Ετικέτες
Μια πεντανόστιμη και χορτοφαγική-βέγκαν συνταγή ιδιαίτερα αγαπημένη μας. Επειδή λαζάνια βρίσκουμε έτοιμα στο εμπόριο και δε χρειάζονται βράσιμο πριν τη χρήση, η προετοιμασία του φαγητού αυτού είναι ταχύτατη. Στην ερώτηση λοιπόν «τι θα φάμε σήμερα» αυτή είναι μια νόστιμή και εύκολη λύση.
Υλικά
1 πακέτο λαζάνια
Γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ½ φλιτζάνια αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες πιπεριές χρωματιστές
½ κιλό κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη
1 μεγάλη πατάτα με τη φλούδα
½ φλιτζ. κρασί
1 συσκευασία (500 γρ) ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ½ κιλό φρεσκοτριμμένες ντομάτες
½ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. κάρυ
½ κ.γ. μπούκοβο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
1 φλιτζ. κάσιους
1 ½ φλιτζ. φυτικό γάλα ή νερό
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Αρχικά μουλιάζουμε τα κάσιους σε νερό για 6-7 ώρες. Φυσικά αν το ξεχάσουμε ή δεν προλάβουμε υπάρχει και εναλλακτική: βάζουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος τα κάσιους και τους ρίχνουμε 2-3 φλιτζάνια βραστό νερό. Σε μισή ώρα σουρώνουμε και είναι έτοιμα για τη συνταγή μας.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Κόβουμε σε κυβάκια ½-1 εκατοστού όλα τα λαχανικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και ένα φλιτζάνι νερό. Μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μισή ωρίτσα. Όταν σβήσουμε τη φωτιά πρέπει να έχει μείνει αρκετή σάλτσα. Χάρη σε αυτήν τα λαζάνια θα μαλακώσουν και θα αποκτήσουν υπέροχη γεύση.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους (το δικό μου είναι 22×32) και απλώνουμε στον πάτο 2-3 κουταλιές από τη γέμιση (ίσα που να καλυφθεί η βάση του ταψιού). Από πάνω στρώνουμε τα λαζάνια τοποθετώντας το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να μη μείνουν κενά μεταξύ τους. Πάνω από τα λαζάνια ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης. Στρώνουμε άλλη μια σειρά λαζάνια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου να γίνουν 3 στρώσεις από λαζάνια. Πάνω από την τελευταία στρώση ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Στο μπλέντερ χτυπάμε τα κάσιους με το φυτικό γάλα, τη μαγιά και το αλάτι στη δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά ώσπου να προκύψει μια ρευστή κρέμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα λαζάνια, ανακινούμε προσεκτικά το πυρέξ ώστε να απλωθεί παντού και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 45 λεπτά. Καλό είναι να τα αφήσουμε μισή ώρα να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
Σημείωση: Οι σάλτσες για ζυμαρικά γίνονται πιο νόστιμες όταν τις αρωματίζουμε με διάφορα μπαχαρικά. Προτείνω λοιπόν πειραματισμούς με μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα μας αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά όπως διάφορα κόκκινα καυτερά ή ήπια πιπέρια, θυμάρι, φρέσκο κόλιαντρο κ.α.
antrikos said:
Η διατροφική μαγιά μπορεί να αντικατασταθεί με κανονική; Εδώ που βρίσκομαι δεν υπάρχει περίπτωση να βρω.
veganinathens said:
Αν εννοείς τη μαγιά του ψωμιού όχι. Μπορείς όμως να την παραλείψεις και να προσθέσεις κάποιο μπαχαρικό σε μικρότερη φυσικά ποσότητα -όπως καπνιστή πάπρικα ή κάρυ- για να ενισχύσεις τη γεύση. Αυτό το ρόλο παίζει η μαγιά στην προκειμένη περίπτωση.
antrikos said:
Καπνιστή πάπρικα θα ψάξω αλλά δεν είμαι σίγουρος. Υπάρχει το καπνιστό ταμπάσκο, το οποίο δεν είναι και πολύ καυτερό. Κάνει;
veganinathens said:
Προτείνω να το δοκιμάσεις και να μας πεις την άποψη σου! Δε μου λες που είναι αυτό το μέρος που έχει καπνιστό ταμπάσκο (που δεν το έχω δει ποτέ στη ζωή μου) και δεν έχει καπνιστή πάπρικα γλυκιά που την πουλάνε παντού??? 🙂 Καλή επιτυχία!
antrikos said:
Κάποια στιγμή η γυναίκα μου έκανε λάθος και αγόρασε καπνιστό ταμπάσκο από ένα τοπικό Σούπερ Μάρκετ στην Αλεξ/πολη και δεν ξέρω αν ξανάφερε γιατί έκλεισε και το πήρε το ΑΒ. Επειδή μυρίζει αυτή την κάπνα, δεν το χρησιμοποιώ.
Παράθεμα: Μακαρόνια σουφλέ με μανιτάρια και λιαστή ντομάτα (η χωρίς γλουτένη εκδοχή) | Vegan In Athens
Maria said:
kalispera, einai anagkastiko n xrisimopoiisoume kasious stis sintages mas? den maresoun oi ksiroi karpoi sto fagito mou. mporw n to antikatastisw me kati allo?
veganinathens said:
Καλή μου Μαρία, τα κάσιους, όπως περιγράφω στη συνταγή, σχηματίζουν μια ωραία κρέμα που παίζει το ρόλο της μπεσαμέλ ή της κρέμας γάλακτος. Αν θέλεις να κρατήσεις τη συνταγή βέγκαν πιθανότατα στο εμπόριο να υπάρχουν φυτικές κρέμες χωρίς κάσιους και χωρίς ζωικά, ωστόσο προσωπικά δεν τις έχω δοκιμάσει. Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις μια μπεσαμέλ από φυτικό γάλα και να την αρωματίσεις με τα καρυκεύματα του γούστου σου. Καλή επιτυχία!