Ετικέτες

, , , ,

Εικόνα Εικόνα

Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του και ο καιρός που ξεκινάει κανείς να μετράει πόσα παγωτά έφαγε και πόσα μπάνια έκανε. Ως βέγκαν μπορούμε μεν να κάνουμε όσα μπάνια θέλουμε όμως με τα παγωτά είναι λίγο πιο δύσκολο το πράγμα (αν και μέσα στη Σαρακοστή είχα εντοπίσει μερικά ενδιαφέροντα). Έτσι η ευτυχία μου ήταν τεράστια όταν πριν μερικά χρόνια ανακάλυψα ότι μπορούμε να φτιάξουμε δεκάδες είδη βέγκαν παγωτών με μια μεγάλη ποικιλία υλικών -από παγωμένα φρούτα και αβοκάντο, μέχρι κρέμα από κάσιους ή γάλα καρύδας.

Τη συγκεκριμένη συνταγή την σκέφτηκα κάποια στιγμή που μου είχε περισσέψει αρκετός χαλβάς και ήθελα να τον αξιοποιήσω με κάποιο τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό καθώς πέρα από την πολύ ωραία γεύση του, το παγωτό αυτό παραμένει αρκετά μαλακό στην κατάψυξη και η υφή του είναι πραγματικά υφή παγωτού.

Υλικά

για το παγωτό με γεύση βανίλια
200 γρ χαλβά βανίλια σε κομματάκια
240 ml (1 γεμάτο φλιτζάνι) γάλα σόγιας με άρωμα βανίλια
1 κ.σ. ωμό χαρουπάλευρο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και διαλύουμε μέσα το χαρουπάλευρο. Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με το χαλβά και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες και ομογενές μείγμα. Μεταφέρουμε σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ και βάζουμε στην κατάψυξη.

για το παγωτό με γεύση σοκολάτα
200 γρ χαλβά βανίλια ή σοκολάτα σε κομματάκια
240 ml (1 γεμάτο φλιτζάνι) γάλα σόγιας με άρωμα βανίλια
2 κ.σ. καβουρντισμένο χαρουπάλευρο (αυτή με το σκούρο χρώμα)
1-2 κ.σ. κακάο ή επιπλέον χαρουπάλευρο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και διαλύουμε μέσα το χαρουπάλευρο και το κακάο. Βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με το χαλβά και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα κρεμώδες και ομογενές μείγμα. Μεταφέρουμε σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ και βάζουμε στην κατάψυξη.

Τα παγωτάκια πρέπει να μείνουν τουλάχιστον 5-6 ώρες στην κατάψυξη πριν σερβίρουμε.

για το γαρνίρισμα
σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας ή μελάσας (αυτό χρησιμοποιώ εγώ)
τριμμένη σοκολάτα
τριμμένα αμύγδαλα

Σημείωση: Το χαρουπάλευρο βελτιώνει τα χαρακτηριστικά του παγωτού κάνοντάς το πιο κρεμώδες. Στο παγωτό βανίλια η γεύση του είναι ανεπαίσθητη ενώ στο σοκολατένιο παγωτό, ανάλογα και με την ποσότητα κακάο που θα χρησιμοποιήσουμε συμπληρώνει την σοκολατένια γεύση.

Εικόνα