Ετικέτες

,

okra & tofuokra & tofu 3Αν και η θέση που έχουν στην καρδιά μας οι παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές είναι δεδομένη και αναντικατάστατη, πάντα υπάρχει χώρος για την υποδοχή νέων γαστρονομικών συνδυασμών. Με ορισμένες αναδιατάξεις και αναθεωρήσεις στη χρήση των ήδη γνωστών μας υλικών μπορούμε να παρασκευάσουμε νέα πιάτα, να φέρουμε διαφορετικές μυρωδιές στην κουζίνα μας και να δημιουργήσουμε αξέχαστες γευστικές αναμνήσεις στους αγαπημένους μας ανθρώπους και σε εμάς τους ίδιους.

Υλικά

  • 1 κιλό μπάμιες φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 ντομάτες μεγάλες στον τρίφτη
  • 1 συσκευασία (400 γρ) σάλτσα ντομάτας passata
  • ½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο + 1 χούφτα ακόμα για το φούρνο
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • 3 κ.σ. ξίδι (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. γεμάτο κάρυ
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη ή 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το μαριναρισμένο τόφου

  • 300 γρ σκληρό τόφου κομμένο σε 5 περίπου κομμάτια πάχους 2 εκ.
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

okra & tofu 1Εκτέλεση

Καταρχήν μαρινάρουμε το τόφου: σε ένα μπολ βάζουμε το τόφου κομμένο σε κομμάτια. Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνουμε το τόφου. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για 1-2 ώρες να μαριναριστεί.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τις μπάμιες. Αν έχουμε φρέσκες, τις πλένουμε, τις καθαρίζουμε και τις βάζουμε 3-4 ώρες στον ήλιο να μαραθούν ελαφρώς.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι 1-2 λεπτά ώσπου να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις μπάμιες και τσιγαρίζουμε για μερικά λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι , προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.

Μόλις πάρει βράση το φαγητό χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 30-40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.

Μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ένα πυρέξ ή σε μια γάστρα και προσθέτουμε το τόφου (χωρίς τη μαρινάδα).

Γαρνίρουμε με μια χούφτα μαϊντανό και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα σε δυνατό φούρνο, μέχρι να αποκτήσει το φαγητό μας ωραίο βαθύ χρώμα και να δέσει.

Σερβίρουμε τις μπάμιες ζεστές, μαζί ένα κομμάτι από το μαριναρισμένο τόφου και μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.okra & tofu 2