Ετικέτες

, , ,

1Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας, τουλάχιστον για εμάς που βρεθήκαμε στην Αθήνα, ήταν ο άφθονος, ζεστός ήλιος, ο πεντακάθαρος ουρανός και η ατμόσφαιρα που γέμιζε με τους ανυπόμονους ψίθυρους της άνοιξης που βιάζεται να έρθει. Δυο μόνο μέρες μετά τη χιονόπτωση, ο σημερινός καιρός, ασυνήθιστα φιλικός για την εποχή, έμοιαζε με άτακτο παιδάκι που σφυρίζει αδιάφορα, έπειτα από την εκτέλεση μια γιγάντιας στα παιδικά του μάτια ραδιουργίας.

Καθώς εμείς μείναμε εδώ για το τριήμερο, επισκέφτηκα το κέντρο της Αθήνας, για να κάνω ψώνια και να απολαύσω έναν καφέ με μια πολύ αγαπημένη μου φίλη.

2Για όσους σκοπεύουν να βρεθούν λοιπόν αυτές τις μέρες στο κέντρο, μια ωραία ιδέα είναι να κατέβουν με το μετρό (ή με όποιον άλλο τρόπο επιθυμούν!) στο σταθμό της Ομόνοιας και να ξεκινήσουν από εκεί τη βόλτα τους στην οδό Αθηνάς.

Η πρώτη ευχάριστη στάση είναι το 19ο παζάρι βιβλίου, στην πλατεία Κοτζιά. Την έκθεση αυτή μπορεί να την επισκεφτεί δωρεάν όποιος θέλει, καθημερινά, περιλαμβανομένων των Κυριακών αλλά και της Καθαρής Δευτέρας, από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. Η διάρκειά της θα είναι ως τις 6 Μαρτίου.

4Η επόμενη στάση είναι σίγουρα η υπαίθρια μαναβική αγορά. Παρότι βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την Βαρβάκειο, κάτι που με αναγκάζει να στρέψω το βλέμμα και να ταχύνω το βήμα μου περνώντας από τον κεντρικό δρόμο ώσπου να στρίψω, την επισκέπτομαι συχνά, συνήθως για να ψωνίσω διάφορα τουρσιά, αβοκάντο, μανιτάρια και αραβικές πίτες σε πραγματικά πολύ καλές τιμές, συχνά 100% κάτω από αυτές των σούπερ μάρκετ.8

Αφού περπατήσουμε στην αγορά και κάνουμε τα ψώνια μας, μπορούμε να συνεχίσουμε στην οδό Ευριπίδου, τον αμέσως επόμενο δρόμο, για μπαχαρικά, βότανα, λιαστές ντομάτες, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αν έχετε συνηθίσει να ψωνίζετε από το σούπερ μάρκετ, νομίζω θα εκπλαγείτε από τη μεγάλη διαφορά στις τιμές των προϊόντων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διατροφή των φυτοφάγων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα προϊόντα αυτά, μπορεί κάποιος που την ακολουθεί να έχει αρκετά σημαντικό οικονομικό όφελος επιλέγοντας να ψωνίζει χύμα προϊόντα από εδώ. Στην αρχή μπορεί να παίρνει κανείς δοκιμαστικά, μικρές ποσότητες από διάφορους εμπόρους. Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο εύρος στις τιμές και την ποιότητα, κάνοντας μια έρευνα ο καθένας θα καταλήξει στο κατάστημα που ικανοποιεί περισσότερα τα προσωπικά του κριτήρια. Για παράδειγμα εγώ ψωνίζω από κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα στην Ευριπίδου ξηρούς καρπούς, φρέσκους και σε πολύ καλές τιμές, από άλλο όσπρια νέας σοδειάς, από ένα ακόμα χύμα φυστικοβούτυρο και πετιμέζι στην οδό Αθηνάς κ.ο.κ.avocado

halvaΣήμερα πάντως, πέρα από τα συνηθισμένα προϊόντα, υπήρχε και φρέσκος χειροποίητος χύμα χαλβάς σε πολλά μαγαζιά και φούρνους, σε διάφορες ποιότητες, τιμές και γεύσεις –από τον κλασικό με αμύγδαλα ως και την μεταμοντέρνα ροζ εκδοχή του με κράνμπερι! Φυσικά δεν αντιστάθηκα και αγόρασα όχι μία αλλά όσες περισσότερες γεύσεις μπορούσα! Ο χαλβάς του μπακάλη, όπως τον έλεγαν κάποτε -μάλλον για να μην τον συγχέουν με τον λιγότερο περιπετειώδη σιμιγδαλένιο σπιτικό- αποτελεί ένα από τα εδέσματα που αγαπώ όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά κυρίως για την πληθώρα των αναμνήσεων που ξυπνάει με κάθε μπουκιά, από το μακρινό «τότε που» ως το παρόν, τη στιγμή ακριβώς που τον δοκιμάζω από το δίσκο του μπακάλη και σχηματίζεται στο νου μου μια καινούρια ανάμνηση που κλείνει μέσα της όλο αυτό το πρωινό.7Βέβαια το πλέον γοητευτικό κομμάτι της βόλτας είναι ο καφές που έπεται, ειδικά όταν έχει λιακάδα. Λίγο μετά τις αγορές και τα μαγαζάκια, στρίβοντας σε κάποιο από τα στενάκια αριστερά, βρισκόμαστε σε λίγα λεπτά στην Αιόλου και την πλέον κοσμική και γεμάτη καφετέριες πλατεία της Αγίας Ειρήνης ή εναλλακτικά συνεχίζουμε ευθεία στην οδό Αθηνάς μέχρι το Μοναστηράκι. Όπου και αν επιλέξουμε να καθίσουμε, θα είναι όμορφα εφόσον έχουμε τη συντροφιά που επιθυμούμε, όπως ένα βιβλίο που αγαπάμε ή ακόμα καλύτερα μια καλή φίλη ή έναν καλό φίλο, έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, να μιλάμε ελεύθερα και να μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας.coffe

Σημείωση: Σε κάθε περίπτωση, σταματάμε στο πρώτο φαλαφελάδικο που συναντάμε μπροστά μας και παίρνουμε κάτι για το δρόμο! Επιφυλάσσομαι για σχετική ανάρτηση.