Ετικέτες

, ,

Εικόνα

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου κέικ, στη συνταγή του οποίου κατέληξα μετά από πολλά λιγότερο πετυχημένα πειράματα. Μπορεί να έχει αρκετά υλικά όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο! Η διαδικασία παρασκευής είναι πολύ απλή και έτσι πετυχαίνει πάντα αν ακολουθηθούν κάποιες βασικές οδηγίες.  Η απλούστερη από αυτές είναι να χρησιμοποιούμε το ίδιο φλιτζάνι για να μετρήσουμε όλα τα υλικά.

Υλικά

  • ¾ φλιτζ. γιαούρτι σόγιας
  • ¾ φλιτζ. γάλα καρύδας
  • ¼  φλιτζ. φυσικό χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα
  • ½ φλιτζ. αραβοσιτέλαιο
  • ¼ φλιτζ. παπαρουνόσπορο
  • ½  φλιτζ. ξερή καρύδα τριμμένη
  • 1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γιαούρτι σόγιας , το γάλα καρύδας το λάδι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα, το baking powder,  τη σόδα, το χυμό λεμονιού, την καρύδα  και το αλεύρι  ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και το μείγμα να γίνει σαν παχύρευστη κρέμα. Τον παπαρουνόσπορο τον προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα στη χαμηλή ταχύτητα.

Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ή λαδώνουμε  μια φόρμα για κέικ –μακρόστενη ή στρογγυλή-  και ρίχνουμε μέσα το μείγμα με προσοχή ώστε να μη λερωθούν τα τοιχώματα. Φροντίζουμε να γεμίσουμε τη φόρμα το πολύ στα 2/3 του όγκου της γιατί κατά το ψήσιμο το κέικ φουσκώνει αρκετά και μπορεί να έχουμε ψηστικό ατύχημα! Η συνταγή είναι για ένα μεγάλο κέικ. Αν θέλουμε φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε δυο μικρότερα. Εγώ χρησιμοποίησα φόρμα με χωρητικότητα περίπου 1750 ml.

Ψήνουμε στους 175 oC σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50-55 λεπτά αν κάνουμε ένα μεγάλο κέικ. Αν κάνουμε μικρότερα ο χρόνος ψησίματος θα μειωθεί λιγάκι. Πάντως για να είμαστε σίγουρες/οι ότι το κέικ μας είναι έτοιμο βουτάμε μέσα μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή σβήνουμε το φούρνο και βγάζουμε το κέικ. Διαφορετικά το αφήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει.

Σημείωση: Στις κλασικές μη βέγκαν συνταγές για κέικ η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική καθώς  έχουμε και διαφορετικά υλικά με διαφορετική συμπεριφορά. Έτσι ενώ στα κέικ με αυγά το αλεύρι ενσωματώνεται με απαλές κινήσεις στο τέλος, εδώ προτιμάμε να το χτυπήσουμε με το μίξερ. Αυτό θα βοηθήσει στο να δέσει καλύτερα το μείγμα και να μη θρυμματίζεται όταν το κόβουμε.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο γιαούρτι σόγιας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε με ίση ποσότητα από γάλα σόγιας.

Να θυμόμαστε πάντα ότι στο πρώτο μισάωρο –τουλάχιστον- του ψησίματος δεν πρέπει να ανοίγουμε το φούρνο.