Ετικέτες

,

flora's book 1Η χορτοφαγία τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, ιδιαίτερα μεταξύ των ανθρώπων που αναγνωρίζουν τις ηθικές προεκτάσεις των διατροφικών τους επιλογών. Επιπλέον, αρκετοί είναι αυτοί που προτίθενται να υιοθετήσουν έναν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ωμοφαγικό τρόπο διατροφής. Και εδώ τίθεται το φλέγον ερώτημα: Υπάρχουν χορτοφαγικές και ωμοφαγικές συνταγές που να μετατρέπουν τα γεύματά μας σε ξεχωριστές εμπειρίες και όχι σε ανιαρές επαναλήψεις; Θα φανταζόταν άραγε κανείς, ειδικά λίγα χρόνια πριν, ότι θα ήταν δυνατόν να απολαμβάνει ένα πλήρες και γευστικό ωμοφαγικό μενού, στο οποίο δηλαδή τίποτα δεν θα ήταν μαγειρεμένο και τίποτα δε θα περιείχε ζωικά προϊόντα; Είμαι βέβαιη ότι ακόμα και αν περνούσε από το μυαλό κάποιου, σε καμία περίπτωση δε θα φανταζόταν την πληθώρα των επιλογών στις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια μας «μυεί» μέσα από τις συνταγές της η ωμοφάγος σεφ και συγγραφέας, Φλώρας Παπαδοπούλου. Στο «ρεπερτόριό» της υπάρχουν συνταγές για τυριά, σούπες, σάλτσες, γάλατα, πατέ, σοκολάτες και τσιζκέικ, όλα φτιαγμένα από απλά, φυτικά υλικά, που όμως οι περισσότεροι έχουμε μάθει να τα χρησιμοποιούμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δεν έχουμε εκπαιδευτεί στο να ανακαλύπτουμε όλη τη δυναμική τους.

flora's book 2Όσο για τα οφέλη των ωμών τροφών, καθώς δεν είμαι ειδικός, θα δανειστώ τα λόγια της συγγραφέως :

«Κάθε μέρα κάνουμε επιλογές σχετικά με το τι φαγητό θα φάμε, και αυτές μας οδηγούν είτε στην υγεία είτε στην ασθένεια… Η ωμοφαγία είναι η επανασύνδεση μας με τον ομφάλιο λώρο της μητέρας φύσης… Είναι ο φυσικός τρόπος θρέψης. Είναι υγεία, είναι αγάπη, είναι φροντίδα για τον εαυτό μας και τον πλανήτη Γη

Καθότι απολαμβάνω τα βιβλία χορτοφαγικών συνταγών, ο ενθουσιασμός μου ήταν πολύ μεγάλος όταν είδα, πριν λίγους μήνες, ότι κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο της Φλώρας Παπαδοπούλου, της ωμοφάγου σεφ που μεταξύ μας οι φυτοφάγοι την αποκαλούμε απλά «Φλώρα» όταν μιλάμε για κάποια συνταγή της, για ένα από τα σεμινάρια ή τα βιβλία της. Κεντρικό θέμα του νέου της πονήματος δε θα μπορούσε να είναι άλλο φυσικά από την ωμοφαγική και φυτοφαγική διατροφή, που για την ίδια αποτελεί εδώ και καιρό τρόπο ζωής και χώρο μέσα στον οποίο ξεδιπλώνει το ταλέντο της τόσο ως σεφ όσο και ως δασκάλα των τεχνικών και των κανόνων της ωμοφαγίας.

flora's book 3Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελκυστικό βιβλίο, το οποίο μου κέντρισε το ενδιαφέρον αμέσως μόλις το ξεφύλλισα. Καθώς περιλαμβάνει «ζωντανές» φωτογραφίες σχεδόν για κάθε μια από τις συνταγές, είναι πολύ πιθανό, ο αναγνώστης, όπως και εγώ, να περάσει αρκετό χρόνο, χαζεύοντας τις , πριν ξεκινήσει καν να τις διαβάζει ή να τις φτιάχνει. Είναι κοινώς αποδεκτό άλλωστε, ότι οι φωτογραφίες σε ένα βιβλίο – συνταγολόγιο, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς, όπως αναφέρεται και σε γνωστό ρητό που εγκωμιάζει τον πλουραλισμό νοημάτων που κρύβονται μέσα σε μια εικόνα, δίνουν συχνά περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο υλοποίησης μια συνταγής, ακόμα και από την ίδια τη συνταγή. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, υπάρχουν πολλές και ευμεγέθεις φωτογραφίες, που καθοδηγούν τον επίδοξο, έμπειρο ή αρχάριο «σεφ» ως προς την εκτέλεση και την παρουσίαση μιας συνταγής. Ειδικά στην ωμοφαγική διατροφή, που ένας λιγότερο ασκημένος ουρανίσκος μπορεί να διαμαρτυρηθεί εξαιτίας της απλότητας των υλικών, ένα περίτεχνα στημένο πιάτο και μια σοφά σχεδιασμένη συνταγή, μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί της γαστριμαργικής απόλαυσης.

