Ετικέτες

, , , ,

fig tart 1fig tart 2fig tart 3

Τα καλοκαίρια έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε για κάμποσες μέρες στα μέρη μου, στη νησιωτική Ελλάδα και να χαιρόμαστε με όλες μας τις αισθήσεις τις χαρές της ελληνικής επαρχίας και τις ομορφιές που –όπως και σε τόσα άλλα μέρη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο- μας σαγηνεύουν και μας συνδέουν με την ουσία του εαυτού μας, με τη φύση και το είναι μας.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της Ελλάδας είναι οι συκιές, με το έντονο άρωμα που πλημμυρίζει τον αέρα τα απογεύματα και με τους γλυκούς καρπούς που ωριμάζουν από τα μέσα του Ιουλίου και για όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Όταν ήμουν παιδί σκαρφάλωνα στις συκιές και έκοβα σύκα που τα έτρωγα επι τόπου, μπλεγμένη σαν άλλος αναρριχώμενος βαρόνος στα λεπτά κλαδιά των δέντρων, περνώντας φράκτες και πηδώντας από δέντρο σε δέντρο, μέχρι που η γλύκα τους με γαλήνευε και η επερχόμενη δίψα με ανάγκαζε να κατέβω. Τότε θεωρούσα –όπως και τώρα- ότι τα σύκα αν δε φαγωθούν πάνω ή κάτω από τη συκιά την ώρα της συγκομιδής χάνουν τη γεύση τους. Ποτέ δεν έτρωγα σύκα κομμένα από ώρα. Ακόμα και σήμερα, φρέσκα σύκα τρώω μόνο στους απογευματινούς μου περιπάτους στην εξοχή.

Όταν λοιπόν πριν λίγες μέρες βρέθηκα με μια μεγάλη ποσότητα σύκων, δε σκέφτηκα ούτε στιγμή να τα καταναλώσω ως έχουν. Έτσι γεννήθηκε αυτή η απλή, ελαφριά και συνάμα νόστιμη τάρτα, που φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά και θυμίζει πολύ έντονα καλοκαιρινές διακοπές. Καθώς τα ώριμα σύκα είναι πολύ γλυκά από μόνα τους, η συνταγή δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Υλικά
(για ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. περίπου)

Για την τάρτα

  • ½ φλιτζ. καλής ποιότητας ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο αν δε μας αρέσει η γεύση του ελαιόλαδου στα γλυκά)
  • ½ φλιτζ. νερό
  • 4 κ.σ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 γεμάτο φλιτζ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ¼ -2 ½ φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό φρέσκα σύκα
  • 4-5 κ.σ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 4 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. κανέλλα

λίγη άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη της τάρτας. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ (ή στο γουδί) και τα κάνουμε σκόνη. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύοντας με τα χέρια μας προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το baking powder και το αλεύρι σε 5-6 δόσεις, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Δεν πρέπει να τη ζυμώσουμε πολύ γιατί θα σκληρύνει στο ψήσιμο. Την τυλίγουμε σε σελοφάν και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: πλένουμε καλά τα σύκα και με ένα μαχαιράκι τα χωρίζουμε στη μέση. Δε χρειάζεται να τα καθαρίσουμε καθώς η φλούδα τους μαλακώνει στο ψήσιμο, όμως καλό είναι να ελέγχουμε το εσωτερικό τους πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά.

Με τα 2/3 της ζύμης ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου ½ εκατοστό. Για να διευκολυνθούμε στο στρώσιμο της τάρτας, μια ωραία ιδέα είναι να ανοίξουμε το φύλλο πάνω σε ένα αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί, με τη βοήθεια του οποίου θα μεταφέρουμε κατόπιν τη ζύμη στην ταρτιέρα. Στρώνουμε τη ζύμη προσεκτικά ώστε να καλυφτούν και τα τοιχώματα της ταρτιέρας, κόβουμε τα κομμάτια που προεξέχουν και συνεχίζουμε απλώνοντας τη γέμιση ομοιόμορφα στην τάρτα. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια.

Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο και σκεπάζουμε την τάρτα. Κόβουμε τα κομμάτια ζύμης που προεξέχουν και βρέχοντας τα δάκτυλά μας πιέζουμε ελαφρά στις άκρες το πάνω φύλλο ώστε να κολλήσει με το κάτω και έτσι να μην μας αποδράσει η γέμιση στο ψήσιμο.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της τάρτας σε αρκετά σημεία.

Ψήνουμε στον αέρα στους 200 oC για 45 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο καφετί χρώμα η επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε. Είναι πολύ νόστιμη παγωμένη.

fig tart 4