Ετικέτες
φουντουκοβούτυρο, αποξηραμένα φρούτα, αβοκάντο, κακάο, κορμός, μωσαϊκό ψυγείου
Η κλασική συνταγή στη βέγκαν και πλέον υγιεινή εκδοχή της. Αντί για μαργαρίνη χρησιμοποιώ αβοκάντο σε συνδυασμό με βούτυρο καρπών, κερδίζοντας έτσι σε γεύση αλλά και ωφέλιμα λιπαρά. Είναι πάρα πολύ ωραίο!
Υλικά
1 ½ φλιτζ. ψίχα από ώριμα αβοκάντο (περίπου δυο)
½ φλιτζ. φουντουκοβούτυρο ή άλλο βούτυρο καρπών
1 ¼ φλιτζ. ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη
225 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή τριμμένο μπισκότο
2 σφηνάκια ρούμι ή κονιάκ
¾ φλιτζ. κακάο
1 ½ φλιτζ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα
1 χούφτα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα για το γαρνίρισμα
μερικές σταγόνες φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο με το κονιάκ και το πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το φουντουκοβούτυρο, τη ζάχαρη και το κακάο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη φρυγανιά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα πολύ καλά ώσπου να ενσωματωθεί.
Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα προσθέτουμε σε δυο-τρεις δόσεις στο μείγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αν θέλουμε κρατάμε λίγα φρούτα για το γαρνίρισμα.
Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα πιέζοντάς το για να μη μείνουν κενά. Ισιώνουμε την επιφάνεια, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Ξεφορμάρουμε σε μια μακρόστενη πιατέλα, γαρνίρουμε με τα φιστίκια και τα φρούτα, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Σημείωση: Επιλέγω συνήθως τη φρυγανιά αντί για τα μπισκότα ως πιο εύκολη και υγιεινή λύση. Αν όμως επιλέξουμε μπισκότα μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη στο 1 φλιτζάνι.
Επίσης κακάο και ζάχαρη φροντίζω να προμηθεύομαι από χώρους που πουλούν προϊόντα εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου όπως είναι η Σβούρα, η Lacandona και το Συν Άλλοις.
foxyvegan said:
Φιλενάδα, ζωγραφίζεις!!!
veganinathens said:
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ 🙂
Ευα said:
Ποσο ζει αυτο το μωσαικο με αβοκαντο? Εγω συνηθως εχω ενα μονιμα μεσα στην καταψυξη και οταν τελειωνει ξαναφτιαχνω. Αν το κανω ετσι για πιο υγιεινο θα ζει ενα μηνα? Στην καταψυξη εννοειται.
veganinathens said:
Γεια σου Εύα! Συγνώμη που καθυστέρησα να σου απαντήσω, αλλά οι συνθήκες με κράτησαν για ένα διάστημα εκτός.. Στην κατάψυξη μπορείς να το διατηρήσεις 2-3 μήνες, στο ψυγείο θα έλεγα μέχρι 4-5 μέρες, όχι παραπάνω.
Ευα said:
Στη καταψυξη φυσικα οπως και το συμβατικο. Ευχαριστω! Εχω ηδη παρει αβοκαντο να ωριμασουν! Νομιζω οτι ειναι οτι πιο σουπερ εχω διαβασει σε γλυκο!