Ετικέτες

, , , , , ,

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά (και συνήθως vegan) γλυκά, που λόγω και του χαμηλού κόστους του έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Στην οικογένειά όπου μεγάλωσα τον φτιάχναμε πολύ συχνά, πάντοτε με την κλασική συνταγή «1 – 2 – 3 –  4», όμως αντί για νερό βάζαμε χυμό πορτοκάλι, αρωματίζαμε με λίγο ξύσμα και τέλος προσθέταμε σταφίδες, κανέλα και καρύδια.

Παρότι η γεύση του μαμαδίστικου χαλβά είναι βαθειά χαραγμένη στην μνήμη μου, εγώ έχω καθιερώσει μια πιο ελαφριά αλλά εξίσου νόστιμη και αρωματική παραλλαγή, στην οποία χρησιμοποιώ σιμιγδάλι καλαμποκιού ή καλαμποκάλευρο αντί για σιμιγδάλι σταρένιο, σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη και σχεδόν το μισό ελαιόλαδο από αυτό που απαιτεί η κλασική συνταγή. Για επιπλέον χρώμα και για πιο ανατολίτικη αρωματική διακόσμηση προσθέτω σαφράν και κουρκουμά.

Επειδή η παρασκευή του είναι πολύ απλή και γρήγορη, ο συγκεκριμένος χαλβάς, όντας ο ίδιος σπυρωτός, με έχει «ξελασπώσει» αρκετές φορές όταν πρέπει να ετοιμάσω ένα γρήγορο και δελεαστικό επιδόρπιο.

Μυρωδάτος χαλβάς με πολέντα, σαφράν και πορτοκάλι – χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη - Gluten free, sugar free, vegan halva with polenta, orange juice, saffron and turmeric - Vegan in Athens

Υλικά

  • 75 ml (1/3 φλιτζ.) παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. σιμιγδάλι καλαμποκιού (πολέντα), καλύτερα βιολογική
  • ¾ φλιτζ. σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό
  • 2 φλιτζ. φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
  • 10 στήμονες σαφράν
  • ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζ. καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού ψιλοκομμένη ή αποξηραμένα φρούτα της αρεσκείας μας, όπως σταφίδες
  • φιστίκια Αιγίνης για το γαρνίρισμα

Μυρωδάτος χαλβάς με πολέντα, σαφράν και πορτοκάλι – χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη - Gluten free, sugar free, vegan halva with polenta, orange juice, saffron and turmeric - Vegan in Athens
Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το καλαμποκάλευρο και καβουρντίζουμε σε χαμηλή φωτιά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα και άρωμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, το σαφράν και τον κουρκουμά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ακόμα.
  2. Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και τον χυμό πορτοκάλι, ανακατεύοντας συνεχώς, ώσπου ο χαλβάς να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ρίχνουμε μέσα την καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού ή τα ξερά φρούτα και ανακατεύουμε.
  3. Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε τον χαλβά σε μια φόρμα (χωρητικότητας 0,8-1 λίτρο) και τον πιέζουμε να μην μείνουν κενά. Ισιώνουμε την επιφάνεια. Αφήνουμε για 2 ώρες εκτός ψυγείου να κρυώσει και στη συνέχεια τον μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον. Όταν παγώσει αρκετά, ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.