Ετικέτες

,

Εικόνα

Το να είναι κανείς βέγκαν στην Ελλάδα μπορεί να είναι αρκετά εύκολο, καθώς η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα σε μεγάλο βαθμό περιστρέφεται γύρω από τα όσπρια και τα δημητριακά. Αυτό το φαγάκι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα μας.

Παραθέτω την συνταγή όπως την φτιάχνουν στα μέρη μου.

Υλικά

½ κιλό καλή φάβα (στη βιολογική λαϊκή βρίσκω εξαιρετική φάβα Φενεού)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

1 φύλλο δάφνης

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε τη φάβα. Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1,5 λίτρο νερό να βράσει. Ρίχνουμε μέσα τη φάβα αφού την έχουμε στραγγίσει και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά χαμηλώνουμε το μάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην μας πιάσει στον πάτο. Για να το αποφύγουμε, διατηρούμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε αρκετά συχνά με μια ξύλινη κουτάλα ιδιαίτερα στο τελευταίο τέταρτο του μαγειρέματος. Ο χρόνος που χρειάζεται για να ετοιμαστεί είναι γύρω στα 45 λεπτά ανάλογα με τη φάβα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη όταν έχει πάρει τη μορφή παχύρευστης κρέμας. Σβήνουμε το μάτι, μεταφέρουμε αμέσως τη φάβα σε ένα γυάλινο πυρέξ και αφήνουμε να κρυώσει ή σερβίρουμε κατευθείαν με λεμονάκι, λαδάκι και κρεμμυδάκι φρέσκο. Όταν κρυώσει γίνεται αρκετά πιο πηχτή.

Σημείωση: Στις ταβέρνες είναι πολύ συνηθισμένο να βάζουν τη φάβα στο μπλέντερ για να γίνει ακόμα πιο λεία. Προσωπικά το θεωρώ περιττό καθώς προσθέτουμε άλλο ένα βήμα και κυρίως άλλο ένα σκεύος άρα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας. Εξάλλου, ειδικά αν χρησιμοποιήσουμε φάβα νέας σοδειάς και κάνουμε από ένα καλό ανακάτεμα κάθε τόσο, πραγματικά δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.