Ετικέτες

, , ,

Εικόνα

Ως λάτρης της Ιταλίας και της κουζίνας της δε θα μπορούσα να μην έχω δοκιμάσει τη βέγκαν εκδοχή αυτού του παραδοσιακού πρώτου πιάτου της. Φυσικά η βεγκανοποιημένη έκδοση δεν περιέχει τυρί, είναι όμως εξίσου νόστιμη.

Υλικά
(για ένα μικρό ταψάκι –περίπου 6 κομμάτια)

3 μεγάλες φρέσκες μελιτζάνες φλάσκες

Για τη σάλτσα ντομάτας
2 μέτριες ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
½ φλιτζ. κόκκινο κρασί
½ φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή μια επιπλέον ντομάτα στον τρίφτη)
¼ φλιτζ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού (ή βασιλικού)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ κ.γ. μπούκοβο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
2 φλιτζ. γάλα φυτικό (εγώ χρησιμοποίησα γάλα σόγιας)
4 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
½ κ.γ. κάρυ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρούστα ψωμιού
2 φέτες ψωμί
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον σε ένα σουρωτήρι να ξεπικρίσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 oC και απλώνουμε τις μελιτζάνες σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τις λαδώνουμε με ένα πινέλο και τις ψήνουμε για 35-40 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν.

Για τη σάλτσα ντομάτας
Τρίβουμε τις ντομάτες ή τις πολτοποιούμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε ώσπου να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί.

Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε το 1 φλιτζάνι γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει και στο άλλο φλιτζάνι γάλα διαλύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τα μπαχαρικά. Μόλις βράσει το γάλα προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά ώσπου να πήξει αρκετά.

Για την κρούστα ψωμιού
Σε ένα μπλεντεράκι ή με τα χέρια μας, τρίβουμε το ψωμί μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να γίνουν ψίχουλα.

Συναρμολόγηση
Σε ένα λαδωμένο πυρεξάκι βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και από πάνω απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη μισή μπεσαμέλ πάνω από τη ντομάτα προσέχοντας να πάει παντού. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τη διαδικασία. Πάνω από το τελευταίο στρώμα μπεσαμέλ απλώνουμε το μείγμα του ψωμιού ομοιόμορφα. Ψήνουμε για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC. Περιμένουμε άλλη μισή ωρίτσα να κρυώσει πριν κόψουμε σε κομμάτια.

Εικόνα

Σημείωση: Έχω δοκιμάσει διάφορες παραλλαγές και έχω καταλήξει σε αυτή. Ωστόσο αν κάποιος χρησιμοποιεί έτοιμα βέγκαν κίτρινα τυριά μπορεί αντί για κρούστα ψωμιού να βάλει τριμμένο τυρί.