Ετικέτες

, , , , ,

paella 2

… φύκια! Τελικά υπάρχει τρόπος να απολαμβάνουμε άρωμα και γεύση θαλασσινών στη βέγκαν κουζίνα. Το πιάτο αυτό που μας έρχεται από την πανέμορφη Ισπανία, το είχα δοκιμάσει έξω και προσπάθησα να το φτιάξω σπίτι κάνοντας μερικές τροποποιήσεις. Έκτοτε είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας των φαγητών μας, μιας λίστας πραγματικά μεγάλης!

Υλικά

400 γρ ρύζι κίτρινο
1 συσκευασία ντοματοχυμό (passata) 400 γρ.
400 ml ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
30 γρ βρώσιμα φύκια (όπως είναι τα nori) αποξηραμένα, κομμένα σε λωρίδες
500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
2 μεγάλα καρότα ζουλιέν
1 γεμάτο φλιτζ. αρακά
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε τετράγωνα κομματάκια
1 μεγάλη πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε τετράγωνα κομματάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
¾ κ.γ. μπούκοβο
10 στήμονες σαφράν
1 κ.σ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγη πάπρικα καπνιστή για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών ή το νερό και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Κόβουμε τα μανιτάρια με το χέρι σε μακρόστενα κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να μη μας πιάσει. Συμπληρώνουμε με το ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 12-15 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά και το ρύζι να είναι ψημένο. Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε τα φύκια και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό ή νερό πάντα όμως ζεστό. Σερβίρουμε ζεστό, γαρνιρισμένο με ελάχιστη καπνιστή πάπρικα.

Σημείωση: Παελιέρα μπορεί να μην έχω, χρησιμοποιώ όμως αρκετά από τα παραδοσιακά υλικά της Βαλενθιανής εκδοχής, αντικαθιστώντας φυσικά τα ζωικά με μανιτάρια. Επέλεξα κίτρινο ρύζι καθώς παραμένει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα και το φαγητό είναι πιο ευπαρουσίαστο. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ρύζι για ριζότο. Τα φύκια καλό είναι να μπαίνουν προς το τέλος για να διατηρήσουν το άρωμα και τη γεύση τους. Με ελάχιστο μαγείρεμα μαλακώνουν και γίνονται ένας πολύ ωραίος μεζές!

paella 1