Ετικέτες

, , ,

Εικόνα

lentil salad 2

Ο κατάλληλος συνδυασμός των υλικών μιας συνταγής, αν και σε ένα ποσοστό εξαρτάται από τις υποκειμενικές γευστικές εμπειρίες και περιπέτειες του καθενός, στο μεγαλύτερο μέρος του μαθαίνεται με την εξάσκηση. Έχοντας πειραματιστεί –όπως άλλωστε οι περισσότεροι φυτοφάγοι- επανειλημμένως με τις φακές, μπορώ να πω πλέον ότι αυτή η σαλάτα είναι αντικειμενικά η καλύτερη σαλάτα οσπρίων που υπάρχει 🙂 !

Υλικά

2 φλιτζ. φακές (περίπου 325 γρ.)
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ φλιτζ. κάπαρη
½ φλιτζ. σχοινόπρασο
1 ματσάκι ρόκα

Για το ντρέσινγκ
4 κ.σ. μπαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη διακόσμηση
μερικά φύλλα σχοινόπρασο
λίγο επιπλέον μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φακές από την προηγούμενη να μουλιάσουν (δεν είναι υποχρεωτικό, απλά αυτό βοηθάει στην απομάκρυνση του φυτικού οξέος, που είναι υπεύθυνο για τη μείωση της βιοδιαθεσιμότητας αρκετών θρεπτικών συστατικών όπως είναι ο σίδηρος. Ταυτόχρονα μειώνεται ο χρόνος μαγειρέματος).

Την επόμενη στραγγίζουμε τις φακές και τις βράζουμε για 5-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Θέλουμε να μαλακώσουν αλλά να μείνουν κατά κάποιο τρόπο al dente ώστε να μην διαλύονται στο ανακάτεμα. Τις στραγγίζουμε ξανά και τις μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο μπολ. Περιχύνουμε αμέσως με το ελαιόλαδο και το λεμόνι, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και να μαριναριστούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κάπαρη και το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο (κατά προτίμηση με ένα ψαλίδι), αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε. Ίσως χρειαστεί επιπλέον λεμόνι αν τα λεμόνια μας δεν είναι αρκετά ζουμερά.

Πλένουμε πολύ καλά τη ρόκα, αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια, τη στραγγίζουμε και την βάζουμε σε μια λεκανιτσα. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε. Καλό είναι αυτό το βήμα να το κάνουμε λίγο πριν σερβίρουμε για να μη μας μαραθεί η ρόκα.

Συναρμολόγηση

Στρώνουμε την περίμετρο μιας πιατέλας με τη σαλάτα ρόκας, αφήνοντας ένα κενό χώρο στη μέση όπου τοποθετούμε με τη βοήθεια ένος μεταλλικού τσέρκι ή απλά με ένα κουτάλι τη σαλάτα με τις φακές. Αν θέλουμε διακοσμούμε με επιπλέον σχοινόπρασο και μερικές σταγόνες μπαλσάμικο.

Σημείωση

Κάπαρη μαζεύουμε μόνοι μας, όμως μπορεί κανείς να βρει και σε καταστήματα με τουρσιά, ή σε σούπερ μάρκετ. Το σχοινόπρασο το βρίσκουμε σε λαϊκές –βιολογικές και μη- και κοστίζει γύρω στα 50 λεπτά το ματσάκι. Ακόμα καλύτερα το φυτεύουμε στο μπαλκόνι μας. Όσο για τη ρόκα, μπορεί κανείς σίγουρα να βρει παντού. Αν βρούμε άγρια ρόκα την προτιμάμε καθώς έχει πολύ πιο έντονο άρωμα και πιπεράτη γεύση από την συνήθως καλλιεργούμενη ποικιλία.

lentil salad3