Ετικέτες

, ,

arancino 1Όποιος έχει περιπλανηθεί γαστρονομικά στην Ιταλία, είναι πολύ πιθανό να έχει γευτεί αυτή την τόσο απλή και συγχρόνως τόσο γευστική λιχουδιά, την πατρότητα της οποίας διεκδικούν αρκετές περιοχές της Σικελίας. Πρόκειται για μια ευμεγέθη κροκέτα ρυζιού, με μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του τένις ή και μεγαλύτερο, την οποία πανάρουν και τηγανίζουν για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι, ώσπου να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Καθότι το σχήμα και το χρώμα της φέρνουν στο μυαλό πορτοκάλι, εικάζεται ότι το όνομα της συνταγής σχετίζεται με αυτή ακριβώς την ομοιότητα (arancia = πορτοκάλι).

arancino 2Για την παρασκευή της, αρκεί να φτιάξει κανείς ένα καλό ριζότο, να επιλέξει ένα –δύο ακόμα υλικά για τη γέμιση, να πλάσει και να γεμίσει τις κροκέτες και αφού τις περάσει από τριμμένη φρυγανιά να τις τηγανίσει σε καυτό λάδι. Αν επιλέξουμε το κατάλληλο ρύζι, οι κροκέτες πλάθονται πολύ εύκολα ενώ εμπλουτίζοντας γευστικά με τα υλικά της αρεσκείας μας, μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα εκλεκτό ορεκτικό.

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές, που είχα δοκιμάσει πριν μερικά χρόνια στην Ιταλία, είναι αυτή με σπανάκι και (βέγκαν) μοτσαρέλα. Όταν λοιπόν έχουμε όρεξη για arancini, συνήθως προτιμώ να τα φτιάχνω με αυτό τον τρόπο, αφενός για να αναζωπυρώνω την ενθύμηση από αυτό το όμορφο ταξίδι και αφετέρου για να απολαμβάνουμε τους ιδιαίτερους γευστικούς τόνους που μόνο οι ζεστές αναμνήσεις μπορούν να προσδώσουν σε μια συνταγή.arancino 4

Στην Ιταλία, τα arancini φτιάχνονται συχνά με αυγά (αν και παραδοσιακά δεν χρησιμοποιούνταν) καθώς και βούτυρο, διάφορα είδη τυριών και αλλαντικών. Εμείς με τις κατάλληλες τροποποιήσεις αλλά χωρίς εκπτώσεις στη γεύση κάναμε μια εκδοχή 100% φυτοφαγική.

Τέλος, αν και η κλασική συνταγή απαιτεί τηγάνισμα, προτιμώ το ψήσιμο στο φούρνο, μια που δεν επηρεάζει αρνητικά τη γεύση ενώ ενώ γίνεται πολύ πιο ελαφριά. Φυσικά αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να τις τηγανίσει κερδίζοντας έτσι ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα αλλά και την αυθεντική ιταλική γεύση.

Υλικά
(για 10 περίπου κομμάτια)

  • 325 γρ. (1 ½) ρύζι για ριζότο (όπως Αρμπόριο, Καρολίνα)
  • 300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και πλυμένο, κομμένο σε κομμάτια πάχους 2 εκατοστών
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 ½ περίπου φλιτζ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών

Για τη γέμιση

10 τετράγωνα ή ορθογώνια κομματάκια φυτικό τυρί (πχ 2×2 εκ.) έτοιμο ή σπιτικό για τη γέμιση

Για το κουρκούτι

  • ½ φλιτζ. νερό
  • 2 ½ κ.σ. αλεύρι
  • λίγο αλάτι

Για το πανάρισμα

τριμμένη φρυγανιά

arancino 5Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και το σπανάκι για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό ή το ζωμό ανακατεύοντας. Το ρύζι θα είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει αρκετά αλλά κρατάει στο δόντι (al dente). Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται.

Προσθέτουμε τον άνηθο και αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει εντελώς ώστε να πλάθεται εύκολα.

Μέχρι να κρυώσει το ριζότο, μπορούμε να ετοιμάσουμε το κουρκούτι, ανακατεύοντας σε ένα βαθύ πιάτο το νερό, το αλεύρι και το αλάτι.

Παίρνουμε 2-3 κουταλιές ρύζι, το απλώνουμε στη χούφτα μας ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος, βάζουμε στο κέντρο ένα κομματάκι τυρί και πιέζουμε ώστε να σχηματιστεί μια στρογγυλή μπάλα, όσο ένα μπαλάκι του τένις, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το τυράκι.

Βουτάμε κάθε κροκέτα στο κουρκούτι και στη συνέχεια την κυλάμε στην τριμμένη φρυγανιά.

Τοποθετούμε τις κροκέτες σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.arancino 3

Ψήνουμε στους 200 oC για 40 λεπτά περίπου ή ώσπου να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και σερβίρουμε αμέσως μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο. Εναλλακτικά, τηγανίζουμε για μερικά λεπτά σε καυτό λάδι.

arancino 6