Ετικέτες

, , , ,

Εικόνα Εικόνα Εικόνα

Τα μπιφτέκια με βάση τα όσπρια είναι μια από τις ωραιότερες εκπλήξεις της φυτοφαγικής κουζίνας. Καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το αγαπημένο του όσπριο, το αγαπημένο του δημητριακό και ό,τι μυρωδικό ταιριάζει στα γούστα του και να δημιουργήσει ένα προσωπικό, πρωτότυπο πιάτο.

Μια από τις δικές μας αγαπημένες συνταγές είναι τα μπιφτέκια με φακές και λαχανικά-ρίζες -που δεν είναι άλλες από το παντζάρι, το καρότο, το κρεμμύδι και η πατάτα- καθώς η σχετικά πιο έντονη γεύση των οσπρίων εξισορροπείται από την γλυκιά και ανάλαφρη γεύση των λαχανικών, ενώ οι ξηροί καρποί εμπλουτίζουν γευστικά αλλά κυρίως προσθέτουν πόντους στην υφή, κάνοντας τη μεταξύ άλλων πιο συμπαγή και ενδιαφέρουσα.

Υλικά (για 9 μεγάλα μπιφτέκια)

2 φλιτζ. κόκκινες φακές βρασμένες
1 μέτριο παντζάρι τριμμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
1 μέτρια πατάτα τριμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 φλιτζ. λευκό κρασί ξηρό
2 κ.σ. χυμό λεμονιού ή ξίδι
½ φλιτζ. αλεύρι βρώμης
½ φλιτζ. νιφάδες βρώμης
2 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο
½ φλιτζ. φυλλαράκια μαϊντανό (ή κόλλιαντρο) ψιλοκομμένο
¾ φλιτζ. καρύδια, αμύγδαλα ή φιστίκια ψημένα και ξεφλουδισμένα
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. κάρυ καυτερό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¾ φλιτζ. φρέσκο αρακά (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιήσουμε καρύδια τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με αρκετό νερό για 6-7 ώρες να ξεπικρίσουν. Το ίδιο κάνουμε και με τα αμύγδαλα αν θέλουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα. Τα φιστίκια εφόσον είναι ψημένα και καθαρισμένα τα χρησιμοποιούμε κατευθείαν αφού τα σπάσουμε σε χοντρά κομμάτια. Επίσης τα φιστίκια Αιγίνης ταιριάζουν πάρα πολύ ωραία στη συνταγή αυτή, αν και η τιμή τους είναι πιο τσιμπημένη.

Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά ώσπου να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα τριμμένα λαχανικά και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τις φακές και τα λαχανικά και ζυμώνουμε προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά.

Σκεπάζουμε το μείγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 6 ώρες να σφίξει.

Έπειτα στραγγίζουμε τα καρύδια (αν χρησιμοποιήσουμε καρύδια), τα κόβουμε σε κομματάκια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί. Πλάθουμε 9 μεγάλα μπιφτέκια και τα ακουμπάμε σε ένα ταψί. Μόλις κάψει το λάδι ξεκινάμε βάζοντας 3 μπιφτέκια κάθε φορά (αυτό μας διευκολύνει στο γύρισμα).

Τα ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Με τη βοήθεια μιας πλατιάς σπάτουλας τα γυρνάμε ανάποδα και τα ψήνουμε 5 λεπτά ακόμα ώσπου να αποκτήσουν ωραίο καφέ χρώμα.

Εναλλακτικά, ψήνονται στο φούρνο στους 200 oC για 45 λεπτά περίπου (όμως στο τηγάνι είναι καλύτερα!).

Σημείωση: Για να συναρμολογήσουμε τα μπέργκερ μας χρησιμοποιήσαμε άσπρα ψωμάκια με κέτσαπ, πικάντικη μουστάρδα, πίκλες, ντομάτα και πρασινάδα. Ωστόσο συνοδεύονται πολύ ωραία από πουρέ πατάτας ή ρύζι.

Σε εποχές που ο χρόνος μας είναι πιο περιορισμένος, φτιάχνω αρκετά χορτομπιφτεκάκια τα οποία μαγειρεύω και έπειτα φυλάω κλεισμένα αεροστεγώς στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να φάμε, απλώς ζεσταίνουμε μερικά μπιφτέκια και προμηθευόμαστε καλό ψωμί!

Εικόνα