Ένα από τα αγαπημένα μου φθινοπωρινά/χειμερινά «φρούτα» είναι οι κόκκινες κολοκύθες. Και δεν εννοώ τόσο τις στρογγυλές που μοιάζουν με το άρμα της Σταχτοπούτας, αλλά τις μακρόστενες, όπως τον κύριο Κολοκύθα, πολύ καλό φίλο του κύριου Φινόκιο, που ενίοτε συνδυάζονται στη σούπα με ροβίτσα και όχι μόνο!
Αυτή η ποικιλία κολοκύθας έχει πολύ σφικτή και τραγανή σάρκα, γλυκιά και πλούσια γεύση, καθαρίζεται εύκολα και μου αρέσει να την καταναλώνω ωμή, να την τρίβω στις σαλάτες μου αντί για καρότα, ή να την κόβω σε μπαστουνάκια και να τσιμπολογάω. Έχω δοκιμάσει και άλλα είδη κολοκύθας, αλλά αυτές οι μακρόστενες έχουν νομίζω πολύ καλύτερη γεύση, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή περίπου, φτιάχνω το κλασικό κέικ καρότου. Πριν λίγες μέρες το σκεφτόμουν, όμως φέτος, μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσω κολοκύθα αντί για καρότο και το σημαντικότερο, να δοκιμάσω μια ωμοφαγική εκδοχή. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν αρκετά διστακτική, δεν μπορούσα να φανταστώ καν πώς θα ήταν το γευστικό αποτέλεσμα και για το λόγο αυτό, αφιέρωσα αρκετό χρόνο σκέψης πάνω στη συγκεκριμένη παρασκευή ώσπου να καταλήξω στην υλοποίησή της. Η λογική μου σε γενικές γραμμές ήταν να χρησιμοποιήσω παρόμοια υλικά και μπαχαρικά με αυτά που θα έβαζα σε μια κλασική γλυκιά κολοκυθόπιτα, αλλά να κάνω και τις κατάλληλες αντικαταστάσεις ώστε να καταργήσω τη ζάχαρη και το φούρνο.
Ήδη όταν δοκίμασα το μείγμα των υλικών κατάλαβα ότι αυτή θα είναι από εδώ και πέρα η συνταγή μου για κέικ καρότου ή κολοκύθας! Οι σταφίδες, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και -το επιστέγασμα- η κρέμα πορτοκαλιού, δένουν υπέροχα μεταξύ τους και φτιάχνουν ένα νόστιμο και ανάλαφρο επιδόρπιο που συνοψίζει αρμονικά τα αρώματα και γεύσεις του Φθινοπώρου. Όσοι αγαπούν τα ωμοφαγικά γλυκά, νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσουν!
Για το κέικ κολοκύθας
- 1 ½ + ½ φλιτζ. κόκκινη κολοκύθα τριμμένη (περίπου 270 γρ καθαρισμένη) ή την ίδια ποσότητα καρότα τριμμένα
- 2 μήλα γλυκά, τριμμένα (τα τρίβουμε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε)
- 1 φλιτζ. ξανθές σταφίδες
- 1 φλιτζ. καρύδα ξερή τριμμένη
- ¾ φλιτζ. καρύδια καθαρισμένα
- 1 φλιτζ. νιφάδες βρώμης ή φαγόπυρου χωρισμένες σε δυο μέρη
- ½ φλιτζ κράνμπερι ή επιπλέον σταφίδες
- 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
- ½ – ¾ κ.γ. γαρύφαλο τριμμένο (ανάλογα με το πόσο αρωματισμένη τη θέλουμε)
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
για το γλάσο πορτοκαλιού
- ¾ φλιτζ. κάσιους μουλιασμένα για 6 ώρες τουλάχιστον
- ½ φλιτζ. χυμό από γλυκά πορτοκάλια
- 3-4 μεγάλους χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι
- το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ½ κ.γ. κουρκουμά (προαιρετικά, για το χρώμα)
για τη διακόσμηση
- τριμμένη καρύδα
- διάφορους ξηρούς καρπούς
- ψιλοκομμένα ξερά βερίκοκα
- κράνμπερι ή σταφίδες
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε άφθονο χλιαρό νερό για πέντε λεπτά, τις στραγγίζουμε καλά και τις απλώνουμε σε μια πετσέτα για να απορροφηθεί το νερό.
Βάζουμε τις σταφίδες στον κάδο του μπλέντερ, μαζί με ½ φλιτζάνι κολοκύθα και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πολτοποιηθούν.
Προσθέτουμε την καρύδα, τα καρύδια, το ξύσμα και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τη μισή βρώμη ανακατεύοντας καλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα καθαρό, ευρύχωρο σκεύος.
Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα, το μήλο και τα κράνμπερι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια μας πολύ καλά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη βρώμη σιγά σιγά, ανακατεύοντας. Το μείγμα θα πρέπει να είναι μαλακό αλλά να στέκει. Άλλωστε στο ψυγείο θα σφίξει λίγο ακόμα. Ωστόσο αν μας φανεί πολύ ρευστό μπορούμε να προσθέσουμε ¼ φλιτζ. βρώμη επιπλέον.
Στρώνουμε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 18 εκατοστά περίπου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Εναλλακτικά στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δίσκο ή μια πιατέλα και τοποθετούμε πάνω ένα στρογγυλό τσέρκι. Εγώ έχω βολευτεί πολύ με ένα τσέρκι ρυθμιζόμενης διαμέτρου.
Μεταφέρουμε στη φόρμα ή στο δίσκο το μείγμα του κέικ. Με μια σπάτουλα το πιέζουμε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες τουλάχιστον.
Για την κρέμα πορτοκαλιού
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα.
Συναρμολόγηση
Ξεφορμάρουμε το γλυκό με προσοχή να μη σπάσει και με μια σπάτουλα απλώνουμε την κρέμα πορτοκαλιού σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Αυτό το βήμα θέλει λίγο υπομονή αλλά δεν είναι δύσκολο!
Διακοσμούμε με την καρύδα, τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε στο ψυγείο 2 ώρες ακόμα και σερβίρουμε!
Σημείωση: Νομίζω ότι την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερο!
sgkement said:
Μμμμμ… Thanksgiving-y! Αχ θα με κάνεις να κάνω γλυκό τώρα… :Ρ
Elsa said:
Μας πέθανες! :-p
Θα έρθω την επόμενη μέρα, φυλάξου! 🙂
άρης said:
Super θρεπτικό!!!
veganinathens said:
Ευχαριστώ 🙂 Ελπίζω να το δοκίμασες γιατί είναι και σούπερ νόστιμο! Δεν το περίμενα ότι θα έβγαινε τόσο καλό! 🙂
άρης said:
όχι ακόμα, τα υλικά όμως είναι ένα και ένα! Επίσης ωμοφαγία = ζωή!
Σίγουρα θα εμπνευστώ για μία από τις επόμενες μου συνταγές!