Κάποτε ένιωθα μεγάλη απέχθεια για το φθινόπωρο. Κοιτούσα γύρω μου και βλέποντας ότι τέλειωνε η ζωή και η ζωηράδα του καλοκαιριού και της ανεμελιάς, μετρούσα τους μήνες που απέμεναν για το επόμενο καλοκαίρι. Ευτυχώς η φώτιση του χρόνου και της εμπειρίας που περνάει από πάνω μας και μας αλλάζει, μου έδειξε το δρόμο για τη συμφιλίωση μου με μια εποχή που ενώ άλλοτε μου φαινόταν απείρως άσχημη, πλέον μου δίνει χαρά και ηρεμία. Πόσα όμορφα πράγματα έχει το φθινόπωρο! Τα καινούρια ξεκινήματα, την απογευματινή δροσιά, όλους τους φίλους που το καλοκαίρι διασκορπίζονται σε νησιά και παραλίες, τους μεσημεριανούς περιπάτους με την γλυκιά και όχι την ανελέητη ζέστη του καλοκαιριού.
Μαζί με το φθινόπωρο έρχονται και τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα καρύδια, τα όσπρια και τόσα άλλα πράγματα, ολόφρεσκα –νωπά σχεδόν- περιμένοντας να χωθούν σε κάποια συνταγή, σε κάποια φωτογραφία, σε κάποιο τραπέζι, να θρέψουν και να τέρψουν.
Σήμερα σειρά έχει το γάλα από τα πρώτα αμύγδαλα που βρήκα ολόφρεσκα σε ένα από τα πολλά ξηροκαρπάδικα του κέντρου της Αθήνας. Η συνταγή είναι κλασική και απλή.
- 1φλιτζ. αμύγδαλα καθαρισμένα
- 4 φλιτζ. νερό φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο
- λίγο αλάτι
- λίγο σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα αμύγδαλα, τοποθετώντας τα σε μια λεκανίτσα με άφθονο νερό. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε, αφαιρώντας το εξωτερικό καφέ περίβλημα τους με το χέρι μας. Για να γίνει ευκολότερο αυτό το βήμα, μπορούμε να βυθίσουμε για 1 λεπτό τα αμύγδαλα σε βραστό νερό.
Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με το νερό και το αλάτι και χτυπάμε για 3-4 λεπτά (ανάλογα με το μπλέντερ) μέχρι να πολτοποιηθούν τα αμύγδαλα.
Στρώνουμε ένα σουρωτήρι με ένα τουλουπάνι και σουρώνουμε το γάλα.
Αν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο γλυκαντικό όπως σιρόπι αγαύης.
Σημείωση: Συχνά μαζί με τα αμύγδαλα προσθέτω και 5-6 βραζιλιάνικα φιστίκια τα οποία επίσης μουλιάζουμε. Κάνουν το γάλα πιο πλούσιο, ενώ συγχρόνως το εμπλουτίζουν με ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο και ψευδάργυρο.
Το υπόλειμμα από τα αμύγδαλα που μένει κατά το σούρωμα φυσικά δεν το πετάμε!!! Μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό ένα εξαιρετικό αμυγδαλοτύρι ή ξινομυζήθρα αμυγδάλου ή το προσθέτουμε σε κράκερ, γλυκά και κέικ.
Το γάλα το φυλάμε σε γύάλινο μπουκάλι στο ψυγείο. Επειδή δεν έχει παστεριωθεί διατηρείται το πολύ 3 ημέρες.
The Curious Mind said:
Να προσθέσω ότι τα υπολείμματα αμυγδάλου μαζί με λίγο λάδι καρύδας είναι εξαιρετικό υλικό για απολέπιση πρόσωπου κ σώματος!!!
Παράθεμα: Ρολά μελιτζάνας γεμιστά με «τυροσαλάτα» αμυγδάλου | Vegan In Athens
Παράθεμα: Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα | Vegan In Athens
Έφη said:
Είναι υπέροχο το σπιτικό αμυγδαλόγαλα -και ωραία προσθήκη τα βραζιλιάνικα φιστίκια.
Το αμύγδαλο που μένει μετά την παρασκευή του γάλακτος, πώς το κάνουμε τυράκι; Σε όσες συνταγές βρίσκω, χρησιμοποιούν ολόκληρα αμύγδαλα. Δεν κοστίζει σε γεύση/θρεπτικά συστατικά να χρησιμοποι΄΄ήσουμε τον πολτό που μένει από το αμυγδαλόγαλα;
veganinathens said:
Έφη μου γλυκιά καλησπέρα! Για το γάλα αμυγδάλου μπορείς να χρησιμοποιήσεις καθαρισμένα αμύγδαλα ασπρισμένα ή μη -δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τη γεύση του γάλακτος- ανάλογα με το εάν έχεις χρόνο να τα καθαρίσεις! Βέβαια πουλάνε και ασπρισμένα ωμά αμύγδαλα αλλά η διαφορά στην τιμή είναι αξιοσημείωτη! Τον πολτό από το γάλα αμυγδάλου δεν τον έχω πετάξει ποτέ καθώς γίνεται φανταστικό αμυγδαλοτύρι! Μπορείς είτε να το αφαιρέσεις ολόκληρο από το τουλουπάνι (σαν τυρομπαλάκι) να το αλατίσεις και να το βάλεις σε ένα πανεράκι για 1-2 μέρες να ζυμωθεί και να αλατιστεί ή να το ανακατέψεις σε ένα μπωλ με 1-2 κ.σ. χυμό λεμονιού και μηλόξιδο, 1 κ.γ. αλάτι και ίσως 1-2 κ.σ. φυτικό γιαούρτι και να το απολαύσεις σαν άλειμμα τυρένιο!