Ετικέτες
Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο να μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε μαργαρίνη στο σπίτι μας, δεδομένου ότι οι μαργαρίνες είναι παρούσες σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, από τα μικρά μπακάλικα και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο κάνοντας μια μικρή έρευνα θα καταλήξουμε σύντομα στο συμπέρασμα ότι, αν πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το προϊόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αντικαταστήσουμε με φυτικό λάδι ή να το παρασκευάσουμε μόνοι μας. Το τελευταίο μπορεί να μας φαίνεται «βουνό», όμως στην πραγματικότητα ο χρόνος που χρειάζεται για να πλύνουμε το μπλεντεράκι μας είναι περισσότερος από το χρόνο που χρειάζεται η σημερινή μας συνταγή!
Ας δούμε όμως πρώτα μερικούς λόγους για τους οποίους καλό είναι να αποφεύγουμε τις τεχνητές μαργαρίνες. Έχουμε αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν ένα λάδι υγρό σε κανονικές συνθήκες, λ.χ. το ηλιέλαιο, να γίνεται στερεό; Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο στο ευρύ κοινό είναι η «χημεία» που κρύβεται πίσω από τη διαδικασία υδρογόνωσης των υγρών φυτικών ελαίων προκειμένου αυτά να πάρουν στερεή μορφή. Κατά την κατεργασία αυτή παράγονται τα ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος –και όχι μόνο- τρανς λιπαρά οξέα. Οι έρευνες που εμπλέκουν τα υδρογονωμένα λίπη με προβλήματα υγείας είναι πολυάριθμες και τα συμπεράσματά τους κατηγορηματικά στραμμένα ενάντια στη χρήση αυτών των αφύσικων τροφίμων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.
Επιπλέον, πολλές μαργαρίνες, περιέχουν ζωικά προϊόντα, όπως γάλα ή βούτυρο, πρόσθετα, χρωστικές και τέλος φοινικέλαιο. Το τελευταίο αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη λιπαρή ουσία στη βιομηχανία τροφίμων, που όμως εμπλέκεται σε διάφορα «σκάνδαλα». Το σημαντικότερο από αυτά έχει να κάνει με το γεγονός ότι για την καλλιέργεια του φοίνικα από τον οποίο παράγεται το εν λόγω λάδι, έχουν αποψιλωθεί και εξακολουθούν να αποψιλώνονται χιλιάδες στρέμματα δασών, που αποτελούν όμως ενδιαιτήματα πολλών απειλούμενων με αφανισμό φίλων μας, μεταξύ των οποίων και οι ουραγκοτάγκοι. Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε εδώ. Ένα προϊόν λοιπόν τόσο επιζήμιο για το περιβάλλον και τα ζώα, ακόμα και αν προέρχεται από φυτικές πηγές, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί «βέγκαν».
Η βιομηχανία της μαργαρίνης βέβαια «ορκίζεται» για την ποιότητα της και για τα «οφέλη» στην υγεία, ενώ οι διαφημίσεις της είναι πανταχού παρούσες. Είναι τόσο μεγάλη δε η επιρροή τους στο καταναλωτικό κοινό, που οι περισσότεροι, δεν αναρωτηθήκαμε μέχρι πρότινος για την ορθότητα των ισχυρισμών τους. Ωστόσο τα επιστημονικά ευρήματα, οι περιβαλλοντικές μελέτες και η ηθική είναι πλέον σαφές ότι συγκρούονται μετωπικά μαζί τους.
Όσα προαναφέρθηκαν είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους, εδώ και μερικά χρόνια, έχω αντικαταστήσει σε αρκετές συνταγές τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με ελαιόλαδο ή άλλο λάδι, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές συνταγές που απαιτούν κάποιας μορφής στερεή λιπαρή ουσία. Για τις περιπτώσεις αυτές, φροντίζω να έχω πάντα στο ψυγείο τη δική μου μαργαρίνη, η οποία δουλεύει πολύ καλά σε αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, ενώ η παρασκευή της απαιτεί λίγα μόλις λεπτά.
