Ετικέτες

, , , , ,

raw prune truffles 2Τις προάλλες μας είχαν καλέσει κάποιοι φίλοι για φαγητό. Παρότι δεν είναι οι ίδιοι φυτοφάγοι, μας ρώτησαν ακριβώς για το διαιτολόγιο που ακολουθούμε έτσι ώστε να μαγειρέψουν κάτι ωραίο, το οποίο να μπορούμε να το μοιραστούμε όλοι. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι φίλοι, φυτοφάγοι ή μη, φροντίζουν όταν τρώμε μαζί, να υπάρχουν αρκετές φυτοφαγικές επιλογές στο τραπέζι, πέρα από τις υπέροχες σαλάτες και κάθε φορά με συγκινεί η προθυμία τους.raw prune truffles 1Σκέφτηκα λοιπόν, να ετοιμάσω η ίδια το δωράκι που θα τους πήγαινα και η ιδέα να φτιάξω τρουφάκια μου φάνηκε εξαιρετική. Θα τα έβαζα σε μια όμορφη συσκευασία και θα μπορούσαν να είναι μέρος του επιδόρπιου!

Ψάχνοντας να εντοπίσω την κατάλληλη γεύση για την περίσταση, μου ήρθε στο μυαλό ο κλασικός συνδυασμός των δαμάσκηνων με τη σοκολάτα. Αντί να φτιάξω όμως δαμάσκηνα με επικάλυψη σοκολάτας, αποφάσισα να φτιάξω μια πάστα από δαμάσκηνα, καρύδια, κακάο και καρύδα, που θα ήταν η βάση της συνταγής μου. Ήμουν περίεργη για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει τα δαμάσκηνα με παρόμοιο τρόπο, και για να είμαι σίγουρη είχα αγοράσει και μερικά ξερά σύκα ώστε σε περίπτωση αποτυχίας να επέστρεφα σε μια δοκιμασμένη συνταγή!

Ευτυχώς, όχι μόνο δεν απογοητεύτηκα από τη γεύση τους, αλλά την επόμενη μέρα έφτιαξα άλλη μια δόση από την ίδια συνταγή για εμάς. Τελικά ο συνδυασμός δαμάσκηνο και σοκολάτα ή κακάο είναι με βεβαιότητα επιτυχής σε όλες τις παραλλαγές του!

raw prune truffles 3Υλικά

  • 2 φλιτζ. (400 γρ) δαμάσκηνα αποξηραμένα, χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλιτζ. καρυδόψιχα
  • 1 φλιτζ. καρύδα τριμμένη
  • ½ φλιτζ. κακάο
  • 2-3 κ.σ. χυμός πορτοκάλι (ή ρούμι αν δεν αποφεύγουμε το αλκοόλ)
  • καρύδα ξερή, τριμμένη για το πασπάλισμα

raw prune truffles 4Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την καρυδόψιχα από τυχόν τσόφλια και την χτυπάμε στο μπλέντερ για μερικά λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθεί.

Προσθέτουμε τα καθαρισμένα δαμάσκηνα μαζί με το χυμό πορτοκάλι και βάζουμε το μπλέντερ να δουλέψει για μερικά λεπτά στη δυνατή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής πάστα.

Προσθέτουμε την καρύδα και το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα, έτσι ώστε να αναμειχθούν πλήρως όλα τα υλικά.

raw prune truffles 5Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά ώστε να πλάθετε ευκολότερα.

Βάζουμε την τριμμένη καρύδα σε ένα ευρύχωρο μπολάκι .

Πλάθουμε τρουφάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα βουτάμε στο μπολάκι με την καρύδα.

Τα αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν και σερβίρουμε.