Ετικέτες

, , ,

vegan butter 1Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς για ποιο λόγο να μπούμε στη διαδικασία να φτιάξουμε μαργαρίνη στο σπίτι μας, δεδομένου ότι οι μαργαρίνες είναι παρούσες σε όλα τα καταστήματα τροφίμων, από τα μικρά μπακάλικα και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων μέχρι τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο κάνοντας μια μικρή έρευνα θα καταλήξουμε σύντομα στο συμπέρασμα ότι, αν πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το προϊόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αντικαταστήσουμε με φυτικό λάδι ή να το παρασκευάσουμε μόνοι μας. Το τελευταίο μπορεί να μας φαίνεται «βουνό», όμως στην πραγματικότητα ο χρόνος που χρειάζεται για να πλύνουμε το μπλεντεράκι μας είναι περισσότερος από το χρόνο που χρειάζεται η σημερινή μας συνταγή!

Ας δούμε όμως πρώτα μερικούς λόγους για τους οποίους καλό είναι να αποφεύγουμε τις τεχνητές μαργαρίνες. Έχουμε αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν ένα λάδι υγρό σε κανονικές συνθήκες, λ.χ. το ηλιέλαιο, να γίνεται στερεό; Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο στο ευρύ κοινό είναι η «χημεία» που κρύβεται πίσω από τη διαδικασία υδρογόνωσης των υγρών φυτικών ελαίων προκειμένου αυτά να πάρουν στερεή μορφή. Κατά την κατεργασία αυτή παράγονται τα ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος –και όχι μόνο- τρανς λιπαρά οξέα. Οι έρευνες που εμπλέκουν τα υδρογονωμένα λίπη με προβλήματα υγείας είναι πολυάριθμες και τα συμπεράσματά τους κατηγορηματικά στραμμένα ενάντια στη χρήση αυτών των αφύσικων τροφίμων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ.

vegan butter 2Επιπλέον, πολλές μαργαρίνες, περιέχουν ζωικά προϊόντα, όπως γάλα ή βούτυρο, πρόσθετα, χρωστικές και τέλος φοινικέλαιο. Το τελευταίο αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη λιπαρή ουσία στη βιομηχανία τροφίμων, που όμως εμπλέκεται σε διάφορα «σκάνδαλα». Το σημαντικότερο από αυτά έχει να κάνει με το γεγονός ότι για την καλλιέργεια του φοίνικα από τον οποίο παράγεται το εν λόγω λάδι, έχουν αποψιλωθεί και εξακολουθούν να αποψιλώνονται χιλιάδες στρέμματα δασών, που αποτελούν όμως ενδιαιτήματα πολλών απειλούμενων με αφανισμό φίλων μας, μεταξύ των οποίων και οι ουραγκοτάγκοι. Περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να βρούμε εδώ. Ένα προϊόν λοιπόν τόσο επιζήμιο για το περιβάλλον και τα ζώα, ακόμα και αν προέρχεται από φυτικές πηγές, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί «βέγκαν».

Η βιομηχανία της μαργαρίνης βέβαια «ορκίζεται» για την ποιότητα της και για τα «οφέλη» στην υγεία, ενώ οι διαφημίσεις της είναι πανταχού παρούσες. Είναι τόσο μεγάλη δε η επιρροή τους στο καταναλωτικό κοινό, που οι περισσότεροι, δεν αναρωτηθήκαμε μέχρι πρότινος για την ορθότητα των ισχυρισμών τους. Ωστόσο τα επιστημονικά ευρήματα, οι περιβαλλοντικές μελέτες και η ηθική είναι πλέον σαφές ότι συγκρούονται μετωπικά μαζί τους.

Όσα προαναφέρθηκαν είναι μερικοί από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους, εδώ και μερικά χρόνια, έχω αντικαταστήσει σε αρκετές συνταγές τη μαργαρίνη ή το βούτυρο με ελαιόλαδο ή άλλο λάδι, με πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές συνταγές που απαιτούν κάποιας μορφής στερεή λιπαρή ουσία. Για τις περιπτώσεις αυτές, φροντίζω να έχω πάντα στο ψυγείο τη δική μου μαργαρίνη, η οποία δουλεύει πολύ καλά σε αλμυρές και γλυκές δημιουργίες, ενώ η παρασκευή της απαιτεί λίγα μόλις λεπτά.

Η συγκεκριμένη συνταγή μας δίνει περίπου 225 γρ. μαλακής μαργαρίνης. Είναι ό,τι πρέπει και για επάλειψη!

vegan butter 3Υλικά

  • 100 γρ. λάδι καρύδας (όχι βούτυρο καρύδας)
  • 45 γρ. γάλα ή γιαούρτι σόγιας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 65 γρ. ελαφρύ φυτικό λάδι (πχ. Ηλιέλαιο)
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο (μη παστεριωμένο κατά προτίμηση)
  • 1 ½ κ.γ. φυτική λεκιθίνη σε κόκκους
  • ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη λεκιθίνη με το γάλα ή το γιούρτι σόγιας και αφήνουμε στην άκρη για ½ -1 ώρα. Με τον τρόπο αυτό η λεκιθίνη θα ομογενοποιηθεί καλύτερα στο τελικό μας μείγμα.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί το λάδι καρύδας (αν είναι καλοκαίρι και είναι ήδη λιωμένο παραλείπουμε αυτό το βήμα).

Σε ένα μπλεντεράκι προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και λεκιθίνης μαζί με το ξίδι και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις το φυτικό λάδι επιλογής μας ανακατεύοντας και στη συνέχεια το λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα μας να αποκτήσει λευκό χρώμα και να είναι ομοιογενές και λείο.

Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και φυλάμε στο ψυγείο.

Σημείωση: Επειδή αυτή η μαργαρίνη δεν περιέχει συντηρητικά δε διατηρείται για… πάντα στο ψυγείο όπως αυτές του εμπορίου. Μέσα σε 10-15 μέρες καλό είναι να έχει καταναλωθεί.

Αν μας αρέσει η πιο ξινή και «χωριάτικη» γεύση, μπορούμε να προτιμήσουμε αντί για γάλα σόγιας, γιαούρτι σόγιας. Με τον τρόπο αυτό η μαργαρίνη μας, θα «ζυμώνεται» και θα αποκτά μια ωραία αψάδα όσο περνούν οι μέρες.

Λεκιθίνη βρίσκουμε στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε καλές σχετικά τιμές.

Η συνταγή μου είναι παραλλαγή μιας συνταγής που είχα βρει εδώ.

vegan butter 4