Ετικέτες

, , , ,

Εικόνα

Μια πεντανόστιμη και χορτοφαγική-βέγκαν συνταγή ιδιαίτερα αγαπημένη μας. Επειδή λαζάνια βρίσκουμε έτοιμα στο εμπόριο και δε χρειάζονται βράσιμο πριν τη χρήση, η προετοιμασία του φαγητού αυτού είναι ταχύτατη. Στην ερώτηση λοιπόν «τι θα φάμε σήμερα» αυτή είναι μια νόστιμή και εύκολη λύση.

Υλικά
1 πακέτο λαζάνια

Γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ½ φλιτζάνια αρακά φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες πιπεριές χρωματιστές
½ κιλό κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη
1 μεγάλη πατάτα με τη φλούδα
½ φλιτζ. κρασί
1 συσκευασία (500 γρ) ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή ½ κιλό φρεσκοτριμμένες ντομάτες
½ φλιτζ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ½ κ.γ. κάρυ
½ κ.γ. μπούκοβο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα
1 φλιτζ. κάσιους
1 ½ φλιτζ. φυτικό γάλα ή νερό
2 κ.σ. διατροφική μαγιά
1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Αρχικά μουλιάζουμε τα κάσιους σε νερό για 6-7 ώρες. Φυσικά αν το ξεχάσουμε ή δεν προλάβουμε υπάρχει και εναλλακτική: βάζουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος τα κάσιους και τους ρίχνουμε 2-3 φλιτζάνια βραστό νερό. Σε μισή ώρα σουρώνουμε και είναι έτοιμα για τη συνταγή μας.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Κόβουμε σε κυβάκια ½-1 εκατοστού όλα τα λαχανικά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και ένα φλιτζάνι νερό. Μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μισή ωρίτσα. Όταν σβήσουμε τη φωτιά πρέπει να έχει μείνει αρκετή σάλτσα. Χάρη σε αυτήν τα λαζάνια θα μαλακώσουν και θα αποκτήσουν υπέροχη γεύση.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους (το δικό μου είναι 22×32) και απλώνουμε στον πάτο 2-3 κουταλιές από τη γέμιση (ίσα που να καλυφθεί η βάση του ταψιού). Από πάνω στρώνουμε τα λαζάνια τοποθετώντας το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να μη μείνουν κενά μεταξύ τους. Πάνω από τα λαζάνια ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης. Στρώνουμε άλλη μια σειρά λαζάνια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ώσπου να γίνουν 3 στρώσεις από λαζάνια. Πάνω από την τελευταία στρώση ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Στο μπλέντερ χτυπάμε τα κάσιους με το φυτικό γάλα, τη μαγιά και το αλάτι στη δυνατή ταχύτητα για 1-2 λεπτά ώσπου να προκύψει μια ρευστή κρέμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα λαζάνια, ανακινούμε προσεκτικά το πυρέξ ώστε να απλωθεί παντού και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 45 λεπτά. Καλό είναι να τα αφήσουμε μισή ώρα να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Εικόνα

Σημείωση: Οι σάλτσες για ζυμαρικά γίνονται πιο νόστιμες όταν τις αρωματίζουμε με διάφορα μπαχαρικά. Προτείνω λοιπόν πειραματισμούς με μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα μας αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά όπως διάφορα κόκκινα καυτερά ή ήπια πιπέρια, θυμάρι, φρέσκο κόλιαντρο κ.α.