικό τρόφιμο από την άλλη άκρη του πλανήτη ούτε αστερόσκονη από την Αφροδίτη για να τραφεί κανείς σωστά. Ιδιαίτερα δε όταν αναλάβουμε να παρασκευάζουμε μόνοι/-ες μας, με απλές μα διαλεχτές πρώτες ύλες τις τροφές που καταναλώνουμε -από τα βραστά λαχανικά ή όσπρια μέχρι ένα ντελικάτο τυράκι καρπών- το κόστος της φυτοφαγίας είναι ελάχιστο και τα οφέλη πάμπολλα.
Μια πολύ θρεπτική τροφή, ιδανική για το πρωινό μας ή τις απογευματινές λιγούρες είναι το φυστικοβούτυρο. Είναι μάλιστα τόσο εύκολο στην παρασκευή του που μπορούμε να έχουμε πάντα ένα βαζάκι στο ψυγείο μας ώστε να μη χρειαστεί να αγοράσουμε έτοιμο. Αρκεί να έχουμε ένα καλό πολυκόφτη και καλή διάθεση –το απαραίτητο υλικό για κάθε επιτυχημένη συνταγή!
Το κόστος για μισό κιλό φυστικοβούτυρο δεν ξεπερνά τα 2– 3 ευρώ.
Συνήθως όταν φτιάχνω φυστικοβούτυρο, χρησιμοποιώ ωμά φυστίκια, τα οποία ψήνω στο φούρνο και στη συνέχεια τα καθαρίζω. Μου αρέσει πολύ η διαδικασία γιατί μοσχοβολά όλο το σπίτι και το ζεστό φυστικοβούτυρο έχει μια μοναδική γήινη και γεμάτη γεύση. Ωστόσο αν δεν έχουμε διαθέσιμο χρόνο, μπορούμε να αγοράσουμε ψημένα φυστίκια, τα οποία καθαρίζονται πολύ εύκολα, και να τα χρησιμοποιήσουμε απευθείας για τη συνταγή μας.

peanut butter 5Υλικά

½ κιλό φυστίκια αράπικα ωμά ή ψημένα
1 κ.γ. αλάτι της αρεσκείας μας
1 κ.σ. ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Ψήνουμε τα φυστίκια για 15-20 λεπτά στους 180 οC μέχρι να ροδίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά ακόμα να κρυώσουν πριν τα ξεφλουδίσουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε ψημένα φυστίκια μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα.
Αν το περιβάλλον είναι κρύο, μπορούμε αφού καθαρίσουμε τα φυστίκια, τα να ζεστάνουμε ξανά στο φούρνο για 1-2 λεπτά πριν τα πολτοποιήσουμε. Με τον τρόπο αυτό θα σχηματιστεί πιο εύκολα ο πολτός από τα φυστίκια.
Τοποθετούμε τα καθαρισμένα φυστίκια μαζί με το αλάτι στον κάδο του πολυκόφτη και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής και κρεμώδης πάστα. Στο ενδιάμεσο σταματάμε το μηχάνημα και με μια σπατουλίτσα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του κάδου. peanut butter 3
Αν θέλουμε το φυστικοβούτυρο να έχει τραγανή υφή, προσθέτουμε μια χούφτα ψημένα και καθαρισμένα φυστίκια στο τέλος της διαδικασίας και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα.
Τοποθετούμε το βουτυράκι μας σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο και το διατηρούμε κλεισμένο αεροστεγώς στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Σημείωση: Τα φυστίκια και γενικά οι ξηροί καρποί είναι πολύ ευπαθή τρόφιμα ειδικά όταν μένουν εκτός ψυγείου. Όταν λοιπόν καθαρίζουμε τους καρπούς μας καλό είναι να ελέγχουμε και να αφαιρούμε όσους έχουν περίεργο χρώμα ή μοιάζουν να έχουν αναπτύξει μούχλα στο εσωτερικό τους.
Αν δεν έχουμε χρόνο να παρασκευάσουμε μόνοι/ες μας φυστικοβούτυρο και καταφύγουμε στα διαθέσιμα του εμπορίου, πρέπει να προσέξουμε τα συστατικά -συχνά στα βούτυρα τέτοιου είδους προστίθεται αρκετή ζάχαρη, υδρογονωμένα λιπαρά ή φοινικέλαιο. peanut butter 4