Τις προάλλες μας είχαν καλέσει κάποιοι φίλοι για φαγητό. Παρότι δεν είναι οι ίδιοι φυτοφάγοι, μας ρώτησαν ακριβώς για το διαιτολόγιο που ακολουθούμε έτσι ώστε να μαγειρέψουν κάτι ωραίο, το οποίο να μπορούμε να το μοιραστούμε όλοι. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι φίλοι, φυτοφάγοι ή μη, φροντίζουν όταν τρώμε μαζί, να υπάρχουν αρκετές φυτοφαγικές επιλογές στο τραπέζι, πέρα από τις υπέροχες σαλάτες και κάθε φορά με συγκινεί η προθυμία τους.Σκέφτηκα λοιπόν, να ετοιμάσω η ίδια το δωράκι που θα τους πήγαινα και η ιδέα να φτιάξω τρουφάκια μου φάνηκε εξαιρετική. Θα τα έβαζα σε μια όμορφη συσκευασία και θα μπορούσαν να είναι μέρος του επιδόρπιου!
Ψάχνοντας να εντοπίσω την κατάλληλη γεύση για την περίσταση, μου ήρθε στο μυαλό ο κλασικός συνδυασμός των δαμάσκηνων με τη σοκολάτα. Αντί να φτιάξω όμως δαμάσκηνα με επικάλυψη σοκολάτας, αποφάσισα να φτιάξω μια πάστα από δαμάσκηνα, καρύδια, κακάο και καρύδα, που θα ήταν η βάση της συνταγής μου. Ήμουν περίεργη για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει τα δαμάσκηνα με παρόμοιο τρόπο, και για να είμαι σίγουρη είχα αγοράσει και μερικά ξερά σύκα ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να επέστρεφα σε μια δοκιμασμένη συνταγή!
Ευτυχώς, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκα από τη γεύση τους, αλλά την επόμενη μέρα έφτιαξα άλλη μια δόση από την ίδια συνταγή για εμάς. Τελικά ο συνδυασμός δαμάσκηνο και σοκολάτα ή κακάο είναι με βεβαιότητα επιτυχής σε όλες τις παραλλαγές του!
- 2 φλιτζ. (400 γρ) δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
- 1 φλιτζ. καρυδόψιχα
- 1 φλιτζ. καρύδα τριμμένη
- ½ φλιτζ. κακάο
- 2-3 κ.σ. χυμός πορτοκάλι (ή ρούμι αν δεν αποφεύγουμε το αλκοόλ)
- καρύδα ξερή, τριμμένη για το πασπάλισμα
Καθαρίζουμε την καρυδόψιχα από τυχόν τσόφλια και την χτυπάμε στο μπλέντερ για μερικά λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί.
Προσθέτουμε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα μαζί με το χυμό πορτοκάλι και βάζουμε το μπλέντερ να δουλέψει για μερικά λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής πάστα.
Προσθέτουμε την καρύδα και το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, έτσι ώστε να αναμειχθούν πλήρως όλα τα υλικά.
Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά ώστε να πλάθετε ευκολότερα.
Βάζουμε την τριμμένη καρύδα σε ένα ευρύχωρο μπολάκι .
Πλάθουμε τρουφάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βουτάμε στο μπολάκι με την καρύδα.
Τα αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν και σερβίρουμε.
aris said:
Πολύ ωραία ιδέα !! Και μου αρέσει μου δεν πρόσθεσες έξτρα γλυκαντικό, έχουν πιο έντονο χαρακτήρα έτσι και είναι και πιο φιλικά προς τον οργανισμό μας.
veganinathens said:
Ευχαριστώ Άρη 🙂
Maria S. said:
Ακολούθησα τη συνταγή με το ρούμι με μόνη διαφορά πως, επειδή δεν είχα δαμάσκηνα, έβαλα χουρμαδες και βερύκοκα. Επίσης πρόσθεσα και λίγο νερό γιατί ήταν αρκετά πηχτό. Κακάο έβαλα όσο έγραφε, αλλά πιστεύω σηκώνει και λιγότερο. Την επόμενη φορά λέω να προσθέσω και χυμό πορτοκάλι εκτός από ρούμι, πιστεύω θα του ταιριάζει πολύ 🙂
veganinathens said:
Μαράκι πολύ σε ευχαριστώ για το σχόλιο. Τα δαμάσκηνα είναι αρκετά πιο νωπά από τα βερίκοκα οπότε λογικό να χρειάστηκε νεράκι. ‘Οσο για το κακάο έχω παρατηρήσει ότι διαφορετικές εταιρείες έχουν διαφορετικό κακάο και μπορεί αν είναι λιγότερο ή περισσότερο έντονο ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί. Οπότε μπορείς να το ρυθμίσεις στην ποσότητα που σου αρέσει! Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα 🙂
giannhsmastr said:
Καλησπέρα.
Πραγματικά εξαιρετική ιδέα να μη χρησιμοποιήσεις κάποιο έξτρα γλυκαντικό.
Έφτιαξα λοιπόν τη συνταγή αυτή, ωστόσο έφτιαξα 2 δόσεις.
Η μία δόση είναι ακριβώς όπως τη γράφεις και η άλλη με χουρμάδες αντί για δαμάσκηνα.
Ομολογώ ότι με χουρμάδες είναι ότι πιο νόστιμο έχω φάει.
Σε ευχαριστούμε για την ιδέα.
veganinathens said:
Καλημέρα! Έχεις απόλυτο δίκιο με τους χουρμάδες δεν καταλαβαίνεις καν ότι δεν έχει ζάχαρη! Μια άλλη εναλλακτική είναι και οι σταφίδες! Καλοφάγωτα!