Ετικέτες
brownies, σοκολάτα, χωρίς γλουτένη, χουρμάδες, ωμοφαγικό, αβοκάντο, βραζιλιάνικα φιστίκια, καρύδα, μπράουνις, μάκα
Πρόκειται για απίστευτα και πολύ εύκολα γλυκάκια με ένα πολύ βασικό μειονέκτημα: πολύ δύσκολα αντιστέκεται κανείς στο να φάει πολλαπλή μερίδα!
Όπως τα περισσότερα ωμοφαγικά γλυκά, έτσι και αυτά τα πεντανόστιμα brownies, όχι μόνο ικανοποιούν πλήρως την ανάγκη για γλυκό –και μάλιστα σοκολατένιο- αλλά προσφέρουν και μια καλή δόση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και ωφέλιμων λιπαρών χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με ζάχαρη.
Καλό είναι να μην μένουν πολύ ώρα εκτός ψυγείου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το λάδι καρύδας από τους 24 οC και πάνω λιώνει, με αποτέλεσμα να μαλακώνει πολύ το γλυκό και να ρευστοποιείται παραπάνω από όσο πρέπει η επικάλυψη.
Υλικά
(για 12 περίπου κομμάτια)
Για το brownie
- 2 φλιτζ. νωπούς χουρμάδες (400 γρ)
- ½ φλιτζ. κακάο
- 1/3 φλιτζ. λιναρόσπορο πολύ καλά αλεσμένο (60 γρ)
- 2 φλιτζ. λεπτοτριμμένη καρύδα * (150 γρ)
- ¾ φλιτζ. καθαρισμένο αβοκάντο σε κυβάκια (150 γρ)
- 3-4 κ.σ. σκόνη μάκα (προαιρετικά)
- 4 κ.σ. (60 ml) λάδι καρύδας λιωμένο
- ½ φλιτζ. βραζιλιάνικα φιστίκια ή φουντούκια χονδροκομμένα
Για το σοκολατένιο γλάσο
- 5 κ.σ. σιρόπι αγαύης
- 3 κ.σ. κακάο
- 3 κ.σ. λάδι καρύδας λιωμένο
- 1 κ.σ. νερό
Στρώνουμε ένα μικρό τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψάκι με ανικολλητικό χαρτί.
Πλένουμε τους χουρμάδες και αφαιρούμε προσεκτικά όλα τα κουκούτσια. Τους βάζουμε στον πολυκόφτη μαζί με το λάδι καρύδας και το αβοκάντο και πολτοποιούμε για 2 λεπτά ή ώσπου να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός των φιστίκια) και χτυπάμε λίγο ακόμα στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ένα εύπλαστο και ομογενές μείγμα. Αν δεν έχουμε πολυκόφτη με μεγάλο κάδο, μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία με μικρό μούλτι, χωρίζοντας όμως τα υλικά μας σε 5-6 δόσεις για να πολτοποιηθούν.
Βάζουμε το μείγμα πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και προσθέτουμε τα φιστίκια ζυμώνοντας με τα χέρια μας, μέχρι να ενσωματωθούν.
Το μεταφέρουμε στο ταψάκι και πιέζουμε με τα χέρια μας να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και να έχει το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία.
Με μια κουτάλα ή μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το σιρόπι αγαύης με το νερό και το κακάο πολύ καλά για να μην μείνουν σβώλοι αδιάλυτοι. Λιώνουμε το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί (το καλοκαίρι στην Ελλάδα το λάδι καρύδας βρίσκεται μονίμως σε υγρή μορφή!) και το προσθέτουμε στο γλάσο ανακατεύοντας.
Περιχύνουμε το brownie και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.
Σερβίρεται κατευθείαν από το ψυγείο.
* για το γλυκό αυτό χρησιμοποιώ το τρίμμα καρύδας που μένει όταν φτιάχνουμε γάλα καρύδας. Το τρίμμα αυτό έχει πιο ελαφριά γεύση και είναι πιο λεπτοκομμένο από το τρίμμα καρύδας του εμπορίου. Για να διατηρηθεί, το αποξηραίνω στον ήλιο (το καλοκαίρι) ή στο φούρνο στους 50 οC και αφού σιγουρευτώ ότι είναι εντελώς ξερό, το αποθηκεύω σε γυάλινα βάζα εκτός ψυγείου για αρκετό καιρό. Φυσικά αν δεν έχουμε κάνει την παραπάνω διαδικασία, χρησιμοποιούμε απλό τρίμμα καρύδας.