Η συγκεκριμένη συνταγή μας δίνει περίπου 225 γρ. μαλακής μαργαρίνης. Είναι ό,τι πρέπει και για επάλειψη!
- 100 γρ. λάδι καρύδας (όχι βούτυρο καρύδας)
- 45 γρ. γάλα ή γιαούρτι σόγιας σε θερμοκρασία δωματίου
- 65 γρ. ελαφρύ φυτικό λάδι (πχ. Ηλιέλαιο)
- 1 κ.σ. μηλόξιδο (μη παστεριωμένο κατά προτίμηση)
- 1 ½ κ.γ. φυτική λεκιθίνη σε κόκκους
- ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τη λεκιθίνη με το γάλα ή το γιούρτι σόγιας και αφήνουμε στην άκρη για ½ -1 ώρα. Με τον τρόπο αυτό η λεκιθίνη θα ομογενοποιηθεί καλύτερα στο τελικό μας μείγμα.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί το λάδι καρύδας (αν είναι καλοκαίρι και είναι ήδη λιωμένο παραλείπουμε αυτό το βήμα).
Σε ένα μπλεντεράκι προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και λεκιθίνης μαζί με το ξίδι και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το φυτικό λάδι επιλογής μας ανακατεύοντας και στη συνέχεια το λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα μας να αποκτήσει λευκό χρώμα και να είναι ομοιογενές και λείο.
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και φυλάμε στο ψυγείο.
Σημείωση: Επειδή αυτή η μαργαρίνη δεν περιέχει συντηρητικά δε διατηρείται για… πάντα στο ψυγείο όπως αυτές του εμπορίου. Μέσα σε 10-15 μέρες καλό είναι να έχει καταναλωθεί.
Αν μας αρέσει η πιο ξινή και «χωριάτικη» γεύση, μπορούμε να προτιμήσουμε αντί για γάλα σόγιας, γιαούρτι σόγιας. Με τον τρόπο αυτό η μαργαρίνη μας, θα «ζυμώνεται» και θα αποκτά μια ωραία αψάδα όσο περνούν οι μέρες.
Λεκιθίνη βρίσκουμε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε καλές σχετικά τιμές.
Η συνταγή μου είναι παραλλαγή μιας συνταγής που είχα βρει εδώ.
Agni Nikifori said:
Με γάλα αμυγδάλου γίνεται;
veganinathens said:
Αγνή ευχαριστώ για το σχόλιο. Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω κάνει με γάλα αμυγδάλου. Πιστεύω όμως ότι με σπιτικό γάλα δε θα έχεις πρόβλημα! Αν το δοκιμάσεις πες μου 🙂
aris said:
Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση Βίκη. Θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω για frosting σε cake αφού την γλυκάνω και την αρωματίσω λίγο ??
Ευχαριστούμε και για τις πληροφορίες. Η (υδρογονοποιημένη) κοινή μαργαρίνη του εμπορίου, αν ισχύουν αυτά που διαβάζω τελευταία, παίζει να είναι στη λίστα με τις χειρότερες τροφές … οπότε θέλει προσοχή ώστε να επιλέγουμε μία εντελώς αγνή ή να τη φτιάχνουμε όπως μας προτείνεις μόνοι μας με υλικά που εμπιστεύομαστε.
Πολλές Ευχές για ένα Πανέμορφο Πάσχα !!!
veganinathens said:
Άρη σε ευχαριστώ για τα σχολιάκια σου! Αυτή η μαργαρίνη έχει μεταξύ άλλων, πολύ ωραία γεύση, γιατί δεν περιέχει τεχνητά υλικά. Οπότε σε κέικ ή cupcakes θα είναι υπέροχη! Εγώ τη χρησιμοποιώ σε οποιαδήποτε συνταγή απαιτεί βούτυρο (ακόμα και για να φτιάξω σφολιάτα) και μέχρι τώρα δε με έχει απογοητεύσει. 🙂 Τις ευχές μου για μια υπέροχη άνοιξη! 🙂
Παράθεμα: Ανοιξιάτικα κουλουράκια με λεμόνι και σαφράν | Vegan In Athens
Δήμητρα said:
καλημέρα Βίκυ! Να σε ρωτήσω κάτι. Λεκιθίνη που βρίσκουμε. Και γίνεται όποια λεκιθίνη θέλουμε; Δεν θα ήθελα σόγιας.
