Ετικέτες

, , ,

Παγωτό σύκο και βατόμουρο χωρίς ζάχαρη - Vegan in AthensΠριν μερικές μέρες πήγαμε μια ολιγοήμερη εκδρομή στην Εύβοια, ένα πραγματικά μαγευτικό μέρος. Δεν είχα ξαναπάει, παρά μόνο για 2-3 μέρες στο βορειότερο τμήμα της και έτσι αυτή τη φορά αποφασίσαμε να ξοδέψουμε λίγη παραπάνω βενζίνη, ώστε να δούμε ολόκληρο το βόρειο ήμισυ του νησιού. Όντας παιδί της φύσης, το βλέμμα και ο νους μου εγκλωβίστηκαν αρκετές φορές στα πυκνά φυλλώματα των δέντρων, χάθηκαν μέσα στις απέραντες δασώδεις εκτάσεις, κύλησαν στα δροσερά ρυάκια, κατακρημνίστηκαν από μικρούς καταρράκτες, κατασκήνωσαν στις όμορφες παραλίες της δυτικής πλευράς που ξεκινούν εκεί που τελειώνουν τα δάση βυθίστηκαν στα πελάγη και τα κύματα. Πόσα σκιρτήματα έφερε στην καρδιά μου αυτός ο τόπος και πόσο εγκλωβισμένη ξαφνικά μέσα στο διαμέρισμά μου με έκανε να αισθάνομαι, αποκαλύπτοντάς μου ομορφιές που λαχταρούσε η ψυχή μου, μυρωδιές και ήχους πραγματικής ελευθερίας. Σαγηνεύτηκα από αυτόν τον επίγειο παράδεισο και κάθε τόσο έκανα σιωπηλές ευχές να μείνει για πάντα ανέγγιχτος από την ανθρώπινη απληστία, να συνεχίσει να είναι ένα ασφαλές ενδιαίτημα για τόσα πλάσματα που ζουν εκεί, μα και μια φύση να μας θυμίζει τη φύση μας.

Παγωτό σύκο – βατόμουρο - γρήγορο, ωμοφαγικό & χωρίς ζάχαρη - Vegan in AthensΦαίνεται ότι σαν ανταπόδοση των ευχών, τα όμορφα δάση στο όρος Δίρφυς, μου πρόσφεραν ένα πολύτιμο δώρο κατά την περιπλάνησή μας, που σε καμία περίπτωση δεν περίμενα αυτή την εποχή ˙ ολόφρεσκα, γλυκά και ζουμερά βατόμουρα! Τα γνωρίζω καλά αυτά τα φρουτάκια, καθώς όταν ήμουν παιδί, πήγαινα συχνά με τον πατέρα μου σε μια υποτυπώδη δασική περιοχή στα μέρη μου κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν οι βατομουριές κανονικά καρποφορούν, και μαζεύαμε ένα ένα αυτά τα νόστιμα φρούτα, αγνοώντας τους αγκαθωτούς θάμνους και τους ανεξίτηλους λεκέδες που αφήνουν στα ρούχα. Συχνά μάλιστα, ακόμα και μεγάλες ποσότητες βατόμουρων δεν προλάβαιναν να φτάσουν σπίτι, καθώς και οι δυο μας είμαστε της άποψης ότι τα φρούτα είναι νοστιμότερα τη στιγμή που θα κοπούν! Μετά από τόσα χρόνια και μέσα σε αυτό το τοπίο, το να ξαναβρώ θάμνους γεμάτους βατόμουρα, μου πρόσφερε βαθιά συγκίνηση, προκάλεσε έναν μεγάλο κυματισμό στην θάλασσα των αναμνήσεων. Παγωτό σύκο – βατόμουρο - γρήγορο, ωμοφαγικό & χωρίς ζάχαρη - Vegan in Athens

