Ετικέτες

, , ,

christmas pudding 1Όταν ήμουν μικρή, ιδίως τις φορές που διαπίστωνα ότι η αναμονή των εορτών ήταν πιο γοητευτική από τις γιορτές καθαυτές, φανταζόμουν ότι καθώς θα μεγάλωνα, θα επέλεγα να ταξιδεύω αυτές τις μέρες. Βέβαια τις φορές που το δοκίμασα, και ειδικά όταν ο προορισμός ήταν προς το Βορρά, μπορώ να πω εκ των υστέρων, ότι αυτό που κυρίως μου έχει μείνει από τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια είναι το κρύο! Συνεπώς, έπρεπε να επινοήσω άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσω τα παιδικά μου όνειρα. Ευτυχώς, αυτό δεν ήταν καθόλου δύσκολο, μια που οι δεσμοί μου με την κουζίνα είναι τόσο ισχυροί, ώστε αρκούν η μυρουδιά ενός φαγητού, η εικόνα και η γεύση ενός ζουμερού επιδόρπιου, πέρα από τα παραδοσιακά, για να με ταξιδέψουν μίλια μακριά, στο χώρο και το χρόνο, σε χώρες και σε πόλεις που στην πραγματικότητα μόνο το καλοκαίρι θα ήθελα να επισκεφτώ. Έτσι, φροντίζω πάντα στις γιορτές, να κάνω ένα «ταξίδι» στην Αγγλία, που αν και δεν αποτελεί το μοναδικό χριστουγεννιάτικο προορισμό, αποτελεί σίγουρα τον πιο καθιερωμένο τα τελευταία χρόνια.

christmas pudding  2Καθώς η αναμονή των γιορτών εξακολουθεί να είναι το καλύτερο κομμάτι τους, φροντίζουμε να τη ζούμε στο έπακρο, από τις αρχές του Δεκέμβρη. Τότε είναι που στολίζουμε το έλατο -ένα αληθινό δεντράκι που ζει σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι μας όλο το χρόνο και περιμένει αυτές τις μέρες για να γίνει το επίκεντρο- και παρασκευάζουμε τελετουργικά την χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, ένα γλυκό παραδοσιακό της Αγγλίας.

Τη συνταγή την είχα βρει πριν πολλά χρόνια σε κάποιο ξενόγλωσσο περιοδικό μαγειρικής και είχα ενθουσιαστεί τόσο από την τελετουργία και τη σύνθεσή της, που χωρίς να την έχω δοκιμάσει προηγουμένως, έσπευσα να τη φτιάξω.

Αυτό που με συνάρπασε είναι ότι το γλυκό αυτό, που τρώγεται παραδοσιακά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, φτιάχνεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τις αγγλίδες νοικοκυρές, ώστε να ωριμάσει, και να ρουφήξει όλες τις χαρές, τα γέλια και τα χαμόγελα του Δεκεμβρίου για να τα ανταποδώσει μαζεμένα, ως εορταστικό αποκορύφωμα, την ημέρα των Χριστουγέννων.

christmas pudding  3Φαντάζομαι ότι ο/η αναγνώστης/ρια θα αναρωτηθεί, όπως είχα αναρωτηθεί και εγώ, πώς γίνεται να διατηρείται τόσο καιρό ένα γλυκό χωρίς να αλλοιώνεται; Η απάντηση βρίσκεται στα υλικά της συνταγής. Η ζάχαρη, τα ξερά φρούτα και κυρίως το αλκοόλ, όλα τους λειτουργούν σαν «συντηρητικά», που δεν αφήνουν το γλυκό να χαλάσει. Έτσι το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό πάντρεμα χειμωνιάτικων αρωμάτων και γεύσεων, προϊόν ενός μακρόχρονου προξενιού που κρατά ένα μήνα, και που πάντα έχει αίσιο τέλος.

