Ετικέτες

, , , ,

marine salad 1Όταν ήμουν μικρή ένα από τα φαγητά που έτρωγα με μεγάλη όρεξη ήταν η τονοσαλάτα. Συνήθως φτιαχνόταν με κονσέρβα τόνου, μαγιονέζα και διάφορα λαχανικά, ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός. Πριν λίγο καιρό το σκεφτόμουν και βάλθηκα να ψάχνω τρόπους να παρασκευάσω το βέγκαν αντίστοιχο της γεύσης που θυμάμαι από τότε. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που θέλω να βεγκανοποιήσω μια συνταγή που καρφώνεται στο μυαλό μου, επανέλαβα τη διαδικασία ξανά και ξανά, μέχρι που πέτυχα το γευστικό αποτέλεσμα που με φέρνει κοντά στις παιδικές μου αναμνήσεις. marine salad 4Η σημερινή σαλάτα λοιπόν δεν χρειάζεται νεκρά ψάρια για να φτιαχτεί. Αντίθετα, περιέχει φύκια, πλούσια σε αρώματα, ιώδιο και μέταλλα της θάλασσας αλλά και λινέλαιο που λόγω των ω-3 λιπαρών τα οποία έχει σε αφθονία, φέρνει στο προσκήνιο της γευστικής μνήμης τα θαλασσινά. marine salad 2Υλικά

  • 1 φλιτζ. βρασμένα ρεβύθια
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κλωναράκια σέλερι, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • ¾ φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι (μαζί με τα φυλλαράκια του) ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο (εγώ προτιμώ το γλυκόξινο)
  • 10 γρ. φύκια nori μουλιασμένα για λίγα λεπτά σε λίγο νερό και ψιλοκομμένα

Για την πικάντικη σάλτσα

  • 3-4 κ.σ. βέγκαν μαγιονέζα (εγώ χρησιμοποίησα αυτήν)
  • 2 κ.σ. λινέλαιο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 ½ κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • 3-4 σταγόνες ταμπάσκο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι marine salad 3Εκτέλεση Σε μια γαβάθα βάζουμε τα ρεβύθια και τα λιώνουμε λιγάκι με ένα πιρούνι. Στην ουσία θέλουμε να σπάσουν σε μικρά κομματάκια και όχι να λιώσουν εντελώς, ώστε να έχει ωραία υφή η σαλάτα μας. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα φύκια και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με την πικάντικη σάλτσα, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε με φετούλες ψημένο ψωμί ή μπαστουνάκια λαχανικών. Σημείωση: Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ τα φύκια nori. Κάποια φορά δοκίμασα και τα φύκια wakame τα οποία είναι επίσης γευστικά, ωστόσο χρειάζονται τουλάχιστον 20 λεπτά μούλιασμα σε νερό καθώς είναι λίγο πιο σκληρά. Πάντως, ό,τι είδος φύκια και να διαλέξετε για τη σαλάτα σας, μην παραλείψετε να τη δοκιμάσετε μέσα σε σάντουιτς. Ταιριάζει πολύ!marine salad 5