Ετικέτες

, , ,

 

Εικόνα Εικόνα

Ή αλλιώς οι γνωστές μας μπάρες δημητριακών που αποτελούν εξαιρετικό σνακ, ειδικά όταν χρειάζεται να λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να επιλέξουμε τα πιο τραγανά δημητριακά που έχουμε και κατά προτίμηση να ανοίξουμε τη συσκευασία τους ακριβώς πριν τις φτιάξουμε, καθώς η υγρασία, έστω και η ελάχιστη, μπορεί να αλλοιώσει εντελώς το τελικό αποτέλεσμα.

 Υλικά

  • 2 φλιτζ. αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας χωρίς ζάχαρη

Ενδεικτικά εγώ χρησιμοποίησα:
1 φλιτζ. σταφίδες
1 φλιτζ. βερίκοκα (ή χουρμάδες αν μας αρέσουν πολύ γλυκά)

  • 3 φλιτζ. διάφορα δημητριακά πρωινού

Ενδεικτικά εγώ χρησιμοποίησα
1 φλιτζ. νιφάδες ρυζιού
1 φλιτζ. νιφάδες σταριού ολικής άλεσης
1 φλιτζ. νιφάδες καλαμποκιού

  • 60 γρ. (περίπου 4 γεμάτες κουταλιές) φυστικοβούτυρο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • λιωμένη σοκολάτα σε μπαιν μαρί για την επικάλυψη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αρχικά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και τα χέρια μας θα είναι εντελώς στεγνά. Επίσης τα υλικά μας καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά θα παιδευτούμε πολύ!

Βάζουμε τα φρούτα στο πολυμηχάνημα ή στο μούλτι και τα αλέθουμε. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και την κανέλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα ώσπου να σχηματιστεί ένα ομογενές μείγμα.

Βάζουμε τα δημητριακά σε μια γαβάθα και τα σπάμε λίγο με τα χέρια μας. Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το μείγμα των φρούτων και προσθέτουμε σε 3-4 δόσεις τα δημητριακά ανακατεύοντας καλά ώσπου να ενσωματωθούν όλα στο μείγμα.

Στρώνουμε ένα ταψάκι ή μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ με διάφανη μεμβράνη. Προσθέτουμε το μείγμα πιέζοντας το πολύ καλά. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 2 ώρες.

Βγάζουμε από τα ψυγείο και ξεφορμάρουμε σε μια επιφάνεια κοπής. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μπάρες πάχους 2 εκατοστών. Αν θέλουμε τις καλύπτουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.

Φυλάμε σε σκεύος που να κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο. Εφόσον εξασφαλίσουμε ότι δε θα πάρουν υγρασία διατηρούνται με αυτόν τον τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημείωση: Επειδή τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αμφίβολης ποιότητας και σίγουρα περιέχουν μεταξύ άλλων και ζάχαρη καλό είναι να επιλέγουμε βιολογικά και χωρίς ζάχαρη. Τα πληρώνουμε μεν κάτι παραπάνω αλλά κερδίζουμε σε υγεία και σε θερμίδες. Επίσης αν αποφεύγουμε τη γλουτένη αντικαθιστούμε τα δημητριακά σταριού με καλαμποκιού ή ρυζιού. Τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα!

Εικόνα