Ετικέτες

, , , ,

spinach quiche 1Οι αλμυρές τάρτες που περιέχουν, συνήθως, κρεμώδη γέμιση στην οποία βυθίζονται μια ποικιλία άλλων υλικών, έχουν καθιερωθεί να λέγονται «κις», από το γαλλικό τους όνομα, για να δείξουν την δήθεν  αριστοκρατική τους καταγωγή ή τέλος πάντων τη χώρα στις οποίες τρώγονται περισσότερο!

Προσωπικά, έχω μεγάλη αδυναμία σε κάθε είδους τάρτες, ίσως λόγω της ιδιότητάς τους να παίρνουν πολλές διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τις διαθέσεις και τα υλικά του μάγειρα, να είναι εξίσου απολαυστικές  τόσο ζεστές όσο και κρύες και να δομούνται από τον τέλειο συνδυασμό τραγανής ζύμης και απαλής γέμισης.

Παραδοσιακά οι ζύμες για τάρτα φτιάχνονται με βούτυρο ή μαργαρίνη και αλεύρι. Τον τελευταίο καιρό όμως, αν και βρίσκω βέγκαν μαργαρίνη στην αγορά ή ακόμα καλύτερα φτιάχνω μόνη μου, προσπαθώ να την περιορίσω από το καθημερινό μας διαιτολόγιο. Για αυτό το λόγο προσπάθησα να μιμηθώ την τραγανή βάση της τάρτας, χρησιμοποιώντας μόνο ελαιόλαδο και ένα συνδυασμό από αλεύρι καλαμποκιού και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν πράγματι παραπάνω από ικανοποιητικό και σίγουρα πολύ πιο υγιεινό.

spinach quiche 2Υλικά
(για μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. περίπου)

Για τη βάση

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • 1/4 φλιτζ. νερό
  •  1 κ.σ. μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζ. καλαμποκάλευρο
  • ¾ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½  κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. αλάτι

 Γέμιση

  • ½ κιλό τρυφερά φύλλα σπανάκι
  • 3 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια ολόκληρα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. πατάτα βρασμένη και λιωμένη με το πιρούνι
  • 1 φλιτζ. κάσιους μουλιασμένα στο νερό για 4-8 ώρες
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

  • 85 γρ. καπνιστό τυρί Viofree τριμμένο
  • μερικά ντοματίνια για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

spinach quiche 3Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τη βάση της τάρτας:

Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα τα υγρά υλικά, προσθέτουμε το αλάτι, το baking powder και το καλαμποκάλευρο και αφού ενσωματωθούν πλήρως, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ζυμώνοντας ταυτόχρονα με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Υπάρχει περίπτωση να μη χρειαστεί όλο το αλεύρι ή να χρειαστεί λίγο περισσότερο. Αυτό εξαρτάται από την εποχή, τη θερμοκρασία, την ποικιλία άλευρων που χρησιμοποιούμε κ.α. Πάντως φροντίζουμε να μην τα ζυμώσουμε πολύ, για να γίνει η τάρτα αφράτη και τραγανή.

Πλάθουμε τη ζύμη μας σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 40-45 λεπτά.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το στραγγίζουμε.

Πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα.

Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας για 5 λεπτά ακόμα, ώσπου να μαραθεί . Αφήνουμε να κρυώσει και στραγγίζουμε πολύ καλά.

Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το νερό και το μηλόξιδο, χτυπώντας τα για 2-3 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα.

Προσθέτουμε την πατάτα και τη διατροφική μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αν θέλουμε να είναι κρεμώδης η γέμισή μας προσθέτουμε το σπανάκι στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και το πολτοποιούμε. Εγώ το έκανα έτσι αυτή τη φορά. Εναλλακτικά όμως, ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το ανακατεύουμε με την κρέμα που φτιάξαμε, έτσι ώστε να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη γέμιση.

Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα της γέμισης, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί.

spinach quiche 4Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους ½ εκατοστό. Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι πολύ βολικό να ανοίξουμε το φύλλο πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια να μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα με τη βοήθεια του χαρτιού. Χρησιμοποιούμε ταρτιέρα με διάμετρο περίπου 25 εκατοστά και πιέζουμε απαλά με το χέρι μας τη ζύμη για να εφαρμόσει ακριβώς στα τοιχώματα του σκεύους. Κόβουμε τα κομμάτια που προεξέχουν.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε αρκετά σημεία τη βάση της τάρτας για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο αλλά και για να ψηθεί ομοιόμορφα. Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στην επιφάνεια της και ρίχνουμε πάνω δυο-τρεις χούφτες φασόλια. Με τον τρόπο αυτό η τάρτα δε χάνει το σχήμα της. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε πάνω στην τάρτα τη γέμιση. Καλύπτουμε την επιφάνεια με το τριμμένο καπνιστό τυρί Viofree (το ξέρω ότι υπάρχουν και άλλες γεύσεις αλλά αυτό ταιριάζει απίστευτα!!!) και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμα ή ώσπου να αποχτήσει ένα χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια της τάρτας.

Σημείωση: Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, επειδή τέτοιες τάρτες μου αρέσει να φτιάχνω αρκετά συχνά, όταν βιάζομαι, ψήνω την βάση της τάρτας μαζί με τη γέμιση και βγαίνει μια χαρά. Όμως η βάση δεν είναι τόσο τραγανή. Μπορεί λοιπόν να μη χάνονται πολλά από άποψη γεύσης, η υφή όμως επηρεάζεται σημαντικά.

spinach quiche 5