Ετικέτες

, , ,

cashew sour cream 1Στην γαστρονομική μας κουλτούρα η ξινή κρέμα (sour cream) δεν είχε μια σαφώς διακριτή θέση, ίσως επειδή η απαραίτητη οξύτητα που θα ισορροπούσε ένα πιάτο εξασφαλιζόταν από το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι ή από τα πλούσια κρεμώδη ελληνικά τυριά που ιδίως στις επαρχίες της χώρας μας βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία. Τα τελευταία χρόνια όμως, όπου η ανταλλαγή ιδεών, υλικών και συνταγών έχει διευκολυνθεί κατά πολύ σε σχέση με το παρελθόν, ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται και ακούγεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για κρέμα η οποία έχει ξινίσει χάρη στη ζύμωσή της με γαλακτοβάκιλλους. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την παρασκευή του γιαουρτιού, μόνο που στο μεν γιαούρτι χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη το γάλα, στη δε κρέμα χρησιμοποιείται η πλούσια σε λιπαρά κρέμα γάλακτος, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να έχει πιο πυκνή υφή και πλούσια γεύση.

Ως φυτοφάγοι που απορρίπτουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, μπορεί να δυσκολευτούμε να βρούμε φυτική ξινή κρέμα στο εμπόριο, δε θα δυσκολευτούμε καθόλου όμως να φτιάξουμε τη δικιά μας! Αν λοιπόν θέλουμε μια 100% βέγκαν και ωμοφαγική ξινή κρέμα για να συνοδεύσουμε τις γαστρονομικές μας δημιουργίες, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καλό μπλέντερ.

cashew sour cream 2Υλικά

1 φλιτζ. ωμά κάσιους μουλιασμένα σε νερό για τουλάχιστον 4-6 ώρες

1 – 1 ½ φλιτζ. χλιαρό νερό

2 κ.σ. φυτικό γιαούρτι (σόγιας ή καρπών)

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τα κάσιους και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, μαζί με το νερό για 2-3 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρευστη κρέμα. Αν θέλουμε την κρέμα μας πηχτή, θα προσθέσουμε μόνο 1 φλιτζ. νερό ενώ αν τη θέλουμε πιο αραιή 1 ½ φλιτζ. Να θυμόμαστε ότι μετά τη ζύμωση με το γιαούρτι, η κρέμα θα σφίξει, όπως ακριβώς το γάλα όταν γίνεται γιαούρτι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.

cashew sour cream 3Μεταφέρουμε το μείγμα μας στη γιαουρτομηχανή και το βάζουμε να ζυμωθεί για 5-6 ώρες. Αν δεν έχουμε γιαουρτομηχανή, βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο μπολ, σκεπάζουμε με μια γάζα ή μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. στο φούρνο μας μπορούμε να θερμάνουμε το θάλαμο αν γυρίσουμε το διακόπτη στους 45 oC) για 6-12 ώρες. Σε κάθε περίπτωση να θυμόμαστε ότι η θερμοκρασία στην οποία γίνεται η ζύμωση δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 45 oC, καθώς σε υψηλές θερμοκρασίες οι γαλακτοβάκιλλοι νεκρώνονται.

Αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες και φυλάμε σε γυάλινο βάζο ή μπολ στο ψυγείο.

Σημείωση: Εγώ χρησιμοποιώ την ξινή κρέμα σε μικρές ποσότητες όταν χρειάζεται να ισορροπήσω τη γεύση ενός πιάτου. Για παράδειγμα στην κολοκυθόσουπα, που έχει αρκετά γλυκιά γεύση, μου αρέσει να προσθέτω 1-2 κουταλιές ξινή κρέμα στο πιάτο μου.