Ετικέτες

, , , , , ,

Εικόνα

Το τελευταίο διάστημα έχω εντυπωσιαστεί από τη μεγάλη διάδοση των smoothies ανάμεσα στους φίλους της καλής υγείας και τους φυτοφάγους. Με ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πάμπολλες ιστορίες και συνταγές, μακροσκελή κείμενα που απαριθμούν και αναλύουν τα πολλαπλά τους οφέλη, δημοσιεύσεις που ισχυρίζονται το αντίθετο και πάει λέγοντας.

Από περιέργεια δοκίμασα αρκετά από τα προτεινόμενα και με την εμπειρία που απέκτησα κατά τη διάρκεια αυτής της γαστρονομικής περιπλάνησης έφτιαξα ένα δικό μου «χαρμάνι» φρούτων και λαχανικών της εποχής. Έχει σχετικά απαλή υφή και γεύση, είναι όμορφα αρωματισμένο από τις φρέσκες φράουλες και ευχάριστα γλυκό χάρη στα ξερά φρούτα.

Υλικά

¼ φλιτζ. παντζάρι ωμό καθαρισμένο ψιλοκομμένο
¾ φλιτζ. ψιλοκομμένα παντζαρόφυλλα (τρυφερά)
1 ½ φλιτζ. φράουλες καθαρισμένες
¾ φλιτζ. νερό
2-3 χουρμάδες ή 2-3 κ.σ. σταφίδες ξανθές
1 κ.σ. λιναρόσπορο

Εκτέλεση

Πλένουμε τους χουρμάδες ή τις σταφίδες, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τους μουσκεύουμε στο νερό για μια ώρα. Το νερό δεν το πετάμε αλλά το χρησιμοποιούμε στη συνταγή.

Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά ή ώσπου να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση: Αν μας αρέσουν τα παγωμένα smoothies, βάζουμε τις φράουλες στην κατάψυξη για δυο ώρες τουλάχιστον να παγώσουν και χρησιμοποιούμε παγωμένο νερό.