Ετικέτες
αραβική πίτα, αμύγδαλα, κόκκινες φακές, κιμάς, κουνουπίδι, λαχματζούν
Τα γευστικά μας ταξίδια ευτυχώς, σε αντίθεση με άλλα, δε σταματάνε ποτέ, αφού το μόνο που χρειάζεται για να υλοποιηθούν είναι η διάθεση για πειραματισμούς και η αναζήτηση νέων συνταγών. Μας «πηγαίνουν» από τον ένα τόπο στον άλλο, αφήνοντάς μας ευχάριστα εντυπωσιασμένους και φυσικά χορτάτους.
Όταν μαγειρεύω φαγητά που φτιάχνονται παραδοσιακά σε άλλες χώρες, βιώνω μια στάλα από την καθημερινότητα του κάθε λαού, από τα έθιμα, τα συναισθήματα, τις μυρωδιές και τις γεύσεις, βιώνω λίγο από όλα αυτά που είναι για μένα το ζητούμενο ενός πραγματικού ταξιδιού. Η ευτυχία μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν καταφέρνω να απαλλάξω μια συνταγή από την όποια αιμοσταγή και βάναυση χροιά μπορεί να έχει, αποφορτίζοντάς την από κάθε τι το βίαιο και ανατροφοδοτώντας τη με αγάπη, ειρηνικά υλικά και συναισθήματα.
Σήμερα λοιπόν ταξιδεύουμε στην Ανατολή, με το λαχματζούν . Πρόκειται για ένα φαγάκι που έρχεται πολύ στη μόδα τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα, καθώς είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή του, ιδιαίτερα νόστιμο και χορταστικό. Άλλωστε περιέχει ένα από τα πιο θελκτικά «μπαχαρικά»: μια δόση «αταξίας» αφού παρεκκλίνει από τα «καθώς πρέπει» της παραδοσιακής κουζίνας και φλερτάρει με το γρήγορο φαγητό, που όσο και αν φορτώνεται με ενοχή – ή ίσως και για αυτό- μονίμως φαίνεται να παγιδεύει ολοένα και περισσότερους στα…. πιάτα του.
Ευτυχώς, η συγκεκριμένη συνταγή, συνδυάζει μόνο τα πλεονεκτήματα του γρήγορου φαγητού και της φυτοφαγικής κουζίνας, καθιστώντας το ιδανικό για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα στο σπίτι μας.
Υλικά
6 αραβικές πίτες μεγάλες ή 10-12 μικρές (ανάλογα με το μέγεθος)
Για τον κιμά
- 2 ½ φλιτζ. τουφίτσες από ένα κουνουπίδι
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλιτζ. αμύγδαλα χοντροαλεσμένα
- ½ φλιτζ. φάβα ή κόκκινες φακές αποφλοιωμένες
- ½ φλιτζ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο
- 400 γρ. (1 συσκευασία) ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (passata)
- ¾ κ.γ. μπούκοβο καυτερό (ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλουμε, μπορούμε να αυξομειώσουμε την ποσότητα)
- ½ κ.γ. κύμινο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από την προηγούμενη ή 6 ώρες τουλάχιστον πριν την παρασκευή του κιμά πλένουμε τις φακές ή τη φάβα και τα τοποθετούμε σε μια λεκανίτσα με άφθονο νερό.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά.
Βάζουμε το κουνουπίδι στον κάδο του πολυμίξερ και το χτυπάμε ελαφρά, μέχρι να θρυμματιστεί σε κομματάκια, προσέχοντας να μην πολτοποιηθεί.
Τρίβουμε το καρότο και το κρεμμύδι στη χοντρή μεριά του τρίφτη.
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κουνουπίδι, τις φακές και το καρότο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για μισή ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται.
Συναρμολόγηση
Σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τοποθετούμε 1-2 αραβικές πίτες. Πάνω από την κάθε πίτα απλώνουμε μια στρώση κιμά και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 oC, σε προθερμασμένο φούρνο.
Το λαχματζούν σερβίρεται ζεστό, με χυμό λεμονιού ή με λίγο φυτικό γιαούρτι.
Σημείωση: Αραβικές πιτούλες, ολικής ή λευκές, μπορούμε να προμηθευτούμε από την κεντρική αγορά που βρίσκεται στην οδό Αθηνάς, σε πολύ προσιτές τιμές και πάντα φρέσκες. Εναλλακτικά, τις βρίσκουμε σε ορισμένους φούρνους ή σούπερ μάρκετ, αλλά μπορούμε να τις φτιάξουμε και μόνοι μας.
ktiniatros said:
Δε μπορώ να μην σχολιάσω και εδώ. Νοστιμότατο! Ευχαριστούμε!
veganinathens said:
Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις πάντα είναι ευπρόσδεκτα ! Εγώ σας ευχαριστώ που με διαβάζετε και με εμπιστεύεστε αρκετά ώστε να φτιάχνετε τις συνταγές μου 🙂
Eleni said:
Συγχαρητήρια για αυτό το μπλογκ! και πολλές ευχαριστίες γιατί κάνω μια τεράστια προσπάθεια να εντάξω την κουζίνα μου σε πλήρως χορτοφαγική και η βοήθεια που προσφέρεις μέσα από τις τόσο καλοδιηγημένες συνταγές είναι πραγματικά πολύτιμη. Ελπίζω να συνεχίσεις για να νοστιμιζόμαστε υγειινά και κυρίως αναίμακτα.
veganinathens said:
Ελένη συγχαρητήρια αξίζουν καταρχήν σε εσένα που προσπαθείς! Είμαι πάντα διαθέσιμη για τις απορίες σου και ό,τι χρειαστείς! Σε ευχαριστώ για το ζεστό σου σχόλιο 🙂
Παράθεμα: Παστίτσιο για βέγκαν καλοφαγάδες | Vegan In Athens
ΕΛΕΝΗ Χ. said:
Ευχαριστούμε για αυτό την τόσο καλή ιστοσελίδα. Πολλά συγχαρητήρια!!!
veganinathens said:
Ευχαριστώ για τα υπέροχα σχόλια! 🙂 Να είστε πάντα καλά!
Sia said:
Εντάξει… ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΣΑΙ!!!
veganinathens said:
🙂