Έτυχε να έχω πολλά και ωραία μανταρίνια και είπα να τα διατηρήσω έστω και σαν μαρμελάδα όλο το χρόνο! Εχω δοκιμάσει διάφορες συνταγές για μαρμελάδα εσπεριδοειδών, όμως τα τελευταία χρόνια εχω καταλήξει σε αυτή, καθώς λόγω του τρόπου παρασκευής της διατηρεί ζωντανά τα αρώματα και τα χαρακτηριστικά των φρούτων. Η συνταγή, αν και έχει μια μικρή προετοιμασία, είναι εύκολη και οικονομική.
- 1 κιλό μανταρίνια (κάποια όπως οι κλημεντίνες δεν έχουν κουκούτσια αλλά άλλες ποικιλίες όπως αυτή της Χίου μπορεί να είναι πιο αρωματικές)
- ½ κιλό ζάχαρη
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα σκουπίζουμε.
- Τα καθαρίζουμε προσέχοντας να μην τραυματίσουμε το εσωτερικό και βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό τις φλούδες και το εσωτερικό μέρος.
- Κάθε 5-6 ώρες αλλάζουμε το νερό. Με τον τρόπο αυτό θα ξεπικρίσουν οι φλούδες χωρίς να χαθεί το άρωμα τους. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 36 ώρες.
- Αν έχουμε χρόνο με ένα μαχαίρι κόβουμε τις φλούδες σε πολύ λεπτές λωρίδες και κάνουμε το ίδιο και με τον υπόλοιπο καρπό μαζεύοντας τους χυμούς για να τους χρησιμοποιήσουμε στη μαρμελάδα. Εναλλακτικά κόβουμε στη μέση τα μανταρίνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα αλέθουμε με έναν πολυκόφτη (ή στο μούλτι σε 2-3 δόσεις). Προσέχουμε να μην τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μανταρίνια με τη ζάχαρη να πάρουν βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά χωρίς να σκεπάσουμε. Σε ένα τέταρτο της ώρας περίπου ελέγχουμε είτε με θερμόμετρο (στους 105 oC) ή με το κόλπο της μαμάς –βάζουμε μια κουταλιά μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και μόλις κρυώσει λίγο τραβάμε πάνω της μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Αν η γραμμή κλείσει αμέσως θέλει λίγο χρόνο ακόμα διαφορετικά είναι έτοιμη.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμα καυτή και κλείνουμε αμέσως. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διατηρηθούν τα βαζάκια μας για πολύ πολύ καιρό.
Evangelia vlassopoulou said:
Μμμμμμμ, φαίνεται πεντανοστιμη
veganinathens said:
🙂