Ετικέτες

, , , , ,

orange cocoa pie 1orange cocoa pie 2Μέσα στους αγαπημένους μου γευστικούς συνδυασμούς βρίσκεται το πορτοκάλι με τη σοκολάτα. Το έντονο φρουτώδες άρωμα και η ξινούτσικη γεύση του πορτοκαλιού αισθάνομαι ότι «καταλαγιάζει», χωρίς να καλύπτει, την ένταση της σοκολάτας. Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα δυνατων γεύσεων που όμως συνταιριάζουν τόσο όμορφα. Έτσι, εφόσον τηρηθούν σωστά οι αναλογίες και οι ισορροπίες, ένα γλύκισμα τόσο εύκολο στην παρασκευή του όπως είναι αυτή η σοκολατόπιτα, μπορεί να αποτελέσει μια γευστική έκπληξη για όποιον το δοκιμάσει. Η σημερινή συνταγή είναι πολύ απλή και γίνεται με υλικά που υπάρχουν σχεδόν πάντα στα ντουλάπια μας, ενώ τα περιθώρια για λάθη είναι ελάχιστα. orange cocoa pie 3Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε στα γλυκάκια μας είναι να τηρούμε επακριβώς τις αναλογίες των υλικών τη συνταγή μας και, αν μιλάμε για πίτες ή κέικ, να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου στο πρώτο μισάωρο του ψησίματος. Το συγκεκριμένο γλυκό χρειάζεται γύρω στα 45-50 λεπτά ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 oC, κάτι φυσικά που μπορεί να αλλάξει λιγάκι ανάλογα με το φούρνο, το σκεύος ψησίματος κτλ. Σε κάθε περίπτωση, όταν υποψιαστούμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και βυθίζουμε προσεκτικά σε αυτό μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, τότε το γλυκό μας είναι έτοιμο, ενώ αν βγει με ζύμη πάνω της, τότε χρειάζεται να το ψήσουμε λίγο ακόμα. orange cocoa pie 4Υλικά για το κέικ

  • 1 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • το ξύσμα από 2 μεσαία πορτοκάλια
  • ¾ φλιτζ. ελαφρύ λάδι
  • 1 ½ φλιτζ. ακατέργαστη ζάχαρη
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 φλιτζ. κακάο άγλυκο
  • 3 ¼ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το γλάσο

  • 5 κ.σ. πετιμέζι ή σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
  • 4 κ.σ. λάδι καρύδας λιωμένο
  • 3 κ.σ. κακάο άγλυκο
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

orange cocoa pie 5Εκτέλεση

Σε μια γαβάθα ανακατεύουμε το λάδι με το χυμό πορτοκάλι και τη ζάχαρη με μίξερ χειρός ή με ένα πολύμηχάνημα κουζίνας. Προσθέτουμε το νερό, το baking powder, τη σόδα και το κακάο συνεχίζοντας το ανακάτεμα στη χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε με το ξύσμα και το αλεύρι, που το προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς, ώσπου να πετύχουμε ένα λείο και ομογενές μείγμα.

Λαδώνουμε καλάμια φόρμα για κέικ ή ένα μικρό ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ προσέχοντας να μη λερωθούν τα εξωτερικά τοιχώματα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 oC για 45-50 περίπου λεπτά.

Όταν το γλυκό είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.

Για να φτιάξουμε το γλάσο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα μιξεράκι ώσπου να ομογενοποιηθούν και να πάρουμε ένα γυαλιστερό παχύρευστο σιρόπι. Όταν είναι εντελώς κρύο το γλυκό το περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας.

Και τώρα έφτασε η ώρα να το κόψουμε σε μεγάλα κομμάτια και να το απολαύσουμε!orange cocoa pie 6