2brokevegans said:
Με κατέστρεψε…εν μέσω εξεταστικής εψαχνα γλυκό,πάω να το φτιαξω και επιστρεφω,!!
veganinathens said:
🙂 Καλή επιτυχία στα μαθήματα προπαντός και βέβαια και στο γλυκάκι!
Παράθεμα: 2 Broke Vegans – Gluten-Free Vegan Recipes On A Budget
woman40fit said:
Πρώτη μου επίσκεψη στο blog σου, το οποίο ανακάλυψα τυχαία. Αν και δεν είμαι vegan, με ενδιαφέρουν πολύ οι συνταγές που παρουσιάζεις. Τα brownies φαίνονται τέλεια και νοστιμότατα! Μόλις βρω ευκαιρία θα δοκιμάσω να τα φτιάξω και θα σου πω τις εντυπώσεις μου.
https://woman40fit.wordpress.com/
veganinathens said:
Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες! Ελπίζω να σου αρέσει, θα περιμένω την γνώμη σου 🙂
Δήμητρα Ντρούλια said:
Ευχαριστούμε πολύ! Το έφτιαξα εχθές κ σήμερα το πρωί τα μικρά μου το εξαφανίσανε! Επιτέλους βρέθηκε ο τρόπος να τρώνε το αβοκάντο κ΄τους χουρμάδες!!!
veganinathens said:
Δήμητρα δεν φαντάζεσαι πόσο χαρούμενη με κάνεις! Να είσαι πάντα καλά και να χαίρεστε με τα μικράκια σου την κάθε μέρα 🙂
Μια φίλη μου έγραψε ότι η μικρή της που είναι δύο ετών, τρώει με μεγάλη χαρά και την σοκολατένια μους αβοκάντο, οπότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε και αυτή τη συνταγή! http://veganinathens.com/gr/2016/01/31/chocolaty-avocado-pistachio-mousse/
Δήμητρα said:
Καταπληκτικό φαίνεται! Πήρα τα υλικά και θα το φτιάξω αύριο. Θα σου πω εντυπώσεις.
veganinathens said:
Καλή επιτυχία!
τάνια τελώνη said:
Συγκέντρωσα όλα τα υλικά και σε λίγη ώρα ξεκινώ!
veganinathens said:
Περιμένω ανταπόκριση!
Τάνια Τελωνη said:
Ακόμα και στη δύσκολη μαμά μου αρεσε?
veganinathens said:
Καλή μου Τάνια σε ευχαριστώ πολύ για την ανυαπόκριση! Να είσαι πάντα καλα 🙂
Sofi Alamanou said:
καλησπερα σας! υπεροχες οι συνταγες σας!!! θα ηθελα να ρωτησω αν θα μπορουσα να αντικαταστησω τους χουρμαδες με κατι αλλο, …. λογω αλλεργιας.
veganinathens said:
Γεια σου Σόφι! Και εγώ συχνά τους αντικαθιστώ λόγω κόστους και μεγάλου οικολογικού αποτυπώματος λόγω της μεταφοράς τους, με άλλα αποξηραμένα φρούτα. Αυτά που μου αρέσουν και δίνουν σχετικά καλό αποτέλεσμα -αν και όχι το ίδιο- είναι οι ξανθές σταφίδες και τα δαμάσκηνα. Τις σταφίδες τις μουλιάζω 10 λεπτά περίπου σε νεράκι και τις στραγγίζω για να απορροφήσουν υγρασία και να δουλεύονται καλύτερα. Καλή επιτυχία 🙂
Φρωσο Μειτανη said:
Μολις σας βρηκα ειστε τελειοι θα τα δοκιμασω ειδη κανω με χουρμαδεες και καρυδια τρουφακια.
Φρωσο Μειτανη said:
Τελεια
veganinathens said:
Σε ευχαριστώ Φρόσω μου! Καλοφάγωτα!
Antonis said:
Το αβοκαντο με ποιο αλλο υλικο θα μπορουσαμε να το αντικαταστησουμε?
Ευχαριστω
veganinathens said:
Καλημέρα Αντώνη. Δεν έχω δοκιμάσει να το αντικαταστήσω με κάτι και δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να σκεφτώ κάτι που θα δίνει την ίδια υφή…
Antonis said:
Σε ευχαριστώ!Βγήκε πολύ ωραίο και χωρίς το αβοκάντο!
veganinathens said:
Τέλεια!!! Θα το δοκιμάσω και εγώ λοιπόν! Σε ευχαριστώ για την ανταπόκριση 🙂