Ετικέτες

, , , ,

strawberry-salad-1Φέτος χάρηκα πολύ τις φράουλες, τόσο σκέτες , όσο και με μερικούς ακόμα συνδυασμούς, όπως στα μικρά φραουλένια τσιζκέικ, σε σμούθις ή στο πρωινό μου. Ενώ όμως οι φράουλες σιγά σιγά μας αποχαιρετούν για να τις διαδεχτούν τα κεράσια, τα βερύκοκα, τα ροδάκινα -για να αναφέρω μερικά μόνο από τα πολλά καλοκαιρινά φρούτα- σήμερα σκέφτηκα να δοκιμάσω, τις τελευταίες ίσως για φέτος, σε ένα αλμυρό πιάτο. Έτσι έκοψα ένα ωραίο σγουρό μαρούλι από τις γλάστρες μου και το συνδύασα με τις γλυκές και ζουμερές φράουλες που είχα στο ψυγείο. Για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αυτή η γευστική πλεκτάνη, πρόσθεσα μερικούς καθαρισμένους και φρεσκοκαβουρντισμένους κολοκυθόσπορους που είχα μαζέψει και αποξηράνει από τις γλυκοκολοκύθες που καταναλώσαμε το χειμώνα (και δεν ήταν λίγες!).

Επειδή ήθελα να επικρατεί το άρωμα και η γεύση από τις φράουλες, απέφυγα να προσθέσω πολλά αρωματικά χορταρικά, από φόβο μην αποπειραθούν να «κλέψουν» τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντίθετα πρόσθεσα λίγο φρεσκοκομμένο δύοσμο ο οποίος ταιριάζει πολύ με αρκετά φρούτα.

Πρόκειται για μια πολύ χαρούμενη και ξεχωριστή σαλάτα!

strawberry-salad 2Υλικά

Για τη σαλάτα

  • 1 τρυφερό μαρουλάκι μεσαίου μεγέθους (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος μας αρέσει)
  • 10-15 φράουλες κομμένες σε φέτες
  • 2-3 κ.σ. κολοκυθόσπορο
  • 2-3 κ.σ. φρέσκα και ψιλοκομμένα τρυφερά φυλλαράκια δυόσμου

Για το ντρέσινγκ

  • 1 ½ κ.σ. πετιμέζι
  • 2-3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το μαρούλι και το κόβουμε με το χέρι μας ή με ένα κοφτερό μαχαίρι σε χοντρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε τις κομμένες φράουλες και το δυόσμο.

Σε ένα τηγανάκι αντικολλητικό σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τον κολοκυθόσπορο για 4-5 λεπτά, ανακινώντας τακτικά το τηγάνι. Θέλουμε να μοσχομυρίσει και να αποκτήσει ένα ελαφρό χρυσαφένιο χρώμα. Τους αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι ή σε ένα μπλεντεράκι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Θα πρέπει να σχηματιστεί ένα πηκτό ντρέσινγκ που να στέκει πάνω στη σαλάτα μας.

Περιχύνουμε τη σαλάτα, προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.strawberry-salad 3