Φυσικά η συνταγή έχει τροποποιηθεί/βεγκανοποιηθεί ώστε να μην περιλαμβάνει εκμετάλλευση αλλά μόνο αγάπη προς όλα τα πλάσματα.

christmas pudding  4Υλικά

  • 150 γρ. σύκα ξερά
  • 200 γρ. κράνμπερι
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες (ή επιπλέον σταφίδες ξανθές)
  • 200 γρ. βερύκοκκα ξερά
  • 150 γρ. ζαχαρωμένο τζίντζερ
  • 200 γρ. κόντιτα εσπεριδοειδών ή φλούδα πορτοκάλι γλυκό (το ζυγίζουμε αφού το στραγγίξουμε καλά από το σιρόπι -πρέπει να είναι περίπου 1 φλιτζ. γεμάτο) ψιλοκομμένη
  • 125 γρ. φρουτάκια γλασέ ή ξερά φρούτα, με ή χωρίς ζάχαρη, της αρεσκείας μας ψιλοκομμένα (ταιριάζει ανανάς, παπάγια, διάφορα berries, κεράσι κ.α.)
  • 2 μικρά ξινόμηλα τριμμένα
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 2 πορτοκάλια (χυμό και ξύσμα)
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • 225 γρ. ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μελάσα
  • 100 γρ. μαργαρίνη (να σιγουρευτούμε ότι είναι βέγκαν)
  • 150 γρ. μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο
  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο
  • 40 ml ρούμι
  • 40 ml κονιάκ
  • 40 ml πορτό ή λικέρ της αρεσκείας μας (ταιριάζει πολύ το λικέρ πορτοκάλι)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
  • 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

christmas pudding  5Για το σερβίρισμα

40 ml ρούμι ή μπράντυ

Ζάχαρη άχνη ή η «μεθυσμένη σάλτσα»

Για την «μεθυσμένη» σάλτσα

  • 150 ml φυτικό γάλα (κατά προτίμηση σπιτικό όπως αμυγδάλου ή καρύδας)
  • 4 κ.σ. ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 σφηνάκια ρούμι ή μπράντι

christmas pudding 6Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσει η παρασκευή της πουτίγκας, ψιλοκόβουμε όλα τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε (εκτός τα κράνμπερι και τις σταφίδες που δε χρειάζεται να τα ψιλοκόψουμε) και καθαρίζουμε τις σταφίδες.

Βάζουμε όλα τα φρούτα σε ένα μπολ μαζί με το λιναρόσπορο, τα περιχύνουμε με τα ποτά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το καρότο και τα μήλα. Τα τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη και τα βάζουμε στην άκρη.

Παίρνουμε το χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το λεμόνι και τα βάζουμε στην άκρη. Θα πρέπει να έχουμε συνολικά ¾ φλιτζ. χυμό.

Τρίβουμε το ψωμί πολύ καλά, μέχρι να γίνει ψίχουλα.

Αναμειγνύουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ : αλεύρι, κανέλλα, γαρύφαλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ, baking powder, σόδα.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι και τη βάζουμε στην άκρη.

Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε ανακατεύοντας το χυμό και το ξύσμα, το μείγμα με τα ξερά φρούτα μαζί με τα ποτά στα οποία τα μουλιάσαμε, τα μήλα, το καρότο, το ψωμί και στη συνέχεια το μείγμα με το αλεύρι.

Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας.

Στη συνέχεια θα ετοιμάσουμε μια μεταλλική φόρμα για πουτίγκα ή για σαρλότ χωρητικότητας 2 λίτρων ή σε δύο μικρότερες φόρμες χωρητικότητας 1 λίτρου. Τέτοια σκεύη βρίσκουμε σε αρκετά μαγαζιά με είδη κουζίνας. Τις δικές μου φόρμες τις είχα πάρει πριν πολλά χρόνια από ένα τέτοιο κατάστημα που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην Ευριπίδου.