flora's book 5Ωστόσο το δυσκολότερο πρόβλημα που έχει να λύσει ένα καλό βιβλίο χορτοφαγικών -και στην προκειμένη περίπτωση και ωμοφαγικών -συνταγών είναι να δίνει καθημερινά ποικιλία πειστικών απαντήσεων στο ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα;». Ιδιαίτερα για τους νέους φυτοφάγους ή/και ωμοφάγους, αυτό αποτελεί συχνά σημείο έντονης σκοτούρας. Στην «Ωμοφαγική διατροφή» υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ποικιλία συνταγών, από τις απλούστερες όπως είναι η παρασκευή γάλακτος καρπών και πολλών ειδών φυτικών τυριών ως τη σύνθεση υπέροχων γλυκισμάτων όπως σπιτικές σοκολάτες και τσιζκέικ. Τα πατέ ξηρών καρπών, οι μαρινάδες, τα φυτικά τυράκια, οι σούπες και βέβαια τα γλυκά μπορούν να συνθέσουν, συνδυαζόμενα με διαφορετικούς τρόπους μεταξύ τους, πολλά γευστικά και χορταστικά γεύματα! Είναι σίγουρο ότι, ειδικά οι νέοι φυτοφάγοι, θα ενθουσιαστούν από το εύρος των χρήσεων και των δυνατοτήτων που έχουν κάποια υλικά όπως τα κάσιους, τα αβοκάντο, τα σύκα και πολλά ακόμα.

flora's book 4Ένα σημείο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι – σε αντίθεση με πολλά βιβλία ωμοφαγίας – οι περισσότερες συνταγές του βιβλίου, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό ούτε σπάνια και εξεζητημένα υλικά. Αντίθετα μάλιστα, σε κάθε συνταγή, περιγράφεται ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ο οποίος συνήθως δεν είναι άλλος από ένα μπλέντερ ή πολυκόφτη και χρησιμοποιούνται απλές πρώτες ύλες, όπως λαχανικά και ξηροί καρποί, που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Παρά την απλότητα των υλικών όμως, η γευστική προσμονή και η δοκιμή της κάθε συνταγής είναι πρωτόγνωρη ιδίως για όσους δεν είναι μυημένοι στις φυσικές, ωμές γεύσεις, στο πώς συμπλέκονται μεταξύ τους, και στο πώς συνταιριάζουν.

Μαζί με το πλούσιο και γευστικό συνταγολόγιο, στο βιβλίο αυτό παρέχεται μια στέρεη βάση με συμβουλές και αποστάγματα από την προσωπική εμπειρία της συγγραφέως, τα οποία μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε περίπτωση που αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε έναν πιο φυσικό και υγιεινό τρόπο ζωής, για το μυαλό και το σώμα μας και για να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές σε σχέση με την τροφή μας.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αποκοιμίζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να τρώνε ό,τι τους πλασάρουν χωρίς κρίση και αντίρρηση και κυρίως, χωρίς συνείδηση. Ζούμε στην εποχή της επιθυμίας και του κέρδους –αποκομμένα και τα δύο από τη φύση. Ό,τι βρούμε νόστιμο το τρώμε και δεν αναλογιζόμαστε καθόλου ότι η γεύση αυτή είναι αποτέλεσμα χημικών συνθέσεων, ασύμβατων με τον οργανισμό μας, που στόχο δεν έχει να μας θρέψει αλλά να μας εθίσει, ώστε να φέρνει κέρδος σε μερικούς.

Αν θέλουμε να αποκατασταθεί η ποιότητα ζωής μας θα πρέπει να γίνουμε συνειδητοί καταναλωτές. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (κατανάλωση φυτικών τροφών με παράλληλη αποχή από τα γαλακτοκομικά) όχι μόνο δεν αδυνατίζει τον οργανισμό, αλλά και τον θωρακίζει ενάντια στις ασθένειες

Εκδόσεις «Διόπτρα», 2014, σελ. 149.

Στις φωτογραφίες: Ωμοφαγική σοκολατόπιτα εμπνευσμένη από την αντίστοιχη συνταγή του βιβλίου.

flora's book 6