Γέμισα ένα ολόκληρο ποτήρι με δαύτα και ευτυχώς, έχοντας ένα φορητό ψυγειάκι μαζί μας τα διατήρησα εκεί παρά την ασφυκτική ζέστη του αυτοκινήτου. Ωστόσο επειδή είναι πολύ ευπαθή, τα περισσότερα τα έβαλα, όταν επιστρέψαμε σπίτι, στην κατάψυξη. Κάπως έτσι μου ήρθε η ιδέα για αυτό το παγωτό. Καθότι το καλοκαίρι αφθονούν στη χώρα μας τα σύκα, σκέφτηκα να τα συνδυάσω με τα βατόμουρα, πιθανολογώντας ότι η οξύτητά των τελευταίων θα ισορροπούσε την γλυκιά γεύση των ώριμων σύκων και φυσικά θα έδινε στο παγωτό ένα απίθανο μωβ χρώμα. Τα πλεονέκτήματα αυτού του είδους παγωτού, πέρα από την απίθανη γεύση του, είναι και η ωραία του υφή καθώς είναι μαλακό στο σερβίρισμα και δίνει την αίσθηση και τη δροσιά του πραγματικού παγωτού, αλλά και το γεγονός ότι δε μας επιβαρύνει με ζάχαρη και περιττές θερμίδες. Το μειονέκτημα του είναι ότι καλό είναι να καταναλωθεί επιτόπου, καθώς έπειτα από αρκετές ώρες ή μέρες στην κατάψυξη γίνεται αρκετά σκληρό και δεν είναι εύκολο το σερβίρισμά του. Φυσικά αν φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και μας μείνει, μπορούμε να το βάλουμε σε θηκούλες για παγωτάκια και να το καταναλώσουμε μετά από κάποιες μέρες, ωστόσο θα είναι περισσότερο σαν τρώμε γρανίτα παρά σαν παγωτό. Παγωτό σύκο – βατόμουρο - γρήγορο, ωμοφαγικό & χωρίς ζάχαρη - Vegan in AthensΑν λοιπόν βρεθείτε στην Εύβοια, ή σε κάποιο άλλο ευλογημένο τόπο, αν ρίξετε μια ματιά στις άκρες των χωματόδρομων, κάνετε ένα περίπατο στα ορεινά δάση (στην καρδιά του καλοκαιριού, μόνο σε κάποιο ορεινό δάσος έχουμε τύχη να βρούμε άφθονα βατόμουρα) και μια βόλτα κατά μήκος των ακτογραμμών, είναι πολύ πιθανό να βρείτε και σύκα και βατόμουρα. Φυσικά η γεύση τους είναι καλύτερη ακριβώς όταν κόβονται και η συμβουλή μου είναι να τα καταναλώσετε επιτόπου, όμως αν σας περισσέψουν κάποια, συνδυάστε τα για να απολαύσετε ένα υπέροχο παγωτάκι. Σας αφήνω λοιπόν με μια συνταγή και την ευχή να μπορούμε να απολαμβάνουμε παντοτινά τα δώρα της φύσης μα συγχρόνως να θυμόμαστε και τους επόμενους, ανθρώπινους ή μη, ταξιδιώτες.

Υλικά

  • ¾ φλιτζ. φρέσκα σύκα καθαρισμένα και κομμένα,
  • ¼ φλιτζ. βατόμουρα φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • ¼ φλιτζ. φυτικό γάλα
  • 2 κ.γ. ταχίνι
  • 1-2 κ.γ. πετιμέζι

Γαρνίρισμα

  • μερικά βατόμουρα ολόκληρα
  • 1 σύκο κομμένο στα τέσσερα
  • τριμμένη καρύδα ή άλλοι ξηροί καρποί τριμμένοι

Παγωτό σύκο – βατόμουρο - γρήγορο, ωμοφαγικό & χωρίς ζάχαρη - Vegan in AthensΕκτέλεση

  1. Βάζουμε τα φρούτα σε ένα σκεύος στην κατάψυξη για 6 ώρες τουλάχιστον να παγώσουν. Καλό είναι να μην τα στριμώξουμε μεταξύ τους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα ξεκολλήσουμε πιο εύκολα στη συνέχεια.
  2. Βάζουμε τα κατεψυγμένα και κομματιασμένα φρούτα στο μούλτι ή τον πολυκόφτη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για 1-2 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα. Θα βοηθήσει στο ενδιάμεσο να σταματήσουμε τη λειτουργία του μούλτι και να καθαρίσουμε τα τοιχώματα του δοχείου με μια σπάτουλα, συνεχίζοντας έπειτα το χτύπημα.
  3. Σερβίρουμε κατευθείαν. Παγωτό σύκο – βατόμουρο - γρήγορο, ωμοφαγικό & χωρίς ζάχαρη - Vegan in Athens