Ετικέτες

, , , ,

mung bean soup 1Η πρώτη μου «γνωριμία» με τη ροβίτσα ήταν πριν μερικά χρόνια σε κάποια λαϊκή αγορά. Μου έκανε εντύπωση το γυαλιστερό πράσινο χρώμα της, το μικρό της μέγεθος και ακόμα και εκείνο το ανοιχτόχρωμο σημαδάκι που βρίσκεται στο μέσο κάθε φασολιού. Έτσι λοιπόν αγόρασα για πρώτη φορά από έναν παραγωγό μια μικρή ποσότητα και πειραματίστηκα. Έκτοτε, έχω φτιάξει πάμπολλες φορές φύτρα, σαλάτες και φυσικά σούπες στις οποίες αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό. Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που έμαθα από φίλες, που έχουν βελτιώσει σημαντικά θέματα της υγείας τους με της βοήθεια της εναλλακτικής Ιατρικής, είναι ότι σύμφωνα με την επιστήμη της Αγιουβέρδα, η ροβίτσα αποτελεί το ιδανικό για την αποτοξίνωση και τον καθαρισμό του οργανισμού όσπριο, αφού είναι πολύ εύπεπτη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Από τις αγαπημένες μας συνταγές, ιδιαίτερα το χειμώνα είναι η σούπα ροβίτσας. Η αγιουβέρδικη σουπίτσα μας έχει γεύση γλυκιά και απελευθερώνει ένα ήπιο, ορεκτικό άρωμα όταν μαγειρεύεται. Πέραν όμως της τέρψης που χαρίζει, έχει χαλαρωτική επίδραση στο σώμα και στο μυαλό, προσφέροντας ένα αίσθημα ζεστασιάς και ηρεμίας από την πρώτη κιόλας κουταλιά. Είναι μια πολύ εύκολη συνταγή που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς! mung bean soup 2Υλικά

  • 250 γρ ροβίτσα πράσινη
  • 750-1000 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα κόκκινη ή 1 ½ φλιτζ. κόκκινη γλυκιά κολοκύθα σε κυβάκια
  • 1 μέτριο φινόκιο (μαραθόριζα)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. γεμάτο κάρυ της αρεσκείας μας
  • 1 κ.γ. γεμάτο τζίντζερ
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φρέσκο χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα

mung bean soup 4Εκτέλεση

Η ροβίτσα όπως και οι φακές, δε χρειάζεται μούλιασμα πριν το μαγείρεμα. Ωστόσο όταν έχω χρόνο και τα δυο αυτά όσπρια –όπως και όλα τα άλλα- τα μουλιάζω αποβραδίς, καθώς μαγειρεύονται ταχύτερα και είναι λίγο πιο εύπεπτα. Καταρχήν καθαρίζουμε την γλυκοπατάτα ή την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια.

Πλένουμε το φινόκιο (θα χρησιμοποιήσουμε το βολβό και τα φύλλα), κόβουμε την άκρη του με ένα κοφτερό μαχαιράκι και βγάζουμε τα πρώτα 2-3 «φυλλαράκια» για να πλύνουμε και το εσωτερικό τους , καθώς συχνά εκεί εγκλωβίζονται σκουπιδάκια και σκόνη. Το στραγγίζουμε, το κόβουμε στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια το τεμαχίζουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την γλυκοπατάτα ή την κολοκύθα και το φινόκιο. Τσιγαρίζουμε ελαφρά, προσθέτουμε τη ροβίτσα και τα μπαχαρικά και τέλος βάζουμε το νερό ή το ζωμό. Μόλις βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν δεν έχουμε μουλιάσει τη ροβίτσα, θα χρειαστεί 10 λεπτά παραπάνω για να μαγειρευτεί.

Σε περίπτωση που θέλουμε πιο «ζουμάτη» τη σουπίτσα μας, μπορούμε να προσθέσουμε 500 ml επιπλέον ζωμό λαχανικών βραστό, στη μέση του μαγειρέματος. Σερβίρεται ζεστή με φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού.

Σημείωση: Αν δε έχουμε φινόκιο –όπως μου συμβαίνει πολύ συχνά- βάζουμε λίγη παραπάνω κολοκύθα ή γλυκοπατάτα, ή ακόμα και άλλα λαχανικά όπως σελινόριζα ή καρότα. Για να την αρωματίσουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγο ξερό φασκόμηλο, λεμονοθύμαρο φρέσκο, κύμινο ή να πειραματιστούμε με αρωματικά χόρτα σε μικρές ποσότητες κάθε φορά για να βρούμε τι μας ταιριάζει.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια βρίσκω γλυκοπατάτες ελληνικής παραγωγής, που είναι αρκετά πιο φθηνές, πιο φρέσκες και εξίσου νόστιμες με τις εισαγόμενες.

Mr Finocchio

Ο κύριο Φινόκιο σε τρυφερό τετ α τετ με δυο γλυκοπατάτες

Mr Squash, Mr Pepper & Mr Finocchio

Ο κύριος Φινόκιο με δύο ακόμα καλούς φίλους του!