Ετικέτες

,

Εικόνα

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα «χούμους», αν μπορούμε να το πούμε έτσι, με λεπτή, ξεχωριστή γεύση. Η γλυκύτητα του φρέσκου αρακά συνδυάζεται υπέροχα με τον άνηθο –ένα αρωματικό που παραδοσιακά συνοδεύει τον αρακά- το λεμόνι, το φρέσκο κρεμμυδάκι που αντικαθιστά το σκόρδο, και ένα πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν προτιμώ το ταχίνι γιατί η ιδιαίτερη γεύση του, αν και ευπρόσδεκτη αλλού, εδώ με κάποιο θράσος τείνει να επιβληθεί στις υπόλοιπες.

Υλικά

1 φλιτζ. φρέσκο αρακά καθαρισμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι μικρό
4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
1 κ.σ. μηλόξιδο ή λευκό ξίδι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τον στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Στο μπλέντερ προσθέτουμε τον αρακά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και ομογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση αν χρειαστεί.

Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό με ψημένες πιτούλες αλλά είναι ακόμα καλύτερο αφού μείνει για λίγο στο ψυγείο. Εμείς συνήθως το τρώμε ως συνοδευτικό αλλά το χρησιμοποιούμε και σαν σάλτσα και σε σάντουιτς.

Εικόνα