Αφού λαδώσουμε με ένα πινελάκι το εσωτερικό της φόρμας, στρώνουμε τον πάτο της με ένα κομματάκι αντικολλητικό χαρτί. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφενός για να μη μας «πιάσει» το γλυκό και αφετέρου για να ξεφορμάρεται ευκολότερα.

christmas pudding bowlΓεμίζουμε τη φόρμα μας μέχρι τα ¾ του όγκου της.

Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί διαμέτρου όσο το στόμιο της φόρμα μας, και καλύπτουμε με αυτό το γλυκό, φροντίζοντας έτσι ώστε το χαρτί να εφάπτεται με την επιφάνεια της ζύμης.

christmas pudding fillingΜε ένα μεγαλύτερο κομμάτι αντικολλητικο χαρτί, καλύπτουμε το σκεύος και το σφραγγίζουμε, δένοντάς το γύρω γύρω σφιχτά, χρησιμοποιώντας σπάγκο κατάλληλο για τρόφιμα.

christmas pudding cover 1Τοποθετούμε τη φόρμα μας σε μια κατσαρόλα με νερό που να σιγοβράζει. Το νερό πρέπει να φτάνει στα ¾ του ύψους της φόρμας μας.

Αφήνουμε την πουτίγκα να σιγοβράσει για 5-6 ώρες, προσέχοντας όμως να συμπληρώνουμε το νερό που εξατμίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με επιπλέον βραστό νερό.

Την πουτίγκα την τοποθετούμε –χωρίς να την ξεσκεπάσουμε- σε ένα μέρος σχετικά δροσερό και ξηρό για ένα μήνα. Η διαδικασία αυτή γίνεται για να «ωριμάσει» το γλυκό. Όπως είπαμε, χάρη στο αλκοόλ, τη ζάχαρη και τα ξερά φρούτα το γλυκό αυτό δε χαλάει αλλά γίνεται πιο νόστιμο όσο περνά ο καιρός.

christmas pudding tightenedΣερβίρισμα

Η πουτίγκα μπορεί να σερβιριστεί σκέτη ή πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή με μια σάλτσα όπως αυτή που προτείνω. Τη σάλτσα μπορούμε να την ετοιμάσουμε μισή ώρα πριν το σερβίρισμα ως εξής : σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φυτικό γάλα με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ρυζάλευρο και ανακατεύουμε, ώστε να διαλυθεί το ρυζάλευρο και να μην υπάρχουν σβώλοι. Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς ώσπου να δέσει και να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ποτό ανακατεύοντας διαρκώς.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ και τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα.

Μια ώρα πριν σερβίρουμε, βράζουμε ξανά την πουτίγκα, με τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω. Στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί που υπήρχε στη βάση, την περιχύνουμε με 40 ml ρούμι ή μπράντυ και την καίμε με ένα φλόγιστρο ή αναπτήρα. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ εντυπωσιακή και είναι ωραίο να γίνεται στο τραπέζι που τη σερβίρουμε.

Κόβουμε σε κομμάτια, τα περιχύνουμε με την κρέμα και σερβίρουμε.

Η πουτίγκα αυτή φυσικά διατηρείται πολύ καλά για αρκετές μέρες εκτός ψυγείου, αρκεί να βρίσκεται σκεπασμένη σε χώρο χωρίς υγρασία και ζέστη.

christmas pudding 7Σημείωση: Η συνταγή –αν και ελαφρώς χρονοβόρα- δεν είναι στην πραγματικότητα δύσκολη και αξίζει τον κόπο! Αν κάποιο από τα φρούτα δε μας αρέσει μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο ξερό φρούτο της αρεσκείας μας. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να παραλείψουμε το λιναρόσπορο, ο οποίος θα δέσει καλύτερα το μείγμα μας.

Εννοείται ότι μπορεί κανείς να παρασκευάσει την πουτίγκα και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμα και αν δεν ωριμάσει ένα μήνα, θα είναι και πάλι πεντανόστιμη.