Ετικέτες

, ,

easter cookies 1Κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτασμών, έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο να χαίρομαι την άνοιξη και να αφιερώνω πολλές ώρες στα πράγματα που μου αρέσουν, όπως το να φυτεύω βασιλικούς και άλλα μυρωδικά στις γλάστρες μου και να παρασκευάζω γλυκά και αλμυρά, ταιριαστά με την εποχή. Αυτές τις μέρες λοιπόν, παρότι η άνοιξη είναι αρκετά ασυνεπής στο προγραμματισμένο μας ραντεβού, αγνοώ τις ριπές κρύου και το χιονιά και καταπιάνομαι με τις αγαπημένες μου ασχολίες!

easter cookies 2Σήμερα το πρωί άναψα στο φουλ τα καλοριφέρ και έψησα μερικά μυρωδάτα ανοιξιάτικα κουλουράκια. Επειδή είχα όρεξη να πειραματιστώ, έφτιαξα 3 διαφορετικές συνταγές: στην πρώτη χρησιμοποίησα αμμωνία σε συνδυασμό με το baking powder, στη δεύτερη έβαλα μόνο baking powder και στην τρίτη δόση αντικατέστησα το αλεύρι σίτου με αλεύρι από φαγόπυρο, για να δοκιμάσω την άνευ γλουτένης εκδοχή τους!

Τα κουλουράκια με αλεύρι φαγόπυρου πριν το ψήσιμο.

Τα κουλουράκια με αλεύρι φαγόπυρου πριν το ψήσιμο.

Μου άρεσαν και τα τρία είδη, αξίζει όμως να επισημάνω τα εξής: Αυτά που έγιναν πιο αφράτα και φούσκωσαν περισσότερο ήταν τα κουλουράκια με την αμμωνία. Σε γεύση βέβαια δε διέφεραν από τα κουλουράκια χωρίς αμμωνία, είχαν όμως διαφορετική όψη και υφή. Επίσης τα κουλουράκια με αλεύρι φαγόπυρου έχουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση χάρη στο φαγόπυρο, ένα υλικό που όσο περισσότερο το χρησιμοποιώ τόσο πείθομαι ότι ταιριάζει πολύ σε γλυκές δημιουργίες. Επειδή δεν περιέχουν γλουτένη πλάθονται κάπως πιο δύσκολα από τα άλλα και είναι σχετικά εύθρυπτα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ειδικά αν κάποιος αποφεύγει τη γλουτένη, αυτή η εκδοχή είναι μια εναλλακτική αρκετά ενδιαφέρουσα.

easter cookies 4

Τα κουλουράκια με αμμωνία πριν το ψήσιμο.

Με αυτά και με αυτά, τουτέστιν με γαστρονομικές ασχολίες και ανησυχίες, πέρασα πανέμορφα το πρωινό μου, έχοντας δίπλα ένα φλιτζάνι καφέ και ακούγοντας ωραία μουσικούλα. Μπορεί έξω να μην μυρίζουμε ακόμα την άνοιξη, όμως το σπίτι μοσχομύρισε λεμόνι, σαφράν και βανίλια!

Υλικά
(για περίπου 30 κουλουράκια)

  • 125 γρ. βέγκαν μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. (30 ml) φυτικό γάλα
  • 1 κ.σ. φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 100 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • 5-6 στήμονες σαφράν
  • το ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • μερικές σταγόνες φυσικό άρωμα βανίλιας
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. αμμωνία ή ίση ποσότητα baking powder
  • 2 ½ φλιτζ. (περίπου 340 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι φαγόπυρου)

Λίγο φυτικό γάλα για επάλειψη

easter cookies 5Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε μέσα το σαφράν. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μείγμα του γάλακτος με το σαφράν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, το baking powder και την αμμωνία (αν χρησιμοποιήσουμε).

easter cookies 6

Κουλουράκια με αλεύρι φαγόπυρου.

Τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μας ώσπου να ενσωματωθεί. Ανάλογα με το αλεύρι μας μπορεί να χρειαστούμε 1-2 κ.σ. λιγότερη ή περισσότερη ποσότητα. Το τελικό μας ζυμαράκι πρέπει να είναι εύπλαστο και μαλακό.

Όταν ολοκληρώσουμε το ζύμωμα, σχηματίζουμε μια μπαλίτσα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή με μία ώρα, να ξεκουραστεί.

Στρώνουμε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 30 περίπου μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού.

Παίρνουμε μια μια τις μπαλίτσες, και πλάθουμε μακρόστενα φυτιλάκια, στα οποία δίνουμε όποιο σχήμα θέλουμε: κουλουράκια, πλεξούδες κ.α.

Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα και με ένα πινελάκι τα αλείφουμε με το φυτικό γάλα.

easter cookies 7

Κουλουράκια χωρίς αμμωνία.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 oC για 20 λεπτά περίπου ή ώσπου να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.

Σημείωση: Αν μπούμε στον πειρασμό να τα δοκιμάσουμε πριν κρυώσουν, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσουμε ότι μέσα είναι ακόμα μαλακά. Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο όμως, καθώς, εφόσον έχουν τηρηθεί οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες, όταν κρυώσουν γίνονται πολύ τραγανά!

Σε περίπτωση που δεν έχουμε σαφράν ή δε μας αρέσει, απλά το παραλείπουμε!

Αν κάνουμε την χωρίς γλουτένη εκδοχή, καλό είναι να προσθέσουμε στο ζεστό γάλα 1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο και να το αφήσουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Αυτό θα κάνει λίγο πιο συνεκτική τη ζύμη μετά το ψήσιμο.easter cookies 8