Ετικέτες
Μια από τις απολαύσεις τις ζωής μου ως βέγκαν είναι ότι ολοένα και περισσότερο διαπιστώνω πως υλικά που δεν φανταζόμουν παλιότερα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση γευστικότατων εδεσμάτων. Τέτοια γέφυρα σύνδεσης της φαντασίας με την πραγματικότητα είναι και αυτή η τάρτα, προϊόν πειραματισμού και περίσσειας βολβών φινόκιο στο ψυγείο μου. Το γευστικό αποτέλεσμα με εξέπληξε και είμαι σίγουρη ότι δύσκολα θα καταλάβει ο κάθε επίδοξος δοκιμαστής της ότι πρόκειται για ένα εντελώς φυτοφαγικό παρασκεύσμα.
Υλικά
για τη βάση
¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
½ κ.γ. αλάτι
1/3 φλιτζ. (περίπου 80ml) ελαιόλαδο
½ φλιτζ. νερό
¾ φλιτζ. αμύγδαλα ή φουντούκια
1 κ.γ. baking powder
για τη γέμιση
1ο μείγμα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα φινόκιο κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
¼ φλιτζ. κρασί
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2ο μείγμα
1 φλιτζ. πατάτα βρασμένη και λιωμένη με το πιρούνι
½ φλιτζ. κάσιους μουλιασμένα για 8 ώρες
½ φλιτζ. νερό
1 ½ κ.σ. λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση. Αρχικά χτυπάμε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς να γίνουν σκόνη. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, ώσπου να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, τσιγαρίζουμε ελαφρά για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρυκεύματα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Βάζουμε τα κάσιους με το νερό και το χυμό λεμονιού στο μπλέντερ για 2 λεπτά και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα ώστε να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τη λιωμένη πατάτα και ρίχνουμε την κρέμα από τα κάσιους ανακατεύοντας. Όταν είναι έτοιμο το 1ο μείγμα το ενσωματώνουμε στο 2ο με απαλές κινήσεις, αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους ½ εκατοστό. Στρώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο περίπου 22 εκατοστά και απλώνουμε το φύλλο πιέζοντας το απαλά με το χέρι μας για να εφαρμόσει ακριβώς στα τοιχώματα του σκεύους. Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της τάρτας. Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στην επιφάνεια της και ρίχνουμε πάνω δυο-τρεις χούφτες φασόλια. Με τον τρόπο αυτό η τάρτα δε χάνει το σχήμα της. Ψήνουμε έτσι για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και απλώνουμε πάνω της ομοιόμορφα τη γέμιση. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμα ή ώσπου να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.
Σημείωση: Η τάρτα αυτή έχει υπέροχη γεύση και είναι ένα από τα εδέσματα που ενθουσιάζουν και τους μη βέγκαν αφού δεν αντιλαμβάνονται την έλλειψη ζωικών. Ένα κολπάκι για να απλωθεί πιο εύκολα η ζύμη στην ταρτιέρα είναι να την ανοίξουμε με τον πλάστη πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Στη συνέχεια πιάνουμε το χαρτί από τις άκρες το γυρνάμε ανάποδα πάνω από την ταρτιέρα και προσαρμόζουμε στις διαστάσεις της. Ξεκολλάμε προσεκτικά το χαρτί και συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω.
The Curious Mind said:
Φοβερή συνταγή, θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! Πόσο καιρό είσαι βέγκαν;
μαρια said:
Χρονια πολλα & ευτυχισμενα Χριστουγεννα!!! Ειμαι vegan μερικους μηνες τωρα & εψαχνα κατι εντυπωσιακο αλλα σχετικα ευκολο για να παω στο Χριστουγεννιατικο οικογενειακο τραπεζι…..εφτιαξα λοιπον αυτη την καταπληκτικη ταρτα που μου κολλησε μολις την ειδα & ξετρελανε τους παντες!!!! Κανενας αλλος vegan στο τραπεζι….& εγω χωρις μεγαλη σχεση με την μαγειρικη…..σ’ευχαριστω…ηταν απλα πεντανοστιμη!
veganinathens said:
Καλή μου Μαρία για να θεώρησες την παρασκευή τάρτας «εύκολο» σημαίνει ότι έχεις, αν μη τι άλλο, ταλέντο στην κουζίνα! Δε φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι για την επιτυχία σου! 🙂
Βανα Γαλανη said:
Η τάρτα αυτή έχει γίνει η αγαπημένη μου. Ούτε κι εγώ δε θυμάμαι πόσες φορές την έχω φτιάξει από τότε που είδα τη συνταγή. Έχω προσθέσει στο μείγμα και πιπεριές, μανιτάρια και ψιλοκομμένη ντομάτα καλά στυμμένη. Η γεύση της σε απογειώνει και πραγματικά σε χορταίνει από το πρώτο της κομμάτι!!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!!!
veganinathens said:
Είμαι σίγουρη ότι θα την φτιάχνεις πλέον καλύτερα από εμένα! Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μου, να μοιράζονται οι ιδέες και να εξελίσσονται, γιατί φυσικά οι βέγκαν είμαστε καλοφαγάδες! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια γλυκιά μου Βάνα!
