Ετικέτες

, , ,

Εικόνα

Οι μαυροι γίγαντες μας αρέσουν πολύ γιατί έχουν μια ιδιαίτερη καστανάτη γεύση. Επειδή όμως οι παραγωγοί δεν κάνουν μεγάλες σοδειές δεν είναι εύκολο να τους βρει κανείς όλο το χρόνο. Συνήθως τους βρίσκουμε από Οκτώβρη ως Μάιο. Αν θέλουμε φυσικά αγοράζουμε μια καλή ποσότητα και τη φυλάμε στο ψυγείο για να έχουμε πάντα. Εννοείται ότι στα σούπερ μάρκετ οι τιμές τους είναι σχετικά ψηλές. Πιο οικονομικό είναι να αγοράσουμε χύμα. Εμείς φέτος βρήκαμε σε πολύ καλή τιμή και γεύση στη Σβούρα.

Υλικά
350 γρ. φασόλια γίγαντες μαύρους
2 πιπεριές κόκκινες
1 καρότο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
6-7 κλωναράκια άνηθο
2 κ.σ. κάπαρη

Για τη σάλτσα
2 κ.σ. ταχίνι
1 κ.σ. μουστάρδα
χυμό από ένα πορτοκάλι
χυμό από μισό λεμόνι
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο (ή άλλο)
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο (δεν είναι υποχρεωτικό αλλά συνίσταται!)
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη σε αρκετό νερό. Όταν είναι έτοιμοι τους βράζουμε με λίγο αλάτι για 40 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα ευρύχωρο σκεύος μαζί με τα φασόλια που έχουμε προηγουμένως σουρώσει.

Σε ένα βαζάκι ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα μας. Ανακατεύουμε καλά και … έτοιμη!

Σημείωση : Αν δε μας αρέσει τόσο το ταχίνι, μπορούμε τη μια κουταλιά να την αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο.

Νομίζω ότι η σαλάτα αυτή είναι πιο νόστιμη αν μείνει καμιά ώρα πριν τη φάμε.