Ετικέτες
πορτοκάλι, βέγκαν, βέγκαν σοκολατόπιτα, γλάσο σοκολάτας, κακάο, νηστίσιμο
Μέσα στους αγαπημένους μου γευστικούς συνδυασμούς βρίσκεται το πορτοκάλι με τη σοκολάτα. Το έντονο φρουτώδες άρωμα και η ξινούτσικη γεύση του πορτοκαλιού αισθάνομαι ότι «καταλαγιάζει», χωρίς να καλύπτει, την ένταση της σοκολάτας. Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα δυνατων γεύσεων που όμως συνταιριάζουν τόσο όμορφα. Έτσι, εφόσον τηρηθούν σωστά οι αναλογίες και οι ισορροπίες, ένα γλύκισμα τόσο εύκολο στην παρασκευή του όπως είναι αυτή η σοκολατόπιτα, μπορεί να αποτελέσει μια γευστική έκπληξη για όποιον το δοκιμάσει. Η σημερινή συνταγή είναι πολύ απλή και γίνεται με υλικά που υπάρχουν σχεδόν πάντα στα ντουλάπια μας, ενώ τα περιθώρια για λάθη είναι ελάχιστα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε στα γλυκάκια μας είναι να τηρούμε επακριβώς τις αναλογίες των υλικών τη συνταγή μας και, αν μιλάμε για πίτες ή κέικ, να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου στο πρώτο μισάωρο του ψησίματος. Το συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται γύρω στα 45-50 λεπτά ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 oC, κάτι φυσικά που μπορεί να αλλάξει λιγάκι ανάλογα με το φούρνο, το σκεύος ψησίματος κτλ. Σε κάθε περίπτωση, όταν υποψιαστούμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και βυθίζουμε προσεκτικά σε αυτό μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο, ενώ αν βγει με ζύμη πάνω της, τότε χρειάζεται να το ψήσουμε λίγο ακόμα. Υλικά για το κέικ
- 1 φλιτζ. νερό
- 1 φλιτζ. φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
- το ξύσμα από 2 μεσαία πορτοκάλια
- ¾ φλιτζ. ελαφρύ λάδι
- 1 ½ φλιτζ. ακατέργαστη ζάχαρη
- 2 κ.γ. baking powder
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 φλιτζ. κακάο άγλυκο
- 3 ¼ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γλάσο
- 5 κ.σ. πετιμέζι ή σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας λιωμένο
- 3 κ.σ. κακάο άγλυκο
- Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Σε μια γαβάθα ανακατεύουμε το λάδι με το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη με μίξερ χειρός ή με ένα πολύμηχάνημα κουζίνας. Προσθέτουμε το νερό, το baking powder, τη σόδα και το κακάο συνεχίζοντας το ανακάτεμα στη χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε με το ξύσμα και το αλεύρι, που το προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς, ώσπου να πετύχουμε ένα λείο και ομογενές μείγμα.
Λαδώνουμε καλάμια φόρμα για κέικ ή ένα μικρό ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ προσέχοντας να μη λερωθούν τα εξωτερικά τοιχώματα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 oC για 45-50 περίπου λεπτά.
Όταν το γλυκό είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
Για να φτιάξουμε το γλάσο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα μιξεράκι ώσπου να ομογενοποιηθούν και να πάρουμε ένα γυαλιστερό παχύρευστο σιρόπι. Όταν είναι εντελώς κρύο το γλυκό το περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.
Και τώρα έφτασε η ώρα να το κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια και να το απολαύσουμε!
Koula said:
Είσαι θεά!
veganinathens said:
🙂
άρης said:
Τέλειο !! Πώς και δεν το είχα δει τόσο καιρό !! Μπράβο Βίκυ !!
Αλήθεια, η υφή του γίνεται μπραουνένια ή προς το κέικ πάει ??
veganinathens said:
Μοιάζει εντελώς με τη σοκολατόπιτα που πουλάνε στα ζαχαροπλαστεία. Κάτι μεταξύ κέικ και μπράουνι. Με το γλάσο από πάνω γίνεται η μεγάλη διαφορά! 🙂
Nassia said:
Με τι μπορώ να αστήσω την σόδα για το μείγμα του κέικ και με τι το λάδι καρύδας για το γλάσο;
Ευχαριστώ!
veganinathens said:
Γεια σου Νάσσια!!! Καθυστέρησα λίγο να σου απαντήσω -λόγω διακοπών απουσίαζα 🙂 Μπορείς να προσθέσεις ίση ποσότητα baking powder αντί για σόδα χωρίς πρόβλημα. Τώρα αντί για λάδι καρύδας μπορείς να δοκιμάσεις κάποια φυτική μαργαρίνη, όμως δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο το αποτέλεσμα. Επίσης μπορείς να το αντικαταστήσεις με βούτυρο κακάο -νομίζω ταιριάζει περισσότερο. Καλή επιτυχία!
Pelagia Komni said:
Φανταστική συνταγή!!! Ξετρελάθηκαν όσοι την δοκίμασαν!!!
Ευχαριστούμε πολύ!!! 🙂
veganinathens said:
Σε ευχαριστώ καλή μου Πελαγία! Πολύ χαίρομαι! Είναι από τα αγαπημένα γλυκά του συντρόφου μου επίσης 🙂
Αγγελικη said:
Mπορει παρακαλω να γινει και muffins για κερασμα?? Επισης, υπαρχει εναλλακτικη για το πορτοκάλι αν δε θελει να βαλει κανεις??? Ευχαριστώ!
veganinathens said:
Γεια σου Αγγελική! Μπορείς να φτιάξεις απίστευτα μάφιν με την ίδια ακριβώς συνταγή, απλώς θα τα ψήσεις 20-25 λεπτά σε προσθερμασμένο φούρνο! Αν δεν θέλεις το πορτοκάλι βάζεις αντί για τον χυμό ίση ποσότητα φυτικό γάλα ή νερό μαζί με 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή λευκό ξίδι και παραλείπεις το ξύσμα.