Όταν ήμουν μικρή ένα από τα φαγητά που έτρωγα με μεγάλη όρεξη ήταν η τονοσαλάτα. Συνήθως φτιαχνόταν με κονσέρβα τόνου, μαγιονέζα και διάφορα λαχανικά, ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός. Πριν λίγο καιρό το σκεφτόμουν και βάλθηκα να ψάχνω τρόπους να παρασκευάσω το βέγκαν αντίστοιχο της γεύσης που θυμάμαι από τότε. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που θέλω να βεγκανοποιήσω μια συνταγή που καρφώνεται στο μυαλό μου, επανέλαβα τη διαδικασία ξανά και ξανά, μέχρι που πέτυχα το γευστικό αποτέλεσμα που με φέρνει κοντά στις παιδικές μου αναμνήσεις. Η σημερινή σαλάτα λοιπόν δεν χρειάζεται νεκρά ψάρια για να φτιαχτεί. Αντίθετα, περιέχει φύκια, πλούσια σε αρώματα, ιώδιο και μέταλλα της θάλασσας αλλά και λινέλαιο που λόγω των ω-3 λιπαρών τα οποία έχει σε αφθονία, φέρνει στο προσκήνιο της γευστικής μνήμης τα θαλασσινά. Υλικά
- 1 φλιτζ. βρασμένα ρεβύθια
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 κλωναράκια σέλερι, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- ¾ φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2-3 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (μαζί με τα φυλλαράκια του) ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο (εγώ προτιμώ το γλυκόξινο)
- 10 γρ. φύκια nori μουλιασμένα για λίγα λεπτά σε λίγο νερό και ψιλοκομμένα
Για την πικάντικη σάλτσα
- 3-4 κ.σ. βέγκαν μαγιονέζα (εγώ χρησιμοποίησα αυτήν)
- 2 κ.σ. λινέλαιο
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 ½ κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
- 3-4 σταγόνες ταμπάσκο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση Σε μια γαβάθα βάζουμε τα ρεβύθια και τα λιώνουμε λιγάκι με ένα πιρούνι. Στην ουσία θέλουμε να σπάσουν σε μικρά κομματάκια και όχι να λιώσουν εντελώς, ώστε να έχει ωραία υφή η σαλάτα μας. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα φύκια και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με την πικάντικη σάλτσα, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε με φετούλες ψημένο ψωμί ή μπαστουνάκια λαχανικών. Σημείωση: Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ τα φύκια nori. Κάποια φορά δοκίμασα και τα φύκια wakame τα οποία είναι επίσης γευστικά, ωστόσο χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά μούλιασμα σε νερό καθώς είναι λίγο πιο σκληρά. Πάντως, ό,τι είδος φύκια και να διαλέξετε για τη σαλάτα σας, μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε μέσα σε σάντουιτς. Ταιριάζει πολύ!
Evangelia vlassopoulou said:
Ππωπωπωπω, πρεπει να ειναι πολυ νόστιμη. Θα τη δοκιμάσω με τη πρώτη ευκαιρια
veganinathens said:
Ευαγγελία μου ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Εσύ που είσαι πεπειραμένη μαγείρισσα σίγουρα μπορείς να βάλεις και τις δικές σου πινελιές μέσα ! 🙂
άρης said:
Εξαιρετική πρόταση !! Και τα φύκια είναι τόσο θρεπτικά !!
veganinathens said:
Ευχαριστώ καλέ μου Άρη! 🙂 Ελπίζω να σου αρέσει όσο αρέσει και σε εμάς! Την έχουμε καταευχαριστηθεί 🙂
2brokevegans said:
Αγορασα λινέλαιο πριν δυο μέρες και μου ειπαν οτι αφήνει μια «ψαρίλα» και είχα την ίδια ιδέα,να το χρησιμοποιησω! Φοβερή συνταγή!
veganinathens said:
Το λινέλαιο εξαιτίας των ω-3 λιπαρών έχει μια μυρωδιά που θυμίζει λιπαρό ψάρι, χωρίς να είναι ακριβώς ψαρίλα -που προσωπικά θα με απωθούσε πολύ. Ελπίζω να τη δοκιμάσετε και να την ευχαριστηθείτε! 🙂
Παράθεμα: Αντί ταραμοσαλάτας… | Vegan In Athens