Ευχαριστώ!
Και πάλι μπράβο για τις συνταγές σου.
veganinathens said:
Δήμητρα, πραγματικά, σε ευχαριστώ πολύ! Για την μαργαρίνη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λεκιθίνη ηλίανθου κάνει το ίδιο πράγμα 🙂 Αν βρεις υγρή λεκιθίνη θα είναι το ιδανικό, όμως στην αγορά συνήθως βρίσκουμε λεκιθίνη σε κόκκους/σκόνη. Τα μαγαζιά όπου βρίσκω εγώ συνήθως είναι τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή και καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής. Παλιότερα είχα δει και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Δήμητρα said:
τυχαία σήμερα βρήκα στο κατάστημα βιολογικών απ’ όπου ψωνίζω. Θα δοκιμάσω να φτιάξω τη μαργαρίνη σου σήμερα. 🙂
veganinathens said:
Καλή επιτυχία!
Μυρτώ said:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξύδι αντί για μηλόξυδο;
veganinathens said:
Καλημέρα! Φυσικά και μπορείς. Εγώ απλώς προτιμώ το μηλόξιδο, αλλά τώρα που το σχολίασες θα το προσθέσω και στην συνταγή! Να είσαι καλά 🙂
Χριστινα said:
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ηλιέλαιο αντι λαδι καρύδας;
veganinathens said:
Γεια σου Χριστίνα! Δυστυχώς δεν γίνεται γιατί το λάδι καρύδας είναι αυτό που θα «στερεοποιήσει» την μαργαρίνη. Το ηλιέλαιο μένει υγρό ακόμα και στο ψυγείο οπότε δεν θα σου πήξει…
Ηρώ said:
Έχω μία απορία. Γενικά χρησιμοποιώ ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας στις συνταγές γλυκών ή φαγητών με άψογα αποτελέσματα. Όντως κάποιες συνταγές απαιτούν στερεά έλαια δηλαδή μαργαρίνη. Τώρα το χειμώνα το λάδι καρύδας που είναι στερεό σαν βούτυρο από τη φύση του, δεν αρκεί να χρησιμοποιηθεί ατόφιο, ενδεχομένως σε θερμοκρασία δωματίου στη θέση της μαργαρίνης; Δεν θα έχει καλά αποτελέσματα σε μία τάρτα πχ;
veganinathens said:
Γεια σου Ηρώ! Φυσικά και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ατόφιο το λάδι καρύδας στις συνταγές σου. Ωστόσο η συνταγή αυτή για vegan μαργαρίνη προσπαθεί να προσομοιάσει την σύσταση και την υφή της μαργαρίνης η οποία δεν αποτελείται από 100% λάδι -όπως το λάδι καρύδας- αλλά έχει επιπλέον στοιχεία που της προσδίδουν και την χαρακτηριστική της υφή και σύσταση. Έτσι την μαργαρίνη αυτή μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε να αλείψουμε το ψωμί ενώ το λάδι καρύδας λίγο πιο δύσκολα. Επιπλέον στις συνταγές που θέλουν μαργαρίνη ίσως να μην έχεις ακριβώς το αποτέλεσμα που θέλεις χρησιμοποιώντας μόνο λάδι καρύδας αλλά σε κάθε περίπτωση εσύ μπορείς να πειραματιστείς και να δεις τι σου αρέσει! Να έχεις μια όμορφη μέρα 🙂
Ρένα Διαμαντοπουλου said:
Την έφτιαξα….καλά πιο τέλεια δεν γίνεται! Φανταστική! Ευχαριστούμε!!!
veganinathens said:
Χαίρομαι που σας άρεσε και ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλή χρονιά!