Ετικέτες

, , , , ,

apple pie 7Πριν μερικά χρόνια είχε πέσει στα χέρια μου ένα περιοδικό με συνταγές, στο οποίο υπήρχε αφιέρωμα στις μηλόπιτες. Ο ένας λόγος που μου τράβηξε το ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι παρέθεταν διάφορες συνταγές από διάφορες χώρες και όλες έδειχναν υπέροχες. Ο άλλος λόγος είναι ότι λατρεύω τα μήλα και τις μηλόπιτες , και έτσι, από το δημοσίευμα αυτό άντλησα ιδέες για να δημιουργήσω τις δικές μου, βέγκαν εκδοχές τους. Αν και υπήρχαν έξι διαφορετικές συνταγές, τις οποίες τροποποίησα και έφτιαξα μερικές φορές την καθεμία, η συνταγή που ξεχωρίσαμε και μας κέρδισε είναι κάποια που ονομαζόταν «Γερμανική μηλόπιτα».

Με ορισμένες αντικαταστάσεις και αλλαγές στην τελευταία, δημιουργήθηκε η συνταγή που έφτιαξα σήμερα. Αποτελείται από μια τραγανή βάση από μπισκότα κανέλας, μια γλυκιά, ελαφρά κρεμώδη και αρωματική γέμιση και την υπέροχη ξινούτσικη κρούστα από κρέμα κάσιους.

apple pie 1

Υλικά

Για τη βάση

  • 200 γρ. μπισκότα ή κουλουράκια κανέλας (όπως τα speculoos) βέγκαν
  • 80 γρ. βέγκαν μαργαρίνη λιωμένη

Για τη γέμιση

  • 1,5 κιλό γλυκά μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φετούλες πάχους μισό εκατοστό ή λεπτότερες
  • 85 γρ. ζάχαρη καστανή (5 ½ κ.σ. περίπου)
  • 70 γρ. αλεύρι (1/2 φλιτζ. περίπου)
  • 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

 Για την επικάλυψη

  • ½ φλιτζ. κάσιους μουλιασμένα για 4-6 ώρες
  • 1/3 φλιτζ. νερό
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

apple pie 3

Εκτέλεση

Για τη συνταγή αυτή χρειαζόμαστε μια φόρμα για κέικ με αποσπώμενο τοίχωμα διαμέτρου 22 εκ. περίπου ή ένα στρογγυλό ταψάκι.

  1. Αρχικά στο μπλέντερ ή στο γουδί θρυμματίζουμε τα μπισκότα ώσπου να γίνουν σκόνη και έπειτα τα αναμειγνύουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Με αυτή στρώνουμε τον πάτο της φόρμας μας, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας.
  2. Kαθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες. Σε μια μεγάλη γαβάθα ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα κομμένα μήλα μαζί με τα μπαχαρικά, το αλεύρι και τη ζάχαρη και τα στρώνουμε προσεκτικά πάνω από τη βάση μπισκότου.
  3. Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με το νερό, το χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη, στη δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά, ώστε να σχηματιστεί μια ρευστή κρέμα . Με ένα κουτάλι απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα πάνω από τα μήλα.
  4. Ψήνουμε στους 180 oC για 45-55 λεπτά ή ώσπου να αποκτήσει ρόδινο χρώμα η επιφάνεια της μηλόπιτας.

Τρώγεται πολύ ευχάριστα τόσο ζεστή όσο και κρύα.

Σημείωση: Αν τύχει να έχω φυτικό γιαούρτι ή κεφίρ, μου αρέσει να αντικαθιστώ το νερό που χρησιμοποιούμε για την επικάλυψη με ίση ποσότητα γιαουρτιού ή κεφίρ. Αυτή η παραλλαγή κάνει λίγο πιο ξινή την κρέμα και της δίνει ακόμα πιο πλούσια γεύση.