Ετικέτες

, , , ,

Εικόνα

Αγαπάω πολύ τα ταξίδια αλλά όπως και οι περισσότεροι, δεν έχω παρά περιορισμένη δυνατότητα να τα πραγματοποιώ. Έτσι συνήθως αρκούμαι στο να απολαμβάνω συνταγές από άλλες χώρες που θα ήθελα να επισκεφτώ. Σήμερα είπα να πεταχτώ νοερά μέχρι την Ανδαλουσία και να πάρω μια ανοιξιάτικη γεύση της.

Συνταγές για γκασπάτσο υπάρχουν αρκετές –από τις πιο παραδοσιακές όπου ακόμα και το λιώσιμο των λαχανικών γίνεται με το χέρι, μέχρι και τις παραλλαγμένες σε τέτοιο βαθμό που ελάχιστα θυμίζουν τις ρίζες του. Η παράδοση ζητάει καλές ώριμες ντομάτες, αγγουράκια, μερικές φέτες ψωμί, σκόρδο και πιπεριές. Εγώ φτιάχνω διάφορες παραλλαγές –ανάλογα με το χρόνο που έχω στη διάθεση μου. Αυτή που παραθέτω είναι ωμοφαγική, γρήγορη και εξίσου απολαυστική με τις πιο «ενισχυμένες».

Υλικά

1 κιλό ώριμες, κόκκινες ντομάτες
2 αγγουράκια ξεφλουδισμένα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι (το λευκό μέρος)
1 μεγάλη πιπεριά (πράσινη ή κόκκινη)
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης ή ανάλογα με τα γούστα μας)

Εκτέλεση

Αφού πλύνουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά και τις ντομάτες, τα κομματιάζουμε και τα λιώνουμε στο μπλέντερ όλα μαζί. Το ελαιόλαδο μπορεί να προστεθεί μέσα στο μπλέντερ αλλά σε εμάς αρέσει να το βάζουμε από πάνω κατά το σερβίρισμα.

Αφήνουμε τη σούπα για μια ώρα στο ψυγείο να σταθεί και να αναμειχθούν τα αρώματά της, ανακατεύουμε και σερβίρουμε στα αγαπημένα μας μπολ και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι ή αρωματικά βότανα όπως ρίγανη.

Για όσους δεν είναι ωμοφάγοι προτείνω φρυγανισμένο ψωμί ως συνοδευτικό!

Σημείωση: Αυτή την εποχή βρίσκω πολύ ωραίες ντομάτες στην βιολογική της γειτονιάς μου και παίρνω μεγάλες ποσότητες για σαλάτες, φαγητό και φυσικά για να φτιάξω αυτή την απολαυστική δροσερή σούπα.

Εικόνα