Ετικέτες

, , , , ,

Εικόνα

Το χούμους –αυτό το πασίγνωστο άλειμμα- φτιάχνεται λιώνοντας βρασμένα ρεβίθια με λεμόνι, σκόρδο, ταχίνι και ίσως λίγο ελαιόλαδο. Η συνταγή του είναι πανάρχαια και κάποτε όλη διαδικασία γινόταν στο γουδί. Ευτυχώς η ανακάλυψη των μπλέντερ έχει απλουστεύσει πολύ την παρασκευή του!

Πριν λίγες μέρες, χαζεύοντας σε ένα κατάστημα delicatessen είδα ένα πορτοκαλί βαζάκι που μου τράβηξε την προσοχή. Ήταν χούμους με καρότο. Όταν βέβαια είδα την τιμή του -5,5 ευρώ τα 100 ml περίπου- κατάλαβα ότι δεν ήμουν το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Το σκεφτόμουν όμως από τότε και έτσι αποφάσισα να φτιάξω μόνη μου δυο χρωματιστές-πανκ εκδοχές του. Παρόλο που δεν ήξερα ακριβώς τι να περιμένω γευστικά, το αποτέλεσμα όχι μόνο δε με απογοήτευσε αλλά αντίθετα με ενθουσίασε. Νομίζω θα τις καθιερώσω και τις δυο.

Χούμους με καρότο

Υλικά
1 φλιτζ. ρεβύθια βρασμένα
1 φλιτζάνι καρότα βρασμένα και καθαρισμένα
¼ φλιτζ. λεμόνι
1 κ.σ. μηλόξιδο
¼ φλιτζ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
¾ κ.γ. κουρκουμά (για το χρώμα)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ζουμάκι από τα βρασμένα καρότα

Χούμους με παντζάρι

Υλικά
1 φλιτζ. ρεβύθια βρασμένα
1 φλιτζάνι παντζάρια βρασμένα και καθαρισμένα
¼ φλιτζ. λεμόνι
1 κ.σ. μηλόξιδο
¼ φλιτζ. ταχίνι
1 σκελίδα σκόρδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ζουμάκι από τα βρασμένα παντζάρια

Και τα δυο είδη χούμους παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο:

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (ή στο γουδί!) μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Αν είναι πολύ σφικτό το μείγμα προσθέτουμε κατά το χτύπημα 2-3 κουταλιές ζουμάκι από τα βρασμένα λαχανικά μέχρι να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Να θυμόμαστε ότι στο ψυγείο σφίγγει.

Σημείωση: Το χούμους είναι πολύ νόστιμο συνοδευτικό και σερβίρεται με ψημένες αραβικές πίτες, φρυγανισμένο ψωμί ενώ έχω να θυμάμαι και μερικά από τα ωραιότερα σάντουιτς σε πικ νικ με χούμους και ψητά λαχανικά.