Ετικέτες

, , ,

pesto scones 1Τα αγγλικά σκόουνς (scones) είναι αλμυρά ή γλυκά αρτοποιήματα, η γεύση των οποίων βρίσκεται ανάμεσα σε ψωμάκια και κεκάκια. Η αλμυρή εκδοχή τους συνήθως περιέχει κάποιο τυρί και αρκετό βούτυρο, ωστόσο μπορεί κανείς, με τις κατάλληλες αντικαταστάσεις, να πετύχει ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα, όπως στη συνταγή που φτιάξαμε πριν λίγους μήνες, στην οποία αντικαταστήσαμε το ζωικό τυρί με φυτικό και το βούτυρο με ελαιόλαδο.

pesto scones 2Τις προάλλες έφτιαξα πέστο ρόκας, την οποία δεν χρησιμοποιήσαμε ολόκληρη. Για να μην πάει χαμένη σκέφτηκα λοιπόν να την αξιοποιήσω ως βάση για να φτιάξω αυτά τα γρήγορα ψωμάκια. Είχα μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα, καθώς έπρεπε να βρω τις σωστές αναλογίες ώστε να γίνουν αφράτα εσωτερικά και να αναδύονται τα αρώματα της πέστο. Μετά βίας περίμενα να κρυώσουν λίγο αφού τα έβγαλα από το φούρνο για να κάνω το πρώτο γευσιγνωστικό τεστ. Πράγματικά έγιναν πολύ αφράτα -και το βασικότερο- αρωματικά και πεντανόστιμα, ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα γευστικό πρωινό ή για να εντυπωσιάσουμε σε ένα τραπέζι. Μπορούμε μάλιστα να παρασκευάσουμε το μείγμα αρκετές ώρες νωρίτερα και να τα ψήσουμε λίγο πριν από το γεύμα ώστε να τα προσφέρουμε ζεστά και μυρωδάτα.

Η εκτέλεση τους γίνεται ταχύτατα, καθώς δεν περιέχουν μαγιά και έτσι δεν είναι απαραίτητο να περιμένουμε με τις ώρες πάνω από το καλοριφέρ για να διπλασιαστούν σε όγκο! Επομένως, αν μας αρέσουν τα σπιτικά ψωμάκια αλλά μας φαίνεται βουνό η διαδικασία παρασκευής τους, η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια πολύ ωραία λύση.

pesto scones 3Υλικά
(για 6 ψωμάκια)

  • ½ φλιτζ. σπιτική σάλτσα πέστο (βασιλικού ή ρόκας)
  • ½ φλιτζ. γάλα σόγιας
  • 1 κ.γ baking powder
  • ½ κ.γ. σόδα
  • 1 ¾ – 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποίησα μισό λευκό και μισό ολικής)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το πιπέρι, τη σόδα και το μπέικινγκ πάουντερ.

Σε μια άλλη λεκανίτσα ανακατεύουμε το γάλα σόγιας με την πέστο.

Ρίχνουμε σιγά σιγά στο δεύτερο μείγμα το αλεύρι ανακατεύοντας με το γάντζο του μίξερ (ή με το χέρι αν δεν έχουμε μίξερ).

Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ένα εύπλαστο, μαλακό μείγμα.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια κατάλληλη για ζύμωμα.

pesto scones 4Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για ½ ώρα.

Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, την αλευρώνουμε ελαφρά ανοίγουμε χοντρό φύλλο πάχους 2 ½ -3 εκατοστά.

Με ένα μικρό τσέρκι κόβουμε δίσκους από τη ζύμη. Αν δεν έχουμε τσέρκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι ή φλιτζάνι.

Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί , φροντίζοντας να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 3 εκατοστά.

Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο φυτικό γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC για 20 λεπτά ή ώσπου να ροδίσουν.

Σερβίρονται ζεστά. Εμείς τα συνοδέψαμε με φυτικό τυράκι χειροποίητο!pesto scones 5