Ετικέτες

, , , , , , ,

pumpkin soupΤις χειμωνιάτικες, κρύες μέρες , απολαμβάνουμε  μια ευρεία γκάμα από σούπες στο καθημερινό μας γαστρονομικό ρεπερτόριο. Προσωπικά αγαπώ πολύ την γλυκιά κολοκύθα καθώς και τα περισσότερα χορτοφαγικά πιάτα στα οποία πρωταγωνιστεί  -από πίτες μέχρι και σαλάτες-  και έτσι έχω μαγειρέψει πολλές παραλλαγές της – κλασικής πλέον – κολοκυθόσουπας.

Στη συγκεκριμένη συνταγή, μαγειρεύουμε κίτρινη κολοκύθα με κόκκινες φακές για να φτιάξουμε ένα ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα χορταστικό γεύμα. Πρόκειται για μια κρεμώδη, αρωματική και βέβαια θρεπτική σουπίτσα, καθώς ο συνδυασμός του όσπριου με την κολοκύθα την καθιστά πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Καθώς είναι αρκετά εύκολη και γρήγορη στην παρασκευή της, μπορεί άνετα να προσθέσει μια πολύ γευστική και ζεστή νότα στα γεύματά μας, είτε ως πρώτο πιάτο, είτε ως ελαφρύ βραδινό μαζί με μια πράσινη σαλάτα.

Για να ολοκληρωθεί γευστικά το φαγητό αυτό, μου αρέσει να προσθέτω στο πιάτο μου λίγο φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού ή ξινή κρέμα από κάσιους ή συνδυασμό και των δύο!

pumpkin soup 2Υλικά

  • 1 κιλό γλυκιά κολοκύθα της αρεσκείας μας
  • 120 γρ. ή ½ φλιτζ. κόκκινες φακές
  • 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο πράσο (το λευκό μέρος)
  • 3/4 κ.γ. ξερό τζίντζερ τριμμένο ή 1 γεμάτη κ.σ. φρέσκο και τριμμένο
  • 10 στήμονες σαφράν
  • ¾  κ.γ. κουρκουμά
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Ξινή κρέμα από κάσιους ή άλλο καρπό ή φυτικό γιαούρτι
  • Φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε τις φακές σε άφθονο νερό και τις βάζουμε στην άκρη. Αν έχουμε χρόνο μπορούμε να τις μουλιάσουμε και μερικές ώρες πριν σε νερό και έπειτα να τις στραγγίξουμε.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια την κολοκύθα, το κρεμμύδι και το πράσο.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό ή το ζωμό να βράσει και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το πράσο για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε την κολοκύθα, το σαφράν, το τζίντζερ, τη δάφνη και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε τις φακές και στη συνέχεια το ζωμό λαχανικών ή το νερό, αφήνουμε να βράσει και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 40 λεπτά ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.pumpkin soup 3

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και πολτοποιούμε τα λαχανικά μας.  Όποιος διαθέτει μπίμερ μπορεί κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα να τα πολτοποιήσει. Εγώ μη έχοντας αυτό το εργαλείο, αφήνω τη σούπα να κρυώσει λίγο και τη χτυπάω στο μπλέντερ (τη χωρίζω σε 2-3 δόσεις γιατί δε χωράει όλη η ποσότητα στον κάδο) για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης.

Μεταφέρουμε σε μια σουπιέρα και τη σερβίρουμε ζεστή.

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού ή ξινή κρέμα στο πιάτο μας.

Σημείωση: Ο ζωμός λαχανικών δίνει μεγαλύτερη νοστιμιά στα πιάτα μας και δεν είναι δύσκολο να τον φτιάξουμε μόνοι μας, βράζοντας για μισή ώρα περίπου διάφορα λαχανικά σε αλατισμένο νερό. Πράσο, κρεμμύδι, καρότο, μαϊντανός, σέλινο με μια ιδέα κάρυ, μπορούν να μας φτιάξουν έναν τέλειο ζωμό. Αν ωστόσο δεν έχουμε ζωμό, χρησιμοποιούμε φιλτραρισμένο νερό για τη σούπα μας, μια που ήδη η συνταγή περιλαμβάνει αρκετά αρωματικά και λαχανικά για να γίνει πεντανόστιμη!