Τάμμυ said:
Καταπληκτική συνταγή, είναι μια τάρτα που συχνά φτιάχνω και για φίλους όταν με καλούν σε τραπέζι. Γίνεται ανάρπαστη, αναρωτιούνται πως είναι τόσο αφράτη χωρίς γάλα ή αυγά! Και πολύ θρεπτική να προσθέσω!
veganinathens said:
Τάμμυ χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!
Συμπτωματικά, επειδή την είχα πεθυμήσει, σήμερα πήρα 2 φινόκιο από την λαϊκή για να την φτιάξω αύριο που θα έχω χρόνο!
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο 🙂
Μαρία (άλλη μια Μαρία δηλαδή!) said:
Καλησπέρα σας! Πράγματι η αυτή η τάρτα είναι εκπληκτική! Διαφορετική, ελαφριά και πεντανόστιμη 🙂
Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω σας παρακαλώ. Τόσο σε αυτήν την συνταγή όσο και σε άλλες που μοιράζεστε μαζί μας σε αυτό το blog, τα κάσιους πρέπει να είναι μουλιασμένα. Γιατί; Αν κάποιος προσπαθήσει την συνταγή χωρίς να έχει μουλιάσει τους ξηρούς καρπούς θα έχει μεγάλη διαφορά στο αποτέλεσμα;
veganinathens said:
Για σου Μαρία! Προφανώς δεν είσαι άλλη μια Μαρία αλλά μια μοναδική Μαρία με την οποία έχω τη χαρά να μιλάω 🙂 Τα κάσιους -όπως και άλλοι καρποί- όταν τους μουλιάσουμε απορροφούν υγρασία και μπορούμε στη συνέχεια να τους επεξεργαστούμε στο μπλέντερ μαζί με κάποιο υγρό, σε λεία κρέμα, εντελώς ίδια με οποιαδήποτε κρέμα ζωική. Επιπλέον με το μούλιασμα διασπώνται κάποιες αντι-θρεπτικές ουσίες που παρεμποδίζουν την απορροφηση πολύτιμων μετάλλων όπως ο σίδηρος. Αν δεν τους μουλιάσεις επομένως δεν θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα ή τουλάχιστον όχι με τις αναλογίες που δίνονται στις συνταγές.Πάντως όταν βιάζομαι και δεν έχω κάνει αυτό το βήμα, τους μουλιάζω για 15-20 λεπτά σε βραστό νερό και μετά προσωράω κανονικά την συνταγή μου. Ελπίζω να σε βοήθησα 🙂
Μαρία (άλλη μια Μαρία δηλαδή!) said:
Καλημέρα! Πράγματι απαντήθηκε η απορία μου και σας ευχαριστώ πολύ 🙂
Καψωμένου Χρυσούλα said:
Γεια Σας! Σήμερα μπήκα πρώτη φορά στο σάιτ σας. Το πρόβλημα μου είναι ότι πρέπει να τρώγω ελαιόλαδο ωμό προστιθεμενο στο πιατο, δηλαδή καθόλου ζεσταμένο. Λόγω διαβήτη. Πώς θα μπορούσαμε να τροποποιήσουμε συνταγές ώστε να έχουν το λάδι πάντα ωμό?
Εγώ φτιάχνω μερικές αρκετά καλές. Ελάχιστα γλυκά. Πήρα αρκετές ιδέες από σας.
Με εκτίμηση
Χρύσα
veganinathens said:
Χρυσούλα μου σε ευχαριστώ για την επίσκεψη! Καταλαβαίνω αυτό που γράφεις και νομιζω ότι κάνοντας μια βόλτα στο σάιτ θα βρεις πολλές συνταγές χωρίς λάδι ή στις οποίες προτείνω μικρή ποσότητα ελαιόλαδου που θα μπορούσες και να παραλείψεις. Συχνά και εγώ σοτάρω λαχανικά με νερό αντί με ελαιόλαδο και όποιος θέλει προσθέτει στο τέλος. Ωστόσο δεν γίνεται σε όλες τις συνταγές να το παραλείψεις. Πχ σε ζύμη για τάρτα ή για πίτα – εκτός και αν χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη συνταγή! Μπορείς να με ρωτήσεις πιο συγκεκριμένα αν θέλεις για συνταγές που σε ενδιαφέρουν