Ετικέτες

, , ,

 

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Μια από τις απολαύσεις τις ζωής μου ως βέγκαν είναι ότι ολοένα και περισσότερο διαπιστώνω πως υλικά που δεν φανταζόμουν παλιότερα μπορούν να αποτελέσουν τη βάση γευστικότατων εδεσμάτων. Τέτοια γέφυρα σύνδεσης της φαντασίας με την πραγματικότητα είναι και αυτή η τάρτα, προϊόν πειραματισμού και περίσσειας βολβών φινόκιο στο ψυγείο μου. Το γευστικό αποτέλεσμα με εξέπληξε και είμαι σίγουρη ότι δύσκολα θα καταλάβει ο κάθε επίδοξος δοκιμαστής της ότι πρόκειται για ένα εντελώς φυτοφαγικό παρασκεύσμα.

Υλικά

για τη βάση

¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
½ κ.γ. αλάτι
1/3 φλιτζ. (περίπου 80ml) ελαιόλαδο
½  φλιτζ. νερό
¾ φλιτζ. αμύγδαλα ή φουντούκια
1 κ.γ. baking powder

για τη γέμιση

1ο μείγμα

2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα φινόκιο κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες
¼ φλιτζ. κρασί
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2ο μείγμα

1 φλιτζ. πατάτα βρασμένη και λιωμένη με το πιρούνι
½ φλιτζ. κάσιους μουλιασμένα για 8 ώρες
½ φλιτζ. νερό
1 ½ κ.σ. λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση. Αρχικά χτυπάμε στο μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς να γίνουν σκόνη. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το νερό με το ελαιόλαδο, το αλάτι και τους ξηρούς καρπούς και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, ώσπου να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, τσιγαρίζουμε ελαφρά για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρυκεύματα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βάζουμε τα κάσιους με το νερό και το χυμό λεμονιού στο μπλέντερ για 2 λεπτά και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα ώστε να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τη λιωμένη πατάτα και ρίχνουμε την κρέμα από τα κάσιους ανακατεύοντας. Όταν είναι έτοιμο το 1ο μείγμα το ενσωματώνουμε στο 2ο με απαλές κινήσεις, αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους ½ εκατοστό. Στρώνουμε μια ταρτιέρα με διάμετρο περίπου 22 εκατοστά και απλώνουμε το φύλλο πιέζοντας το απαλά με το χέρι μας για να εφαρμόσει ακριβώς στα τοιχώματα του σκεύους. Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση της τάρτας. Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στην επιφάνεια της και ρίχνουμε πάνω δυο-τρεις χούφτες φασόλια. Με τον τρόπο αυτό η τάρτα δε χάνει το σχήμα της. Ψήνουμε έτσι για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και απλώνουμε πάνω της ομοιόμορφα τη γέμιση. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35 λεπτά ακόμα ή ώσπου να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια.

Εικόνα

Σημείωση: Η τάρτα αυτή έχει υπέροχη γεύση και είναι ένα από τα εδέσματα που ενθουσιάζουν και τους μη βέγκαν αφού δεν αντιλαμβάνονται την έλλειψη ζωικών. Ένα κολπάκι για να απλωθεί πιο εύκολα η ζύμη στην ταρτιέρα είναι να την ανοίξουμε με τον πλάστη πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Στη συνέχεια πιάνουμε το χαρτί από τις άκρες το γυρνάμε ανάποδα πάνω από την ταρτιέρα και προσαρμόζουμε στις διαστάσεις της. Ξεκολλάμε προσεκτικά το χαρτί και συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως περιγράφεται παραπάνω.