Ετικέτες

, , ,

stuffed peppers 1Σήμερα αποφάσισα να μαγειρέψω το αγαπημένο μου φαγητό! Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τα γεμιστά ήταν το μόνο φαγητό που όχι μόνο δε βαριόμουν ποτέ, αλλά αντίθετα το τιμούσα ήδη από το πρωί που το φούρνιζε η μητέρα μου πριν φύγει για τη δουλειά.

Εννοείται ότι τα γεμιστά της μαμάς –της εκάστοτε μαμάς- είναι τα καλύτερα σε όλο το γαλαξία. Επομένως ο σκοπός της σημερινής συνταγούλας δεν είναι να συγκριθεί ή να μιμηθεί κανένα μαμαδίστικο γεμιστό –κάτι που το θεωρώ τουλάχιστον ύβρη, αν και στη συνταγή χρησιμοποιώ τα μπαχαρικά και τα αρωματικά της δικιάς μου μαμάς- αλλά να παρουσιάσει μια μικρή παραλλαγή του εξαίσιου αυτού πιάτου, που αυξάνει κατάτι τη θρεπτική του αξία και ίσως δίνει μια μεγαλύτερη ποικιλία στο καθημερινό μας μενού.

Ένα ακόμα μυστικό της δικής μου μαμάς πέρα από τα καρυκεύματα είναι το αργό ψήσιμο στη γάστρα! stuffed peppers 2

Υλικά

  • 12 μεγάλες πιπεριές πολύχρωμες
  • ¾ φλιτζ. βρώμη (όχι τις νιφάδες αλλά την ακατέργαστη που μοιάζει με ρύζι)
  • ¾ φλιτζ. ρύζι λευκό
  • 1 μεγάλο καρότο στον τρίφτη
  • 1 ντομάτα στον τρίφτη
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 10 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 10 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. λευκό κρασί
  • 2/12 φλιτζ. νερό
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 ½ κ.γ. χοντρό αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. κάρυ (προαιρετικά)stuffed peppers 3

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη βάζουμε τη βρώμη σε μια λεκανίτσα με νερό και την αφήνουμε να φουσκώσει. Καλό είναι να αλλάξουμε το νερό 1 φορά τουλάχιστον.

Την επομένη, πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις χαράζουμε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι περιμετρικά και σε απόσταση 1 εκ. από το κοτσάνι τους ώστε να σχηματιστούν τα καπάκια! Καθαρίζουμε το εσωτερικό τους και πετάμε τα σποράκια.

Τις τοποθετούμε μια-μια σε μια μεγάλη γάστρα, προσέχοντας να παραμένουν όρθιες η μια δίπλα στην άλλη για να μη μας αδειάσει η γέμιση στο ψήσιμο. Αν μείνουν κενά ανάμεσα στις πιπεριές μπορούμε να τα γεμίσουμε με επιπλέον πατάτες, μελιτζάνες, κρεμμυδάκια στιφάδου ή άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας, τα οποία θα πάρουν και θα δώσουν πολύ ωραία γεύση!

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σουρώνουμε τη βρώμη και τη βάζουμε σε μια γυάλινη γαβάθα μαζί με το ρύζι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις πιπεριές με το μείγμα της γέμισης ισοκατανέμοντάς το.

Όταν γεμίσουμε τις πιπεριές θα δούμε ότι στη γαβάθα θα μας μείνει αρκετό ζουμάκι, το οποίο είναι απαραίτητο για να μαγειρευτεί το φαγητό μας. Για το λόγο αυτό το περνάμε από μια λεπτή σήτα, έτσι ώστε να μη μείνουν κομματάκια και περιχύνουμε με αυτό τα γεμιστά μας.

Σκεπάζουμε τις πιπεριές με τα καπάκια τους, κλείνουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 1 ½ ώρα ή ώσπου να ροδίσουν οι πιπεριές.

Όταν περάσει η πρώτη ώρα, καλό είναι να τους ρίξουμε μια ματιά. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό (βραστό και ποτέ κρύο) στο ταψί αν τα λαχανικά μας δεν ήταν πολύ ζουμερά ή αν ο φούρνος μας είναι πολύ δυνατός.

Σημείωση: Αν προσθέσουμε επιπλέον λαχανικά ανάμεσα στις πιπεριές, να υπολογίσουμε να προσθέσουμε επιπλέον νερό, λάδι και μπαχαρικά όπως ρίγανη και πιπέρι στη γάστρα, για να ψηθούν χωρίς να ξεραθούν και να γίνουν νόστιμα!

Γεμιστά μπορούμε να κάνουμε και άλλα λαχανικά, όπως πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, μελιτζάνες κτλ. Επίσης η συνταγή μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου με βρώμη ή άλλο δημητριακό όπως σιτάρι ή κριθάρι, αρκεί να το μουλιάσουμε από την προηγούμενη.

stuffed peppers 4